Dental materyal yüzeylerinde tükürük tarafından oluşturulan biyofilm tabakasının değerlendirilmesi
Evaluation of biofilm layer produced by saliva on dental material surfaces
- Tez No: 157626
- Danışmanlar: DOÇ.DR. IBTİSAM AL-HASHIMI, PROF.DR. NEHİR ÖZDEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental Materyaller, Dental Alaşımlar, Biyouyumluluk, Pelikıl, Tükürük, SDS-PAGE, Western Blot, Dental Material, Dental Alloys, Biocompatibility, Pellicle, Saliva, SDS-PAGE, Western blot
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
102 ÖZET Dental Materyal Yüzeylerinde Tükürük tarafından Oluşturulan Biofilm Tabakasının Değerlendirilmesi Herhangi bir biyomateryalin ağza yerleştirilmesini takiben birkaç saniye gibi kısa bir sürede, protez pelikılı adı verilen proteinlerden zengin bir tükürük film tabakasının yüzeye adsorbe olduğu bilinmektedir. Pelikıl tabakasının oluşumunda tükürüğün kompozisyonunun yanı sıra, adsorbe olduğu yüzeyin kimyası da önem taşımaktadır. Bu çalışmada, Co-Cr ve Ni-Cr alaşım yüzeylerinde tükürük tarafından oluşturulan biyofilm tabakasının yedi farklı bireydeki benzerlik ve farklılıkları değerlendirilmiş; belirlenen proteinlerin serum veya tükürük orijinli bileşenler içerip içermediği incelenmiştir. Proteinlerin ayrıştırılmasında SDS-PAGE yöntemi kullanılmış, immünolojik değerlendirme western blot analizi ile anti human whole serum ve anti human HPS kullanılarak yapılmıştır. Farklı bireylerin aynı dental alaşım yüzeylerinden elde edilen pelikıl tabakasının protein profillerinin benzerlik gösterdiği saptanmıştır. Aynı bireyin iki farklı alaşım yüzeyinden elde edilen pelikıl örneğinin protein profillerinin farklılıklar sergilediği ve farklılığın miktarının bireyden bireye değişkenlik gösterdiği tespit edilmiştir. Tüm tükürük proteinlerinin yüzeye adsorbe olmaması adsorbsiyonun selektif karakterli olduğunun göstergesidir. Serum orijinli proteinlerin materyal yüzeylerinde oluşan pelikıl tabakasındaki varlığının belirlenmesi pelikıl tabakasının protein profilinin hem tükürük hem de serum orijinli proteinler tarafından oluşturulduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
103 SUMMARY Evaluation of Biofilm Layer Produced by Saliva on Dental Material Surfaces Salivary film layer is adsorbed on to the surface of dental materials following insertion of the prosthesis into the oral environment. In the formation of pellicle layer not only the composition of the saliva but the chemistry of the adsorbed surface plays an important role. The purpose of this study was to evaluate the differences of the moleculer composition of the pellicle on the nickel-chromium and cobalt- chromium alloy surfaces for seven volenteers and to identify the origin of the pellicle wheather it was from salivary or serum components. Pellicle composition was characterized by using sodium dodecyl sulfate-polyacrylamide gel electrophoresis and western blotting technique for the immunologic reactivity with antibodies of anti human whole serum and anti human HPS. The protein profiles of nickel-chromium pellicles and cobalt-chromium pellicles showed similarities among the volenteers. Not only the protein profile of two different dental alloy pellicles demonstrated some differences but amount of difference was also differed among the donors. All the salivary proteins were not adsorbed on the denture alloy surfaces, suggesting that only selected molecules from the available secretion adsorb to the surfaces. Most proteins of nickel-chromium and cobalt-chromium pellicles were of salivary origin but some components appeared to come from serum components.