İzole kuzu pulmoner arterlerinde gelişen hipoksik pulmoner vazokonstriksiyonda Gi ve Gs proteinlerinin rolü
- Tez No: 157781
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖNER BALBAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hipoksi, Pulmoner vazokonstriksiyon, Kolera toksini, Pertusis toksini, G proteinleri 34, Hypoxia, Pulmonary vasoconstriction, Cholera toxins, Pertussis toxins G-proteins 35
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Düzce Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
7. ÖZET Hipoksik pulmoner vazokonstriksiyon akciğerlerde ventilasyon perfüzyon dengesini sağlayan fizyolojik uyum mekanizmasıdır. Hipoksemi ile seyreden progressif akciğer hastalıklarının patogenezinde önemli rol oynamakla birlikte sağlıklı bireylerde de görülmektedir. Yoğun çalışmalara rağmen, hipoksik pulmoner vazokonstriksiyonun mekanizması henüz bulunamamıştır. G proteinleri vasküler endotel ve düz kas hücrelerinde reseptör aracılıklı sinyal iletimine aracılık ederek vasküler tonusun düzenlenmesinde önemli rol oynayan membrana bağlı protein ailesidir. Biz bu çalışmada, izole kuzu pulmoner arterlerinde izlenen hipoksik vazokonstriksiyonun oluş mekanizmasında Gj ve Gs proteinlerinin rolünü saptamayı amaçladık. Pulmoner arterler yeni kesilmiş kuzuların sol akciğer alt loblarmdan izole edildi. Arterler Krebs-Henseleit solüsyonu ile dolu olan izole organ banyosu asıldı ve izometrik kontraksiyonlar bilgisayarlı poligrafi sistemi ile bağlantılı olan izometrik transdüsır yoluyla devamlı olarak kaydedildi. Solüsyon %75 N2-%20 02- %5 CO2 (Normoksik) ve %95 N2- %5 CO2 (Hipoksik) karışımı içeren gazlar ile havalandırıldı. Organ banyosundaki parsiyel oksijen konsantrasyonu oksijen elektrodu kullanılarak sürekli olarak ölçüldü. Gs ve Gj proteinlerin rolünü araştırmak için bu proteinleri aktive yada inhibe eden kolera ve pertusis toksini kullanıldı. Çalışmada, dinlenme gerimindeki geniş çaplı pulmoner arterlerde hipoksiye bağlı bir gerim artışı izlenmedi ancak hipoksi 3 uM 5-HT ile prekontrakte edilmiş dokularda kontraksiyona (1.7 ± 0.5 mN/mm2, n=10) sebep oldu. Hipoksik vazokonstriksiyon 2 ug/ml kolera toksini ile inkübasyon sonrası inhibe (2.6 ± 0.4 mN/mm2'ten 1.0 ± 0.4 mN/mm2' e kadar, n=6) ve 2 u.g/m.1 pertusis toksini ile inkübasyon sonrası potansiyalize (0.6 ± 0.4 mN/mm2,ten 1.7 ± 0.3 mN/mm2,e kadar, n=6) oldu. Bu sonuçlar Gs ve Gj proteinleri ile ilişkili sinyal iletiminin geniş çaplı izole kuzu pulmoner arterinde gelişen hipoksik vazokonstriksiyonda önemli bir mekanizma olabileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY Hypoxic pulmonary vasoconstriction (HPV) is an intrapulmonary adaptive mechanism that matches alveolar ventilation to perfusion. However during prolonged alveolar hypoxia HPV occurs with many pulmonary diseases. Despite intensive studies, cellular mechanisms of HPV are still not well defined. G proteins are a family of membrane-associated proteins believed to be involved in the transduction of various signals including the regulation of vascular tonus. In this study, we aimed to determine the contribution of Gs and Gj proteins in hypoxic vasoconstriction of lamb isolated pulmonary artery rings. Pulmonary arteries were isolated from left lower lobe of freshly slaughtered lamb. Arteries suspended in an organ bath filled with Krebs-Henseleit solution and isometric contraction recorded continuously via an isometric transducer connected to a computerised polygraphy system. The solution aerated with 75% N2- 20% 02~ 5% C02 (normoxic) and 95% N2- 5% C02 (hypoxic). p02 of bathing medium was measured continuosly using an oxygen electrode. Pertussis as a Gj protein activator and cholera toxins as a Gs protein inhibitor were used to investigate the role of G proteins. In the present study, we observed that hypoxia had no effect on resting force in large artery rings, but it caused a further contraction (1.7 ± 0.5 mN/mm2, n=10) in 3 uM 5-HT precontracted pulmonary arteries rings. Hypoxic vasoconstriction was inhibited by preincubation with 2 u.g/ml cholera toxins (from 2.6 ± 0.4 mN/mm2, to 1.0 ± 0.4 mN/mm2, n=6) and potentiated by preincubation with pertussis toxins (2 ug/ml) (from 0.6 ± 0.4 mN/mm2, to 1.7 ± 0.3 mN/mm2, n=6). These results indicate that signal transduction mediated by Gs and Gj proteins may be an important mechanism in the hypoxic vasoconstriction in lamb isolated large pulmonary arteries.