Egsersiz stres testi pozitif olan ve/veya stabil angina pektoris tanımlayan hastalarda koroner anjiografi öncesi bırakılan Hs-CRP (High sensitive C-reactive protein) düzeyinin koroner anjiografideki kritik darlık/darlıklarla olan ilişkisi
- Tez No: 157378
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RECEP DEMİRAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Stabil angina pektoris, C- reaktif protein, koroner anjiyografi, Stable angina pectoris, C- reactive protein, coronary angiography VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Yüksek duyarlı CRP (Hs-CRP), kardiyovasküler olayları öngörmede kullanılan bir inflamasyon belirtecidir. Bununla birlikte, stabil angina pektorisli olgulardaki anjiyografîk damar lezyonu ile Hs-CRP arasındaki ilişkinin varlığı konusunda tam bir görüş birliği bulunmamaktadır. Bu çalışmada SAP tanımlayan ve treadmill egzersiz stres testi pozitif bulunan hastalardaki serum Hs-CRP düzeylerinin koroner arter hastalığı varlığı, derecesi ve şiddetinin ön belirleyicisi olup olmadığım değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmaya alman olgular prospektif olarak stabil angina pektorisi olan veya treadmill egzersiz stres testi pozitif hastalar ile atipik göğüs ağrısı nedeniyle koroner anjiyografisi yapılan olgular arasında seçildi. Anjiyografi sonucunda stabil angina pektorisi olan veya treadmill egzersiz stres testi pozitif olgulardan en az bir koroner damarda % 50 ve üzerinde darlığı olan 26 hasta Grup 1, atipik göğüs ağrısı nedeniyle koroner anjiyografi yapılanlardan koroner arterleri normal olan 26 olgu Grup 2 olarak sınıflandırıldı. Bu gruplar arasında Hs-CRP düzeyleri karşılaştırıldı, Grup l'de Hs-CRP düzeyleri ile KAH şiddetini gösteren Gensini skor indeksi arasındaki ilişki araştırıldı. Tüm olgular Hs-CRP düzeylerine göre; ortalamanın altında ve üstünde olanlar şeklinde iki gruba ayrıldı, klinik ve anjiyografîk özellikleri açısından gözden geçirildi. Grup l'de Grup 2'ye göre ortalama yaş daha yüksek ve erkek cinsiyet daha fazlaydı. Diğer parametreler açısından anlamlı farklılık yoktu. Hs-CRP düzeyleri her iki gurupta benzerdi. Normal koroner, bir, iki ve üç damar tutulumu gösteren gruplarda Hs- CRP düzeyleri karşılaştırıldığında anlamlı farklılık saptanmadı (ANOVA p>0.05). Hs- CRP ile Gensini skor indeksi arasında anlamlı korelasyon izlenmedi (r=0.278, p=0A69). Hs-CRP düzeylerine göre ayrılan grupların karşılaştırılmasında, iki grup arasında koroner arter tutulumu başta olmak üzere diğer klinik ve laboratuar parametreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi. Bu çalışmada stabil angina pektorisi olan veya treadmill egzersiz stres testi pozitif saptanan olgularda Hs-CRP düzeyleri ile koroner arter hastalığı varlığı, derecesi ve şiddeti arasında anlamlı korelasyon saptanmadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT High sensitive C-reactive protein (Hs-CRP) is an inflammation marker and employed to predict cardiovascular events. However, there is no consensus on the relationship between serum Hs-CRP levels and angiographically documented coronary lesions in patients with stable angina pectoris (SAP). The aim of us in this study was to assess whether Hs-CRP levels predict the presence, severity and extent of the coronary artery disease in patients with stable angina pectoris or a positive treadmill exercise test. The study group selected from the subjects who underwent coronary angiography for atypical chest pain and stable angina pectoris or a positive treadmill exercise test prospectively. Following coronary angiography, 26 patients with stable angina pectoris or a positive treadmill exercise test whose coronary angiography documented at least % 50 luminal narrowing termed as Group 1, 26 cases with atypical chest pain whose coronary angiography documented normal coronary arteries termed as Group 2. These two groups compaired with the levels of Hs-CRP. The relationship between Hs-CRP and Gensini score index which reflects the severity of coronary artery disease also assessed. Participants were divided in two groups based upon the levels of Hs-CRP below and above the mean value. Then, these groups reviewed for clinical and angiographic charasteristics. Mean age was higher and male gender was more in Group 1 then Group 2. There was not any difference between two groups for the other parameters. Hs-CRP levels were similar in two groups. When Hs-CRP levels were compared with in groups with normal coronary arteries, one, two and tree vessel disease, there was no significant difference between groups (ANOVA p>0.05). Correlation between Hs-CRP levels and Gensini score index was not significant (r=0.278, p=0.169). When groups below and above the mean value of Hs-CRP were compared with coronary artery disease and the other clinical and laboratory parameters, there was no significant difference between them. The present study determined that there was no correlation between Hs-CRP levels and the presence, severity and extent of the coronary artery disease in patients with stable angina pectoris or a positive treadmill exercise test.