Farklı implantasyon yöntemlerinde kemik doku cevabının dual enerji X-Ray absorbsiyometri ile değerlendirilmesi
Assessment of bone tissue response in different implantation techniques by use of dual energy X-Ray absorptiometry (DEXA)
  1. Tez No: 157662
  2. Yazar: AYŞE YAĞBASAN GÜLŞAHI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CANDAN PAKSOY, PROF.DR. NURİ YAZICIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kemik yoğunluğu, kemik kalitesi, Dual Enerji X-Ray Absorbsiyometri (DEXA), stepwedge, kondenzasyon yöntemi, Bone density, bone quality, Dual Energy X-Ray Absorptiometry (DEXA), stepwedge, bone condensing technique. 65
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Oral Diagnoz ve Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZET Farklı İmplantasyon Yöntemlerinde Kemik Doku Cevabının Dual Enerji X-Ray Absorbsiyometri (DEXA) ile Değerlendirilmesi. Günümüz dişhekimliğinde implantlar, eksik dişlerin restorasyonu için öngörülebilir bir tedavi seçeneği sunmaktadır. Yeterli kemik miktarı ve dansitesi, osseointegre implantlarla tedavinin başarısı için önemli kriterlerdir. Yoğunluğu az olan kemikte, implanta destek sağlamak zordur. Kondenzasyon yöntemi, posterior maksillada implantın primer stabilitesini arttırmak için geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı; konvansiyonel ve kondenzasyon yöntemleriyle implant yerleştirilmesi sonrası, kemik yoğunluğunda oluşan farklılığın değerlendirilmesidir. Araştırmamızda; üst çene premolar bölgede çift taraflı tek diş eksikliği olan 15 hastanın bir tarafına konvansiyonel, diğer tarafına kondenzasyon yöntemiyle implant yerleştirilmiştir. Implant uygulaması öncesi ve sonrasında 6. ayda kemik mineral yoğunluğu (BMD) ve kemik mineral miktarı (BMC) ölçümleri Dual Enerji X-Ray Absorbsiyometri (DEXA) ile yapılmıştır. Ayrıca stepwedge ile alınan periapikal radyograflarda, implant öncesi ve 6. ayda fotodansitometrik analizler de yapılmıştır. Konvansiyonel ve kondenzasyon yöntemlerinde, implantasyon öncesi ve 6. ayda ölçülen BMD değerleri arasında anlamlı fark vardı ancak iki yöntem arasında fark yoktu. Konvansiyonel ve kondenzasyon yöntemlerinde, implantasyon öncesi ve 6. ayda ölçülen BMC değerleri arasında da anlamlı fark vardı ancak yine iki yöntem arasında fark yoktu. Implant uygulaması öncesi ve 6. ayda ölçülen BMD ve BMC değerleri arasındaki fark, genel vücudu değerlendirmek üzere aynı dönemlerde ölçülen T skor ve Z skor değerleri arasındaki farkla karşılaştırıldığında, bir anlamlılık bulunamadı. Her iki implantasyon yönteminde de, implant öncesi ve 6. ayda ölçülen alüminyum eşdeğeri kalınlıkları (Al eq mm) arasında anlamlı fark vardı ancak iki yöntem arasında fark yoktu. Çalışmanın sonucunda; implant uygulaması öncesi kemiğin kalitatif ve kantitatif olarak değerlendirilmesi ve kondenzasyon yönteminin, özellikle kemik kalitesinin zayıf olduğu bölgelerde uygulanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Assessment of Bone Tissue Response In Different Implantation Techniques by Use of Dual Energy X-Ray Absorptiometry (DEXA). Today, dental implants have become a predictable treatment option for the restoration of missing teeth. Sufficient density and appropriate volume of bone are therefore crucial factors for successful implant treatment. In bone which is not very dense it is often difficult to obtain implant anchorage. Bone condensing technique is introduced to enhance the primary stability of dental implants in posterior maxilla. The aim of the present study is to assess bone density differences after implant placement by utilizing conventional and bone condensing techniques. Single tooth dental implants were placed by conventional technique in one side and by bone condensing technique in the other side in 1 5 patients with bilateral missing teeth in maxillary premolar region. By use of Dual Energy X- Ray Absorptiometry (DEXA), bone mineral density (BMD) and bone mineral content (BMC) were calculated prior to and 6 months after implant placement. In addition, optical densities of periapical radiographs with stepwedge were calculated prior to and 6 months after implant placement. BMD showed significant difference prior to and 6 months after implant placement for both conventional and bone condensing techniques. However, there was no difference between those two techniques. In addition, there was significant difference prior to and 6 months after implant placement for BMC. However, there was not any difference between two techniques. When BMD and BMC measurement prior to and 6 months after implant placement were compared to T score and Z score difference which was in the same period measured to assess whole body no significant difference were found. In both implantation techniques there was significant difference for aluminum equivalent mm (Al eq mm) prior to and 6 months after implant placement. However, there was not any significant difference between the two techniques. Our study suggested that bone quality and quantity should be assessed prior to implant placement and bone condensing technique should be used particularly in poor quality bone.