Denizli ilinde yıldızlar futbol kategorisi müsabakalarında yarı-finale çıkan ilköğretim futbol takımlarının fiziksel uygunluklarının sedanter olanlarla karşılaştırılması
The comparison of physical suitability of high school football teams who are quasi finals with sedanter in star football category in Denizli
- Tez No: 157469
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OSMAN GÖDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Physical ability, Sedanter, Stars Football, reference values. 75
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
7. ÖZET“Denizli İlinde Yıldızlar Futbol Kategorisi Müsabakalarında Yarı-Finale Çıkan İlköğretim Futbol Takımlarının Fiziksel Uygunluklarının Sedanter Olanlarla Karşılaştırılması”. Bu çalışmanın amacı; İlköğretim çağındaki lisanslı futbol oynayan çocukların fiziksel uygunluk testlerini analiz ederek, birbirleri ile ve referans değerleri ile karşılaştırmaktır. Bu çalışmada, esneklik; standing trunk flexsion meter ile, dayanıklılık; çömel-kalk ve uzan-dokun testi ile, bacak kuvveti dayanıklılığı; Bosco testi ile, çabuk kuvvet düzeyi; topa vuruş kuvveti testi ile, sürat; 65 m ceza sahası içi sürat testi ile, teknik; orta yuvarlakta topla sürat testi ile, vücut yağ yüzdesi ise skinfold kaliper kullanılarak ölçüldü. Denek gruplar arasında yaş, boy ve dayanıklılık ölçümlerinde anlamlı bir fark bulunamamıştır. Vücut yağ yüzdesinde ise gruplar arasında fark olmasına rağmen, elde edilen sonuçlar normal aralıklar arasında bulunmaktadır. Sedanterlerin; esneklik, çabuk kuvvet, teknik, bacak kuvveti dayanıklılığı ve beden kitle indeksinde zayıf düzeyde olduğu bulunmuştur. Sadece okul takımlarında lisanslı olarak futbol oynayan oyuncular; esneklikte; çok iyi, çabuk kuvvet testinde; orta düzeyde, teknik ölçüm testinde; 20 üzerinden ancak 17 puan, BMİ testinde; normal ve sağlıklı düzeyde, bosco testinde; gruplar arasında fark olmasına rağmen iyi kabul edilebilir düzeyde olduğu bulunmuştur. Kulüp takımlarında da oynayan futbolcular ise; esneklikte; çok iyi, çabuk kuvvet testinde; iyi düzeyde, teknik ölçüm testinde; 20 üzerinden 19 puan, BMİ testinde; normal ve sağlıklı düzeyde, bosco testinde; sonuçları en iyi olan gruptur. Sonuç olarak; sedanterlerin hareket eksikliği içinde olduğu, sadece okul takımlarında oynayanların bulgulardan da anlaşıldığı gibi yetersiz olduğu, Denizli İlindeki Amatör ve Profesyonel takımların alt yapılarında futbol oynayan öğrencilerin ise Türkiye'de bu yaş grubu sporcuların parametreleri ile uyum içinde olduğu görülmektedir. Bu da Denizli ilindeki kulüp oyuncularının futbol bilgisi ve yeteneği konusunda bize bir bilgi verebilir. Anahtar kelime: Fiziksel Uygunluk, Sedanter, Yıldızlar Futbol, Referans değerler 74
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY“The Comparison of Physical Suitability of High School Football Teams who are on quasi finals with Sedanter in Star Football Category in Denizli.”The aim of this project is to analyse the phsical suitability of children who play licensed football in high school age and compare with each other as well as reference values. In this study, flexibility is measured by standing trunk flexion meter; strength is measured by squat-stand and reach-touch test, foot strength is measured by Bosco test; fast strength level is measured by kicking power test; speed is measured by inside the penalty area speed test; technique is measured with speed with ball in center area, body fat percentage is measured by using skinfold caliper. There is no significant difference between the experiment groups in the measurement of age, height and strength. Although there are no body fat difference between the groups, the obtained results are between the normal intervals. Sedanters are found to be weak in flexibility, fast strength, technique, foot power strength and body mass index. Only players who play licensed footbal in school teams are very well in flexibility, moderate in fast strength test, 17 points out of 20 in technique measurement test, normal and health level in BMI test, although there are no differences between the groupsthey are the ones who are the best in Bosco test. In club teams, they are very well in flexibility, goodin fast strength test, 19 points out of 20 in technique measurement test, normal and health level in BMI test, although there are no differences between the groupsthey are the ones who are the best in Bosco test. As a result, it is seen that sedanters are lack of movement, as can be understtod from the findings, the ones who play in school teams are insufficient, the students who play football in sub parts of Amateur and Professional teams in Denizli are suitable with the parameters of sportsmen on this age group in Turkey. This can give us an information about the football ability and knowledge of the club players in Denizli.