Hindi (Meleagris gallopavo) böbreğinin yapısı üzerinde ışık ve elektron mikroskobik çalışmalar
Light and electron microscopic investigations on structure of the Turkey (meleagris gallopave) kidney
  1. Tez No: 157521
  2. Yazar: YEŞİM AKAYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ZİYA ÖZCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek, Elektron mikroskop, Hindi, Işık mikroskop, Nefron, Electron microscope, Kidney, Light microscope, Nephron, Turkey
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
67 ÖZET Hindi (Meleagris gallopavo) Böbreğinin Yapısı Üzerinde Işık ve Elektron Mikroskobik Çalışmalar Bu araştırmada, hindi (Meleagris gallopavo) böbreğinde nefronların ve jukstaglomerular aparatın histolojik ve histokimyasal yapılarının ışık ve elektron mikroskobik olarak incelenmesi amaçlandı. Çalışmada materyal olarak sağlıklı ve erişkin 5 adet erkek, 5 adet dişi hindiden alınan doku örnekleri kullanıldı. Işık mikroskobik düzeyde yapılan incelemeler sonucunda hindi böbreğinde iki tip nefron bulunduğu saptandı. Erkek ve dişilerin böbrek yapısı arasında bir farklılığa rastlanmadı. Reptil tipi nefronların kodeksin periferinde yer aldıkları, basit yapılı ve sayıca çok oldukları belirlendi. Memeli tipi nefronların derin kortekste yer aldıkları, daha kompleks bir yapıya sahip oldukları ve sayıca az oldukları belirlendi. Ayrıca histokimyasal metodlar, glomerular kapilarların bazal membranlarının PAS (+), zayıf AB (+), tubulus proksimalislerin fırçamsı kenarının ve bazal membranının PAS (+), tubulus distalis hücrelerinin luminal yüzeylerinin bazı hücreler hariç zayıf AB (+), tubulus kolektivus hücrelerinin PAS (+), AB (+) olduklarını gösterdi. Dokular Helly tespiti ile tespit edildi, daha sonra kesitlere Bowie boyama solüsyonu uygulandı. Bu boyama sonucunda, jukstaglomerular aparat bölgesinde yerleşim gösteren granüllerin kırmızı veya kırmızı morumsu tonda boyandığı gözlendi. Elektron mikroskobik incelemeler sonucunda jukstaglomerular granüllerin aferent arteriyol ve bazı mesangiyal hücrelerde bulunduğu gözlendi. Podositlerin sitoplazmalarında granül benzeri, yoğun cisimlere rastlandı.
Özet (Çeviri)
68 SUMMARY Light and Electron Microscopic Investigations on Structure of the Turkey (Meleagris gallopavo) Kidney The aim of this study was to investigate the histologic and histochemical structures of the nephrons and the juxtaglomerular apparatus of turkey kidney by light and electron microscopy. In this study, tissue samples taken from healty and adult 5 male, 5 female turkeys which were used as materials. As a result of light microscopical investigations, two nephron types were determined in turkey kidney. There were not any differences between male and female kidney structure. It was determined that reptilian type nephrons were located at the periphery of the cortex, were simple and very numerous. The mammalian type nephrons laid within the deeper cortex, had a more complex structure and were not abundant. In addition histochemical methods showed that, the basement membrane of the glomerular capillar was PAS (+), weakly AB (+), the brush border and the basement membrane of the proximal tubule cells were PAS (+), the luminal surface of the distal tubule cells, except some of them, were weakly AB (+), and the collecting tubule cells were PAS (+) and AB (+). Tissues were fixed in Helly's fluid, then slides were stained in Bowie's staining fluid. At the end of this staining, it was observed that, the juxtaglomerular granules which located in the juxtaglomerular apparatus, dyed red or reddish purple. In electron microscopy, juxtaglomerular granules generally were seen in the wall of the afferent arteriol and in some mesangial cells. Granule like dense bodies were found in the cytoplasm of the podocytes.