Prostat hiperplazi ve kanser doku örneklerinde iki boyutlu AgNOR parametrelerinin karşılaştırılması
Comparison of two dimentional AgNOR parameters in prostate hyperplasia and cancer tissue samples
  1. Tez No: 157756
  2. Yazar: PERİHAN GÖKALP
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. NURHAN CÜCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: AgNOR, Prostat CA, Benign Prostat Hiperplazisi (BPH)
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
IV PROSTAT HİPERPLAZİ VE KANSER DOKU ÖRNEKLERİNDE İKİ BOYUTLU AgNOR PARAMETRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÖZET Prostat kanseri ileri yaş erkeklerde en sık görülen kanserdir. Hastalığın başlangıcı ve doğal seyri sinsidir. Günümüzde hiçbir yayılımın izlenmediği lokalize hastalığın küratif tedavisi mümkün iken lokal invazif ve/veya metastatik prostat kanserinin tedavisi sorundur. Bu. etkin bir tedavi için hastalığın daha erken dönemde tanınması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. AgNOR boyama tekniğinin, tümörlerin erken tanısında, kısmi olarak malign tümörlerden benign tümörleri ayırt etmede ve malign tümörün şiddetini değerlendirmede faydalı bir test haline geldiği ileri sürülmektedir. Bu amaçla çalışmamızda, parafın bloklanmış doku örneklerinden alınan 3um'lik kesitlere deparafinizasyon, rehidratasyon ve gümüş boyama teknikleri uygulandıktan sonra hücrelerin mikroskoptaki görüntüleri video kamera aracılığı ile bilgisayar ortamına aktarıldı. Araştırma grubunu oluşturan 23 Prostat CA hastası (7 Gradel, 8 Grade2, 8 Grade3) ile kontrol (K) grubunu oluşturan 8 Benign Prostat Hiperplazisi (BPH) üzerinde AgNOR değişikliklerinin karşılaştırılması amacı ile toplam AgNOR alam/Çekirdek alanı (TAA/ÇA) değerleri bulundu. Aynı hasta ve kontrol grubu toplam AgNOR sayısı/ Çekirdek (TAS/Ç) kriterine göre de değerlendirildi. Her bir örnekten 100' er hücre değerlendirmeye alındı ve tüm istatistiksel değerlendirmelerde Student's t testi kullanıldı. Bu değerlendirmelere göre TAS/Ç değerleri; Gl, G2, G3 ve K grubu için sırasıyla 1,27±0,67; 1,36±0,68; 1,47±0,83 ve 1,35±0,59 bulundu. İstatistiksel karşılaştırmalar sonucunda G1-G2, G1-G3, G2-G3, G3-K, (p0,05) fark anlamsızdı.TAA/ÇA değerleri Gl, G2, G3, ve K grubu için sırasıyla: 5,94±2,41; 7,95±3,66; 8,18±3,42 ve 5,81±2,11 bulundu. Karşılaştırmalar sonucunda Gl- G2, G1-G3, G2-K, G3-K (p0,05) fark anlamsız bulundu. Sonuç olarak TAA/ÇA metodunun malign bölgeleri benignden ayırt etmedeki üstünlüğü nedeniyle prognostik parametre olarak kullanılabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
V COMPARISON OF THE TWO DIMENTIONAL AgNOR PARAMETERS IN PROSTATE HYPERPLASIA AND CANCER TISSUE SAMPLES ABSTRACT Prostate cancer is a type of cancer which is usually seen in elder-aged men. The commencement and the natural pattern of the disease is insidious. The treatment of the local invasive and/or metastatic prostate is a problem whereas the cure for localized-disease is probable. And this causes the necessity for the early prognosis. The AgNOR staining technique has become a useful test for diagnosis of tumours, particularly in distinguishing benign from malignant tumours, and in evaluating the aggressiveness of the latter. In our study, all tissue had been paraffin embedded and routine sections were recut at 3 urn thickness before deparafinization, rehidratation and stained by AgNOR method. The microscopic images of the cells were recorded to the computer via a video camera. The total AgNOR area/Nucleus area (TAA/NA) values were calculated to compare the AgNOR differences between the 8 Benign Prostate Hyperplasia (BPH) as the control group and the 23 prostate cancer patients (7 Grade 1, 8 Grade2, 8 Grade3) as the experimental group. The same control and patient groups were evaluated by the criters of total AgNOR count/ Nucleus (TAC/N). 100 cells of each sample were taken into account and student t test was used in the statistical analysis. According to these results the TAC/N values in Gl, G2, G3 and K groups were 1,27±0,67; 1,36±0,68; 1,47±0,83 and 1,35±0,59; respectively. The difference was not statistically significant in Gl-K, G2-K (p>0,05) whereas a significant difference was found between G1-G2, G1-G3, G2-G3, G3-K, (p0.05). As a result, the eligibility of TAA/NA method in determination of the distinction between the malign and the benign regions makes this method more acceptable in prognostic evaluation. Key words : AgNOR, Prostate CA, Benign Prostate Hyperplasia (BPH)