Türkiye'de şap hastalığı kontrol stratejilerinin ekonomik analizi
Economic analysis of foot-and-mouth disease control strategies in Turkey
- Tez No: 157559
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ YALÇIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Şap Hastalığı, Delphi, Ekonomik Analiz, Türkiye, Foot-and-Mouth-Disease, Delphi, Economic Analysis, Turkey. 70
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvancılık İşletme Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Türkiye'de Şap Hastalığı Kontrol Stratejilerinin Ekonomik Analizi Gerek dünyada gerekse Türkiye'de meydana getirdiği ekonomik kayıplar açısından en önemli hastalık olarak görülen şap hastalığının Türkiye'deki etkilerini doğru bir şekilde ortaya koyabilmede Türkiye'de yaşanan en önemli handikap yeterli düzeyde sağlıklı verinin bulunmasısıdır. Bu noktadan hareketle bu doktora çalışmasında, veri temininin yetersiz olduğu veya mümkün olmadığı araştırma alanlarında sıkça kullanılan Delphi Metoduyla uzman görüşlerinden yararlanma yöntemi şap hastalığından meydana gelen verim kayıplarının ve diğer ilgili koruma kontrol masraflarının elde edilmesi amacıyla kullanılarak, Türkiye şartlarında enfekte hayvanda meydana getirdiği kayıplar ve hastalığın Türkiye'ye 1999 yılındaki maliyeti 2003 yılı fiyatları ile tahmin edilmiştir Şap hastalığının enfekte hayvanlarda oluşturduğu fınansal kayıplar tür, ırk, yaş ve cinsiyete göre değişmekle birlikte, ortalama olarak inekte 421 Milyon TL, besi hayvanında 264 Milyon TL. koyunda 98 Milyon TL ve keçide 90 Milyon TL olarak tahmin edilmiştir. Şap enfeksiyonunun Türkiye'ye maliyeti 73 trilyon civarında saptanmış olup, bunun içerisinde fınansal kayıplar % 33.5, mihrakta kontrol harcamalarının % 3 ve genel koruma- kontrol harcamalarının ise % 63. 5 Tuk paya sahip olduğu tahmin edilmiştir. Delphi Anketi Türkiye'de hayvan sağlığı alanında ilk kez bu tez çalışmasında kullanılmıştır. Delphi uzman görüş anketinin hayvan sağlığı alanında, gerek salgın, gerekse endemik hastalıkların ekonomik boyutlarının araştırılmasında gerekli olan veri temininde önemli katkılar sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Economic Analysis of Foot-and-Mouth Disease Control Strategies in Turkey The niiiin obstacle in assessing the impact of Foot and Mouth Disease, which is considered lo be economically most important disease both in Turkey and the other countries in the world, on Turkish Economy is unavailability of reliable data. Considering this issue, in this PhD study the Delphi Expert Opinion Survey Method, which is often used to obtain data where data collection is lacking or impossible to obtain, was used lo obtain information of FMD related production losses and disease control- prevcniion expenditure. This information, then, used to estimate FMD related losses/costs both til individual animal basis and national scale for 1999, using 2003 market prices. The average financial losses per infected animal were estimated to be 421 million TL for milking cow, 264 million TL for beef cattle, 98 million TL for sheep and 90 million TL for go;n. However, the amount of the financial losses were considerably varied amongt the animals depending on species, breeds, age and sex. The overall cost of FMD in 1999 was estimated to be 73 trillion TL of which financial losses, disease control expenditures at the outbreaks and rutin disease prevention expenditures accounted for %33.5, %3 and %63,5 respectively. This study concluded that the Delphi Expert Opinion Survey, the study is the first applying it to animal health problems, is promising to obtain animal health data which is generally missing in Turkey.