İnfravezikal obstrüksiyonu bulunan hastalarda Rho-kinaz inhibitörü Y-27632 varlığında α-1 adrenerjik reseptör antagonisti doksazosinin korpus kavernozum düz kası üzerine etkileri
Effect of doxazosin with/without Rho-kinase inhibitor on human corpus cavernosum smooth muscle in the presence of bladder outlet obstruction
- Tez No: 157736
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜVEN ASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Erektil disfonksiyon, BPH, alfa-1 reseptör antagonisti, Rho kinaz, Erectile dysfunction, BPH, alpha-1 receptor antagonist, Rho-kinase
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
İNFRAVEZİKAL OBSTRÜKSİYONU BULUNAN HASTALARDA RHO-KİNAZ İNHİBİTÖRÜ Y-27632 VARLIĞINDA a1 ADRENERJİK RESEPTÖR ANTAGONİSTİ DOKSAZOSİNİN KORPUS KAVERNOZUM DÜZ KASI ÜZERİNE ETKİLERİ Dr. Ömer DEMİR, Tıp Fakültesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Üroloji AD, İzmir Son yıllarda benign prostat hiperplazisi (BPH) ile erektil disfonksiyon (ED) arasında patofizyolojik bir etkileşim olabileceği bildirilmektedir. Çalışmamızda BPH varlığında kavernozal dokulardaki adrenerjik aktivitenin, a-1 adrenerjik reseptör antagonisti doksazosin ve Rho-kinaz inhibitörüyle olan ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya penil protez implantasyonu yapılan 10 hasta dahil edildi. Hastalar infravezikal obstrüksiyon (İVO) varlığına göre 2 gruba ayrıldı. Çalışmada kullanılacak dokular penil protez implantasyonu sırasında alındı. Yaklaşık 7x3x3 mm uzunluğunda hazırlanan şerit halindeki dokular organ banyolarına asıldı. Kümülatif olarak uygulanan fenilefrin ile adrenerjik aktivite yanıtları değerlendirilerek fenilefrin için EC8o konsantrasyonu hesaplandı, infravezikal obstruksiyonu (+) ve (-) gruplarda, dokular EC8o fenilefrin konsantrasyonuyla inkübe edildikten sonra ortama kümülatif dozlarda doksazosin, Rho kinaz inhibitörü Y-27632 ve her iki ilaç birlikte eklenerek gevşeme yanıtları değerlendirildi. Her iki grupta elde edilen gevşeme yanıtları karşılaştırıldı. İnfravezikal obstruksiyonu (+) grupta fenilefrin ile elde edilen maksimum kasılma yanıtları obstrüksiyon (-) gruba oranla daha yüksek bulundu (p=0.093). Doksazosin ile İVO (+) grupta pÜ2 ve maksimal gevşeme yanıtları bakımından diğer gruba göre daha yüksek oranda gevşeme yanıtı elde edildi (p=0.0012). Y-27632 uygulanmasını takiben maksimum gevşeme yanıtları İVO (+) olan grupta istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Doksazosin ve Y-27632 birlikte uygulandığında, Y-27632 ile doksazosinin oluşturduğu gevşeme yanıtlarının üzerinde ek gevşeme yanıtları elde edildi. Doksazosin varlığında Y-27632 ile elde edilen ek gevşeme yanıtları iki grup arasında farklılık göstermedi. İnfravezikal obstrüksiyon varlığında fenilefrinle sağlanan adrenerjik uyarıya bağlı kontraksiyon yanıtlan artmıştır. Doksazosin ve Y-27632, İVO varlığında artmış kontraksiyon yanıtlarını başarıyla inhibe etmektedir. Doksazosin ve Y-27632, BPH varlığında gözlenen erektil disfonksiyon tedavilerinde alternatif olabilir.
Özet (Çeviri)
EFFECT OF DOXAZOSIN WITH/ WITHOUT RHO-KINASE INHIBITOR ON HUMAN CORPUS CAVERNOSUM SMOOTH MUSCLE IN THE PRESENCE OF BLADDER OUTLET OBSTRUCTION Dr. Ömer DEMİR, School of Medicine Dokuz Eylül University School of Medicine, Department of Urology, Izmir Recently, it has been stated that there may be a pathophysiological interaction between BPH and ED. In this study, we aimed to investigate the relationship of the adrenergic activity in cavemosal tissues in the presence of BPH using a-1 AR antagonist doxazosin and the Rho-kinase inhibitor Y-27632. Ten patients who underwent penile prosthesis implantation were included in the study. Patients were divided into two groups according to the presence of infravesical obstruction (IVO). The tissues used in the study were obtained during penile prosthesis implantation. Strips (3x3x7mm) were cut longitudinally from human corpus cavemosum tissues and mounted in 10 ml organ bath with the Krebs solution. ECao concentration for phenylephrine was calculated by evaluating the adrenergic activity responses with cumulatively applied phenylephrine. After incubating the tissues with EC8o concentration phenylephrine in the groups with and without IVO, relaxation responses were evaluated by adding cumulative dosages of doxazosin, Y-27632 and both to the medium. The relaxation responses obtained in both groups were compared. Maximum concentration responses obtained with phenylephrine were found to be higher in the İVO (+) group than in the group of IVO (-) (p=0.093). With doxazosin, higher relaxation responses were obtained in the IVO (+) group in terms of pD2 and maximal relaxation response (p=0.0012). Maximum relaxation responses following Y- 27632 administration were found to be significantly higher in the IVO (+) group. When doxazosin and Y-27632 were administered together, additional relaxation responses were obtained on the relaxation response with Y-27632. The relaxation responses obtained by Y-27632 in the presence of doxazosin did not differ between two groups. The contraction responses due to the adrenergic stimulation made by phenylephrine were increased in the presence of IVO. Doxazosin, and Y-27632, effectively inhibit the increased contraction responses in the presence of IVO. Doxazosin and Y-27632 may be alternatives in the treatment of erectile dysfunction associated with BPH.