Hasta sabitlemede kullanılan vakumlu yatakların build-up ve yüzey dozuna etkilerinin belirlenmesi
Determination of build-up region and surface dose for immobilization systems
- Tez No: 157737
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE BİLGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: vakumlu yatak, build-up dozu, yüzey dozu, çıkış dozu 36, Vacuumed bed, build-up dose, surface dose, exit dose 37
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Onkoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
VÜ.OZET Yüksek enerjili foton huzmelerinin radyoterapiye girmesiyle yüzey dozlarında azalma ve daha homojen doz dağılımları elde edilebilmesi sağlanmıştır. Işınlanan yüzeyde üretilen sekonder elektronlar ve tedavi cihazının kafasında meydana gelen kontamine elektronlar cilt dozunu arttırır. Kaynak-cilt mesafesinin azalması, alan boyutunun artması ya da hasta ile ışın yolu arasına çeşitli materyaller yerleştirilmesi gibi faktörler de elektron kontaminasyonunu da artırmaktadır. Bu çalışmada Co60 ve 15 MV enerjili foton huzmeleri için farklı SSD ve alan boyutlarında, hasta sabitleyici olarak kullanılan çeşitli kalınlıklardaki vakumlu yatakların yüzey ve build-up dozlarına olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Alcyon II teleterapi ünitesinde Co60 ve Saturn-42 lineer hızlandırıcının 15 MV enerjili foton huzmeleri için yapılan build-up bölgesi ve yüzey dozu ölçümlerinde PTW Model 23343 Markus tipi sabit hacimli paralel plak iyonizasyon odası ve RW3 su eşdeğeri katı fantom kullanıldı. Açık alan yüzey dozları; Co60 için SSD=80 cm' de 5x5 cm2 alanda % 15.73 'den 25x25 cm2 alanda % 53.99'a çıkmaktadır. Aym SSD mesafesinde 2, 5 velO cm kalınlıklı vakumlu yataklar için 10x10 cm2 alandaki yüzey dozları sırasıyla % 68, 19, % 78.19 ve % 78.80 olarak bulunmuştur. SSD arttıkça yüzey dozunda küçük bir azalma meydana gelmektedir. Vakumlu yatak varlığında maksimum doz derinliği (dnax) yaklaşık 2 mm azalmaktadır. 15 MV için yüzey dozları SSD=100 cm 'de 5x5 cm2 alanda % 5.04'den 25x25 cm2 alanda % 29.09'a çıkmaktadır. 10x10 cm2'Iik alanda 2, 5 ve 10 cm kalınlıklı vakumlu yataklar için yüzey dozları sırasıyla % 25.05, % 38.33, % 51.26 bulunmuştur. Bu enerjide SSD'nin artmasıyla yüzey dozunda meydana gelen azalma Co60'da meydana gelen azalmadan çok daha belirgindir. 15 MV enerjili fotonlarda açık alanda dmax'da dikkate değer bir değişim gözlenmemiştir. Çıkış dozu ölçümlerine göre Co60 ile yapılan ışınlamalarda SSD=80 cm' de 2 cm kalınlığında vakumlu yatak eklenmesiyle çıkış dozunun tüm alan boyutları için % 2.5-6 oranında artmaktadır. 15 MV için SSD=100 cm'de açık alandaki çıkış dozu 2 cm kalınlıktaki vakumlu yatak eklendiğinde % 2.5-5 arasında artmaktadır. Her iki enerji için de yatak kalınlığının 2 cm'den fazla olmasının çıkış dozuna belirgin bir katkısı olmadığı gözlenmiştir. Bu çalışmanın sonunda, radyoterapi sırasında sabitleyici olarak kullanılan vakumlu yatakların yüzey dozunu ve çıkış dozunu değiştirdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Determination of Build-up Region and Surface Dose For Immobilization Systems Since the introduction of the high energy photon beams in radiotherapy, surface dose decrease and much more homogeneous dose distributions has been obtained than ever before. Secondary electrons produced from surface, and contamine electrons coming out from treatment machine heads make the surface dose increase. The factors such as decrease of SSD and increase of field size or addition of various materials between patient and beam path contribute to electron contamination increase. The aim of the study, Co60 and 15 MV energy photon beams at different SSD and field sizes, is to evaluate effects of different thickness of vacuumed beds which is used for fixing the patient,on surface and build-up doses. In Alcyon II teletherapy unit for the surface and build-up region dose measurements of Co60 and Saturn-42 linac at 15 MV photon energy, PTW 23343 Markus type fixed separation parallel plane ionization chamber and RW3 water equivalent solid fantom was used. At the field of 5x5 cm2 and SSD=80 cm for Co60 while measured open field surface doses is % 15.73 for the 25x25 cm2 field, it increases up to % 53.99. At the same SSD and for the 2, 5 and 10 cm thickness of vacuumed beds, 10x10 cm2 field surface dose was measured % 68.19, % 78.19 and % 78.80 respectively. As much as SSD's increase there is slight decrease on surface dose. At the precense of vacuumed bed, maximum dose depth (dmax) approximately has 2 mm decrease. For 15 MV at SSD=100 cm while 5x5 cm2 field the surface dose is % 5.04 it increase up to % 25.09 for 25x25 cm2 field. It is found that at 10x10 cm2 field and 2, 5 and 10 cm thickness of vacuumed beds the surface doses were % 25.05, % 38.30 and % 51.26 respectively. In this energy the decrease of surface dose that resulted from the increase of SSD is much more obvious than the result obtained from Co60. It was observed that there was no significant change in dmax at open field for 15 MV photon energy. In irradiation with Co60 at SSD=80 cm, exit dose increase of % 2.5-6 for all the field size 2 cm thinkness of vacuumed bed. When the 2 cm thickness of vacuumed beds insert, for 15 MV and SSD=100 cm, open field exit dose increase between % 3.5-14. Also it was found that, for both energy, more than 2 cm bed thickness had no significant contribution to the exit dose. At the end of the study it was noticed that in radiotherapy, vacuumed bed which is used as fixing material changes the surface and the exit dose.