Van yöresinde üretilen kuru otların besin madde içerikleri ile sindirilebilirlikleri ve enerji içeriklerinin in vitro ve in socca yöntemlerle belirlenmesi
The determination of energy content of foroges grown Van region hay in vitro and in socca tecniques
  1. Tez No: 157601
  2. Yazar: MUHAMMET ALİ KARA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SUPHİ DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Besin madde içerikleri, çayır kuru otu, enerji içeriği, in sacco yıkılabilirlik, in vitro sindirilebilirlik, kaba yem üretimi, korunga, yonca. 33, nutrient contents, grass hay, energy content, in sacco degradabilitiy, in vitro digestibility, forage production, sainfoin hay, alfalfa hay 34
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
6. ÖZET Kara, MA, Van Yöresinde Üretilen Kuru Otların Besin Madde İçeriği ile Sindirebilirlik ve Enerji İçeriklerinin İn Vitro ve İn Sacco Yöntemlerle Belirlenmesi, YYÜ. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Van 2004. Bu çalışma, Van yöresinde üretilen yonca, korunga ve çayır kuru otlarının besin madde kompozisyonunu ile bu yemlerin yem değerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın materyalini Van yöresinde toplanan 21' er adet kuru yonca, kurutulmuş korunga ve çayır kuru otu örnekleri (toplam 63 adet) oluşturmuştur. Örnek toplama işlemi kasım ayının ilk haftası yapılmıştır. Örnek alımında, kaba yemlerden örnek alımına ilişkin temel kriterler esas alınmıştır. Örnek alım bölgeleri, Gevaş, Erciş ve Edremit olarak gruplandırılmıştır. Toplanan örnekler delik çapı î mm olan değirmende öğütülerek naylon poşetler içinde oda sıcaklığında korumaya alınmıştır. Öğütülmüş örneklerin kuru madde, ham protein, ham yağ, ham selüloz ve ham kül analizleri ile NDF, ADF ve ADL analizleri yapılmıştır. Kura otların KM, HK, OM, HP, HY, HS, NDF, ADF ve ADL içerikleri çayır kura otu için sırasıyla, %91.29, %9.19, %82.10, % 8.94, %2.47, %36.41, %57.59, %40.12 ve %6.73; kuru yonca için sırasıyla, %94.37, %8.64, %85.73, %13.15, %1.75, %35.32, %49.64, %37.96 ve %12.69; korunga kuru otu için ise, aynı sıraya göre %92.22, %6.73, %85.49, %1.80, %33.31, %50.67, %39.89 ve %11.44 olarak belirlenmiştir. İn vitro sindirilebiîirlik (OMS) ve enerji (BE, SE, ME ve NEL) değerleri çayır kuru otu için sırasıyla, %53.03, 20.09 MJ/kg KM, 10.66 MJ/kg KM, 9.01 MJ/kg KM ve 4.19 MJ/kg KM; kuru yonca için sırasıyla, %58.85, 20.42 MJ/kg KM, 12.02 MJ/kg KM, 10.30 MJ/kg KM ve 4.78 MJ/kg KM; korunga kuru otu için ise sırasıyla %53.77, 20.31 MJ/kg KM, 10.92 MJ/kg KM, 9.35 MJ/kg KM ve 4.34 MJ/kg KM olarak bulunmuştur. Denemede kullanılan kura otların KMY, OMY, SE, ME ve NEL değerlerinin hesaplandığı naylon kese denemesinde, 48 saatlik inkübasyona ait değerler, genellikle her üç yem maddesi için de, in vitro sindirim denemesinden elde edilen değerlere yakın bulunmuştur. Sonuç olarak; çalışmada kullanılan kuru otların ham besin madde içerikleri ile in vitro sindirilebilirlik ve in sacco yıkılabilirlik sonuçlarına dayanılarak hesaplanan enerji içerikleri dikkate alınarak genel bir değerlendirme yapıldığında, gerek hasat zamanı ve gerekse kuru ot üretiminin diğer aşamalarında gerekli hassasiyetin gösterilmediği ve üretilen kura otların orta kalite niteliklerine sahip olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
7. SUMMARY Kara, MA, The Determination of Energy Content of Forages Grown Van Region Hay In Vitro and İn Saceo Techniques. The aim of this study was to determine nutrient contents and feeding values of alfalfa, sainfoin and grass grown Van region. 21 samples of alfaalfa,sainfoin and grass, a total of 63, were utilized in this study. Samples were collected at first week of November. Samples were collected based on forage sampling criteria. Samples were grouped based on region where sampled as follows ; Gevaş, Erciş and Edremit. Samples were grand to pass through 1 mm screen and saved at room temperature in nylon bags. All samples were analyzed for DM, CP, EE, CF, ash, NDF, ADF and ADL. DM, ash, OM, CP, EE, CF, NDF, ADF and ADL concentrations were %91.29, %9.19, %82.10, %8.94, %2.47, %36.41, %57.59, %40.12 and %6.73 % for grass hay; %94.37, %8.64, %85.73, %13.15, %1.75, %35.32, %49.64, %37.96 and %12.69 for alfalfa; %92.22, %6.73, %85.49, %1.80, %33.31, %50.67, %39.89 and %11.44 % for sainfoin, respectively. In vitro OM digestibilities and energy values (BE, DE, ME, and NEL) were %53.03, 20.09 MJ/kg KM, 10.66 MJ/kg KM, 9.0 İ MJ/kg KM, 4.19 MJ/kg KM for grass hay; %58.85, 20.42 MJ/kg KM, 12.02 MJ/kg KM, 10.30 MJ/kg KM, 4.78 MJ/kg KM for alfalfa hay ; %53.77, 20.31 MJ/kg KM, 10.92 MJ/kg KM, 9.35 MJ/kg KM and 4.34 MJ/kg KM for sainfoin hay, respectively. DM and OM digestibilities, DE, ME and NEL contents of samples obtained by in sacco technique after 48 h incubations were generally close to values obtained by in vitro technique, for all three forage species. In conclusion; because both harvest time and drying procedure were not managed properly, all three forages were medium in quality based on chemical composition, in vitro, in sacco digestibilities and calculated energy contents of forages.