Pliometrik antrenman metodunun 14-16 yaş bayan basketbolcuların fiziksel parametreleri üzerinde etkisinin incelenmesi
Analysis of the effect of the plyometric training on the physical parameters of 14-16 years old female basketball players
  1. Tez No: 157520
  2. Yazar: ERGÜN EMRE DURUK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SÜRHAT MÜNİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Bayan Basketbolcu, genç, pliometrik, Female basketball player, youth, plyometric
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
52 ÖZET Pliometrik Antrenman Metodunun 14-16 Yaş Bayan Basketbolcuların Parametreleri Üzerinde Etkisinin İncelenmesi Bu çalışmanın amacı; 12 haftalık pliometrik antrenman programının 14-16 yaş grubu bayan basketbolcuların bazı fiziksel parametreleri üzerine etkilerini tespit etmektir. Araştırmaya 12 deney 12 kontrol grubu olmak üzere gönüllü ve sağlıklı olmak üzere 24 sporcu katılmıştır. Deney grubu 12 hafta süre ile haftada 2 gün pliometrik egzersizler ve teknik antrenman, kontrol grubu ise haftada 2 gün teknik antrenman yaptılar. Deneklerin fiziksel parametreleri bilimsel geçerliliği kabul edilmiş alan testleri ile belirlendi. Deneklerin elde edilen sonuçlar ön ve son testlerin aritmetik ortalama (Xı), standart sapma (S.D), yüzde değişim ve t-testi varyans analizi ile bilgisayarda yapıldı. 12 haftalık antrenman programı sonucunda deney grubunun ön ve son testleri karşılaştırıldığında dikey ve yatay sıçrama, anaerobik güç, 30 m sürat değerlerinde anlamlı bir düzeyde gelişme görülmüştür (pO.01). Cooper değerlerinde anlamlı bir gelişme ortaya çıkmamıştır (p>0.05). Kontrol grubunun ön ve son testleri karşılaştırıldığında ise dikey ve yatay sıçrama, anaerobik güç, 30 m sürat, Cooper değerlerinde (p>0.05) düzeyinde anlamsız bir gelişme bulunmuştur. Pliometrik antrenmanın, çalışmada tespit ettiğimiz parametrelerden sürat, sıçrama yeteneği ve anaerobik güç üzerine performans açısından olumlu etkilerinin olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
53 SUMMARY Analysis of the effect of the plyometric training on the physical parameters of 14-16 years old female basketball players The aim of this study is to see the effects of a 12 week plyometric training programme conducted to 14-16 years old female basketball players. 24 healthy atheletes, 12 being the experiment group and the other 12 being the control group volunteered to participate in this study. The experiment group had plyometric exercises and technical training at the same time 2 days per week for 12 weeks; whereas the control group had technical training only for 2 days per week for 12 weeks.The physical parameters of the subjects were determined by field tests of which scientific validity is accepted. For the evaluation of the results of the subjects, to the pre and post tests computer-based analysis was done by the arithmetical mean (Xı), standart deviation (S.D), percentage difference and t- test variation. At the end of the 12 week training programme, when the pre and post test results of the experiment group were compared, in vertical and horizontal jump, anaerobic strength, 30 m dash values a meaningful improvement is seen (p0.05). On the other hand, when the pre and post tests of the control group are compared no meaningful improvement (p>0.05) is witnessed in vertical and horizontal jumps, anaerobic strength, 30 m dash and Cooper values. Thus, it can be said that plyometric training has positive effects on speed, jump ability and anaerobic strength which were the parameters used in this study.