Erişkin periodontitisli hastaların, cerrahi olmayan tedavilerinde sistematik doksisiklinin klinik etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of clinical effect of systemically administred doxyeyline in non-sugically treatment of adult periodontitis patients
  1. Tez No: 157663
  2. Yazar: ASGHAR MORADİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MERAL GÜNHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: cerrahi olmayan periodontal tedavi, subjektif/sistemik bulgular, tedavi süresi, sistemik antibiyotik, Non_surgical periodontal treatment, subjective/systemical findings, freqency of treatment, systemical antibiotic application
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
88 ÖZET“Erişkin Periodontitis Hastalarında, Cerrahi Olmayan Tedavilerinde Sistemik Doksisiklinin Klinik Etkisinin Değerlendirilmesi”Bu klinik çalışmanın amacı, tüm ağız erişkin periodontitis tanısı konmuş hastalarda uygulanacak olan diş yüzeyi temizliği ve kök yüzeyi düzleştirilmesi işlemlerinin sıksık uygulanması sonucu ortaya çıkan subjektif/sistemik bulgular üzerine sistemik olarak doksisiklinin uygulamasının etkisini değerlendirmektir. Tüm ağız 4'e bölündü ve her seansta bir bölge diş yüzeyi temizliği ve kök yüzeyi düzleştirmesi işlemine tabi tutuldu. Çalışmamızı 2 grup olarak planladık, test grubuna her bir birey için tedavi den bir gün önce 200mg ve tedavi süresice yani 4 gün boyunca günde lOOmg doksisiklin verilmiştir. Kontrol grubuna ise her gün olmak üzere SRP(DYT) işlemi uygulandı. Toplam sistemik yönden sağlıklı 43 hasta, test grubunda 21 ve kontrol grubunda 22 hastaya SRP işlemi uygulandı, başlangıç ve postoperatif 3. ay da Plak indeksi (PI, Silness ve Löe 1964), Gingival indeks (GI, Löe ve Silness 1963), Sondlamada Kanama (BOP, Löe, 1967), Cep Derinliği (CD) ve Relatif Ataşman seviyesi ölçümleri alındı. Yapılan işlemlerin bir etkisi olarak Lenfadenopati, aftöz stomatitis, ödem, halsizlik, ağrı, kaşıntı, yanma hissi, dentinalji şeklindeki subjektif/sistemik bulguların değerlendirilmesi tedavi süresince yapıldı. 3. ay sonunda her iki grupta da PI,GI,BOP,CD, ve Relatif ataşman kazancında istatistiksel olarak anlamlı azalma izlenirken, iki grup arasında değerlendirmede ise CD, ve Relatif Ataşman kazancı test grubunda kontrol grubu göre test grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Subjektif/sistemik bulgularda dentinalji bulgusu dışında diğer bulgularda antibiyotik kullanılmasının olumlu etkisi görülmektedir, ancak istatistiksel olarak halsizlik ve aftözstomatitis bulgusunda antibiyotiğin etkisi anlamlı bulunmuştur. Bu klinik çalışmanın sonuçlarına göre, cerrahi olmayan tedavilerin, sık aralarla farklı seğmentlere uygulanmasının gerektiği durumlarda sistemik olarak89 doksisiklin uygulanması hastada ortaya çıkabilecek subjektif/sistemik bulguları en aza indirmekte alternatif bir yaklaşımdır.
Özet (Çeviri)
90 SUMMARY Evaluation of Clinical Effect of Systemically Administred Doxycyline in non- Sugically Treatment of Adult Periodontitis Patients The purpose of the present study is to determine the effect of the use of systemic doxycycline on subjective/systemical findings which may occur following SCRP performed frequently in chronic periodontitis patients. The study was conducted with 43 chronic periodontitis patients. The patients were separated in 2 groups. The individuals in the test group received 200mg doxycycline. 1 day prior to the treatment and lOOmg for 4 days. The control group received SCRP for 4 days without the use of any antibiotics. PI,GI,BOP,PPD( probing pocket depth), PAL (Relative attechment level) volves were recorded at baseline and 3 month post operatively lymphadenopathy, apthous stomatitis, oedema, weakness, pain, itching, burning, sensotion, dentinalgia, which may be the systemical and subjective findings of frequently performed treatment, were evaluated every day (for 5 days). At the end of third month, the difference between the baseline and 3 -months postoperative valuse of PI,GI,BOP,PPD,RAL were statistically singificent on the other hand, intergroup evolution revealed more favorable results for PPD and RAL in the test group. The positive effect of the use of antibiotic was observed for all subjective/systemical findings except for dentinalgia. However, the effect of the antibiotic on weakness and apthous stomatitis was statistically significant. The results of this clinical study has shown that minimizing the probable subjective/systemical findings occuring following systemical doxycycline application at frequently performed non surgical periodontal treatment is an acceptable approach.