Farede prenatal gelişimin erken dönemlerinde abelson tirozin kinaz'ın (c-Abl) belirlenmesi
Detection of abelson tyrosine kinase (c-Abl) during early prenatal development in mouse
  1. Tez No: 157327
  2. Yazar: AYLİN YABA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NECDET DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: c-Abl, fare, embriyo, implantasyon, plasenta. rv, c-Abl, mouse, embryo, implantation, placenta
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET c-Abl, Reseptör-olmayan Protein Tirozin Kinaz (NRPTK) ailesinin bir üyesi olup hücrede çekirdekte, sitoplazmada ve membranda yerleşiktir. Bazı sinyal adaptörleri, kinazlar, fosfatazlar, hücre siklusu düzenleyicileri, transkripsiyon faktörleri ve hücre iskeleti proteinleri ile ilişki kurarak birçok sinyal yolunda rol almaktadır. Amacımız; değişik gelişim dönemlerinde fare embriyo ve uterinal dokularındaki c-Abl kinaz ekspresyonunu belirleyerek bu proteinin memeli fertilitesindeki önemini açıklamaktır. Çalışmada gebeliğin 1.-9., 11., 13., ve 15. günleri ve proöstrus, östrus, metöstrus ve diöstrus fazlarına ait fare uterus örnekleri kullanıldı. Uterusun doku örneklerine rutin parafin immünohistokimyasal yöntemler, ovosit, zigot, 2-, 4-, 8- hücreli, morula ve blastosist aşamasındaki implantasyon öncesi embriyolara ise immünofloresan ve immünoelektronmikroskobik yöntemleri uygulandı. Uterinal siklusun proöstrus evresinde lümen ve bez epitelinde zayıf boyanan c-Abl reaksiyonunun östrus ve metöstrus evrelerinde kuvvetlendiği gözlendik. Diöstrus evresinde ise lümen ve bez epitelindeki reaksiyonun şiddetinde bir azalma vardı. Ovosit, zigot ve preimplantasyon dönemi embriyolarında çekirdekte oldukça yoğun olarak izlenen c-Abl'nin, hücrelerin sitoplazmalarında çok zayıf üretildiği belirlendi. Gebeliğin 1. gününden 5. gününe doğru uterus lümen epitelindeki c-Abl immünoreaktivitesinin arttığı ancak, gebeliğin 6. gününden itibaren bu reaksiyonun azaldığı belirlendi. Plasental gelişimde ise implantasyonla mural trofoblastlarda başlayan c-Abl üretiminin, embriyoyu çevreleyen ve ektoplasental konide yerleşim gösteren birincil trofoblast hücrelerinde şiddetlenerek yayıldığı, gelişimini tamamlamış plasental yapının labirent tabakasında belirlendi. Sonuç olarak c-Abl tirozin kinazın, farede blastosist implantasyonunda, ve plasental gelişimde trofoblast invazyonu ve plasental anjiyogenezde önemli rollere sahip olabileceği, böylece gebelik boyunca c-Abl kinaz üretimindeki herhangi bir anormal değişimin implantasyon ve plasentasyonun gerçekleşmesinde anormalliklere neden olabileceği ve böylece fertiliteyi olumsuz yönde etkileyebileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT c-Abl, the member family of non-receptor tyrosine kinases, c-Abl is localized into nucleous, cytoplasm and membrane at cell. c-Abl have a role in some signal pathways. Our aim is that expression of c-Abl is detected, and explained the importance of this protein tyrosine kinase in mamalian fertility and normal embryonal development. In the present study, 1.-9., 11., 13., ve 15. day of pregnancy and proestrous, estrous, methestrous and diestrous stages of uterine, immunohistochemical technique was used and also c-Abl expression in oocyte, 2-, 4-, 8-cell, morula and blastocyte was detected immunofloresan and immunoelectronemicroscopic techniques. c-Abl expression in lumen and gland epithelium of proeustrous of uterinal cycle is weak while its expression was found to be stronger is estrous to methestrous. We observed the decreasing of its expression diestrous stage. We detected c-Abl very density in ovosit and preimplantation embryos in nucleus. In 1 to 5. day of pregnancy, c-Abl immunoreactivity was found to in luminal ephitelium of uterin, but beginning 6. day c-Abl immunoreaction was found decrease. During the placental development, c-Abl expression were increased gradually. In mature placenta trophoblasts of labrinth zone and fetal endhotelial cells showed strong immunoreactivity for c-Abl. In conclusion, our results suggest that c-Abl tyrosine kinase may have a important role in blastocyct implantation, and in trophoblast invasion and placental angiogenesis functions of placental cells during placentation, thus, the abnormal changes in the c-Abl expression during pregnancy is likely to result in anomalies in implantation and placentation causing a negative effect on fertility.