Akciğer kanserinin maliyeti
The cost of lung cancer
  1. Tez No: 157799
  2. Yazar: EBRU ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CELAL KARLIKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer Kanseri, Sağlık Ekonomisi, Maliyet Analizi, Hastalık Yükü, Tütün Kontrolü. 62, Lung Cancer, Health Economics, Cost Analysis, Disease Burden, Tobacco Control. 64
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Akciğer kanseri önlenebilir risk etmenlerine karşın Dünya'daki en önemli sağlık sorunlarından birisidir. Gelişmiş ülkeler bile akciğer kanseri yükünden endişelenmekte ve önlemler almaktadır. Bu çalışmada akciğer kanserinin ülkemizde, hastalara ve topluma yüklediği bedelleri ortaya çıkarmayı amaçladık. Ocak 2002-Şubat 2003 tarihleri arasında Göğüs Hastalıkları Kliniği'ne başvuran, 103 akciğer kanseri olgusu çalışmaya alındı. Olguların ortalama yaşı 64.0±9.3 yıldı ve %5'i kadın, %95'i erkekti. Olguların %25'i küçük hücreli akciğer kanseri iken, %75'i küçük hücreli olmayan akciğer kanseri idi. Küçük hücreli olmayan grup %55 skuamöz hücreli, %17 adenokarsinom ve %28 tiplendirilemeyen küçük hücreli olmayan akciğer kanseri idi. Hastaların çoğu lokal ileri veya metastatik evre idi. Ortalama sağ kalım süresi 6.8 ay olup küçük hücreli ve küçük hücreli olmayan akciğer kanseri arasındaki fark anlamlı değildi. Olguların %11'ine cerrahi tedavi, %73'üne kemoterapi uygulandı. Direk tıbbi maliyet, 103 hastada toplam 564,960 Dolar iken hasta başına ortalama direk maliyet 5,480±4,088 Dolar idi. Akciğer kanseri toplam maliyeti 103 hastada 1,473,530 Dolar ve hasta başına ortalama 14,306±1 7,705 Dolar idi. Her bir yaşam yılının direk tıbbi maliyeti ortalama 18,058± 25,775 Dolar olarak hesaplandı. Cinsiyet, yaş ve histopatolojinin etkisi yok iken hastalık evresi arttıkça direk tıbbi maliyet de artmaktaydı. İlk üç ayda günlük ortalama direk tıbbi maliyet daha fazlaydı ve başlangıç dönemindeki yoğun tanı ve tedavi girişimlerine bağlandı. Sağ kalım süresi arttıkça toplam maliyet artmakla birlikte, günlük ortalama maliyet azalmakta idi. 2020 yılma kadar gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de akciğer kanserinin artacağı göz önüne alındığında daha çok bedeller 61ödeyeceğimiz anlaşılacaktır. Düşük yaşam beklentisi ve kür oranlan da düşünüldüğünde, akciğer kanseri ülkemizde özelikle maliyet azaltıcı ve tütünün kontrolüne yönelik önlemlerin önemine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
THE COST OF LUNG CANCER SUMMARY Lung cancer is one of the major health problems despite of known preventable risk factors. Even developed countries have worried about the burden of lung cancer and taken measures. In this study we aimed to disclose the costs of lung cancer to the patients and the society in our country. Between January 2002 and February 2003, 103 cases with lung cancer seen in Chest Diseases Department were included in this study. Mean age of the cases was 64.0±9.3 years and 5% of them were female and 95% male. 25% of cases were small cell lung cancer and 75% were non-small cell lung cancer. Non-small cell group compromised of 55% squamous cell lung cancer, 17% adenocarcinoma and 28%» undefined non-small cell lung cancer. Most of the patients were locally advanced or metastatic lung cancer. Mean survival was 6.8 months and no significant difference between small cell and non-small cell lung cancer. Surgical treatment could be performed only 11% of cases while chemotherapy rate was 73%o. While total direct health care cost for 103 patients was 564,960 Dollars, mean direct cost per patient was 5,480±4,088 Dollars. Total cost in 103 patients was 1,473,530 Dollars and mean cost per patient was 1 4,3 06± 17,705 Dollars. Direct health care cost for per life-year was estimated as 18,058±25,775 Dollars. While gender, age and histopathology did not influence the direct medical cost, the stage of disease increased the costs. Daily direct medical cost was more in the first three months and suggested to relate more initial diagnostic and therapeutic interventions. We observed that total direct expenditures were increasing with prolonged survival while the mean daily expenditures decreased. When taken into account of increasing the lung cancer by 2020 in Turkey like other developing countries, it is suggested 63that we will pay too much. With the low life expectancy and cure rates, lung cancer in our country has been alerting for the cost minimization and tobacco control measures.