Dişi köpeklerde yalancı gebeliğin sağaltımında homeopati uygulamasının etkisi
Effectiveness of homeopathy for the treatment of pseudopregnancy in bitches
  1. Tez No: 157530
  2. Yazar: NİHAT ÖZYURTLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EROL ALAÇAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Dişi köpek, homeopati, Thuja D30, yalancı gebelik
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
56 ÖZET Dişi Köpeklerde Yalancı Gebeliğin Sağaltımında Homeopati Uygulamasının Etkisi Bu çalışmada, yalancı gebe köpeklerde, alternatif bir sağaltım yöntemi olarak, homeopati uygulamasının iyileşme sürecine etkisi araştırıldı. Çalışma materyalini ırk, yaş ve kilo sınıflandırılması yapılmadan yalancı gebelik tanısı konulan 30 adet dişi köpek oluşturdu. Bu hayvanlar, 15 adedi homeopatik ilaç verilen sağaltım grubu ve 15 adedi plasebo verilen kontrol grubu olmak üzere ikiye ayrıldı. Homeopatik ilaç olarak Thuja Occidentalis içeren Thuja D30 globuli, günde üç defa 8 globuli dozunda oral yolla kullanıldı. Uygulama sonuçları, beşer günlük aralıklarla değerlendirildi. Beşer günlük iyileşme aralıklarında iyileşme görülmeyen olgularda uygulamalara en fazla üç hafta daha devam edildi. Yalancı gebe köpeklerin davranış ve memelerindeki değişiklikler, sağaltım öncesi ve iyileşme süreci boyunca değerlendirildi. Memelerdeki görünüme göre, +, ++ ve +++ şeklinde sınıflandırma yapıldı. Memelerdeki nitel gözlemlere ilaveten, meme boyutundaki değişiklikler de nicel olarak tespit edildi. Meme boyutundaki değişikliği tespit etmek için meme bezleri kompas yardımı ile uzunlamasına ve genişlemesine her hayvanda üç defa ölçüldü. Sağaltım grubundaki tüm köpeklerin hem davranışlarında hem de memelerinde tam bir iyileşme izlendi. Yalancı gebe köpeklerin genel iyileşme süresi ortalama 13,67±5,50 gün olarak belirlendi. Memelerdeki ölçümler sonucunda sağaltım grubundaki hayvanlarda memelerdeki küçülme oranının57 ortalaması 10. gün sonunda kontrol grubuna göre üç kat daha fazla bulundu. Sağaltım grubundaki köpeklerde hiç bir yan etki görülmedi. Sonuç olarak, yalancı gebeliğin sağaltımında günümüzde kullanılan klasik sağaltım yötemlerine alternatif olarak homeopatik Thuja D30'un başarıyla ve güvenle kullanılabileceği belirlendi. Bu avantajı ile homeopatik ilaçların giderek yaygın bir şekilde kullanılacak bir seçenek olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
58 SUMMARY Effectiveness of Homeopathy for the Treatment of Pseudopregnancy in Bitches In this study, effect of homeopathy as an altenative therapy on pseudopregnancy in bitch was investigated. Thirty clinically pseudopregnant bitches of different breeds, ages and live-weight were used as material. Fifteen dogs were treated by homeopathy and remaining animals received placebo treatment. Thuja D30 globuli, which include Thuja occidentalis, was given orally 8 globuli 3 times a day as homeopathic agent. Clinical response was evaluated in every 5 days and maximal duration of treatment was 3 weeks. Physical changes in mammary glands and behavioral response were evaluated at initiation and throughout treatment. According to physical changes of mammary glands, scores were made +, ++ and +++. In addition to qualitative examination, longitudinal and transversal dimensions of mammary glands were measured by a compass three times for each animal. A complete recovery in both physical and behaivoral signs was observed in all animals of treatment group. Mean duration of treatment was 13.67±5.50 days. Avarage regression rate in mammary gland dimensions in treatment group was 3 times of control group on day 10. No side effects were observed in treatment group. It is concluded that homeopathic Thuja D30 could effectively and safely used as an alternative to common treatments in pseudopregnant bitches. Taking its advantages into account, homeopathy is considered to have potential to be widely used in pseudopregnant bitches. Key Word: Bitch, homeopathy, pseudopregnancy, Thuja D30