Profesyonel futbolcularda diz eklem aralığının radyolojik değerlendirilmesi
Radiologic evaluation of knee joint space in professional football players
  1. Tez No: 157470
  2. Yazar: MUSTAFA COŞKUNER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜLYA ERBAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbolcular, diz eklem aralığı, radyolojik, Football players, knee joint space, radiologic n
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PROFESYONEL FUTBOLCULARDA DİZ EKLEM ARALIĞININ RADYOLOJİK DEĞERLENDİRİLMESİ Mustafa COŞKUNER Gaziantep Üniversitesi-Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı Danışman:Yrd.Doç.Dr.Hülya ERBAĞCI Eylül 2004 - 31 Sayfa Günümüzün en popüler spor dallarından birisi olan futbolda, diz anatomisi ve fonksiyonları son derece önemlidir. Bu çalışmada amacımız, profesyonel erkek futbolcularla, sportif faaliyetle uğraşmayan erkek bireyler arasındaki diz eklem aralığında oluşabilecek morfolojik farklılıkları araştırmaktı. 20 profesyonel futbolcu ile 20 kontrol grubu olmak üzere toplam 40 olgunun anteroposterior diz radyografileri incelendi. Sağ ve sol dizin eklem aralığında lateralden mediale doğru üç lateral (A,B,C) ve üç medial (D,E,F) noktadan ölçüm yapıldı. Diz eklem aralığı parametrik değerlerinin kilo, boy, ve vücut kitle indeksi ile ilişkisi araştırıldı. Futbolcu grubun sağ diz lateral eklem aralığında en medialden ölçülen C mesafesinin (SAĞ C) kontrol grubuna göre daha kısa olduğu saptandı. İrdelenen diğer parametrik değerler açısından her iki grup arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Boy uzunluğu ile paralel olarak lateral diz eklem aralığında sol ve sağ dizde A mesafesinin (SOL A, SAĞ A) ve sol dizde B mesafesinin (SOL B) arttığı tespit edildi. İncelenen diz eklem aralığı parametreleri ile kilo ve vücut kitle indeksi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı. Sonuç olarak, futbolcularda diz eklem aralığı anatomik yapısının düzenli sportif aktiviteye bağlı olarak etkilenebileceğini düşünerek ölçüm yaptığımız parametrelerin diz eklemini değerlendirmede özellikle spor hekimlerine ışık tutacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.S.Thesis RADİOLOGİC EVALUATION OF KNEE JOİNT SPACE İN PROFESSIONAL FOOTBALL PLAYERS Mustafa COŞKUNER Gaziantep University-Graduate School of Health Sciances Department of Physical Education and Sports Supervisor: Yrd.Doç.Dr.Hülya ERBA?CI September-2004, 31 Pages In football, nowadays one of the most popular sport branches, knee anatomy and its functions are extremely important. In this work, our purpose is to investigate morphologic differences in knee joint space between professional male footballers and males who don't get sportactivities. Anteroposterior knee radiographes of totally 40 cases consist of 20 professional footballers and 20 control group not getting sport activities have been examined. In the knee joint space of right and left knee, from lateral to medial, three lateral (A,B,C) and three medial (D,E,F) points have been measured. Weight, height and body mass index of parametric values of the knee joint space have been investigated. It has been determined that C distance (right C) measured most medial in right knee lateral joint space of footballer group is shorter than the control group. It has not been determined significant difference between two groups in parametric values investigated. It has been determined that parallel with lenght, in lateral knee joint space, in left and right knee, A distance (left A-right A) and in the left knee B distance (left B) have increased. It has not been determined statistical significant relationship between determined knee joint space parameter and weight, body mass index. As a result, if we think that anatomic structure of knee joint space in footballers can be affected by regular sport activity, we are in the opinion that the parametre we have measured will lighten especially sport medicine in evaluating knee joint.