Hormon tedavisi ve radyoterapi uygulanan lokal ve lokal invaziv prostat kanserli hastaların takip sonuçları
The follow up of patients with localized and locally advanced prostate cancer whom have received hormone therapy and radiotherapy
  1. Tez No: 157851
  2. Yazar: AHMET HAKAN HALİLOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SÜMER BALTACI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Hormonal tedavi, Lokal invaziv prostat kanseri, Lokalize prostat kanseri, Prostat spesifik antijen, Radyoterapi, Hormonal therapy, Locally advanced prostate cancer, Localized prostate cancer, Prostate-specific antigen, Radiation therapy
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Çalışmamızda lokal invaziv prostat kanseri tanısı alan ya da lokal prostat kanseri olan ancak radikal prostatektomi için genel durumu uygun olmayan hastalarda, radyoterapi öncesinde ve esnasmda hormonal tedavi uygulanımının etkinliği araştırılmıştır. Bu çalışmaya, Kasım 1999- Ocak 2004 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı'na başvuran, lokal invaziv prostat kanseri tanısı alan ya da lokal prostat kanseri olan ancak radikal prostatektomi için genel durumu uygun olmayan 47 hasta dahil edildi. Çalışmamızda ortalama takip süresi 18.1 ay (9-57 ay) olarak bulundu. Başlangıçta 10 gün süre ile 50 mg bicalutamide alan hastalara, bu süre sonunda depo form LH-RH analoğu [ leuprolide asetat (11.25mg), goserelin (10.8mg)] uygulandı. LH-RH analoglan 3 ayda bir toplam 3 doz halinde yapıldı. Tedavinin 8. ayında toplam 7000 cGy radyoterapi (RT) uygulandı. Bu aşamadan sonra hastalar 3 aylık takip protokolü altında izlenmeye devam edildi. Başlangıçtan itibaren 3 ayda bir total/serbest PSA, total/serbest testosteron değerleri ölçüldü. Biyokimyasal nüks kriteri olarak“Fox Chase Cancer Center”(FCCC) kriterleri kabul edildi. Buna göre biyokimyasal nüks, PSA değerinde 1.5 ng\ml'yi aşan iki yükselme olması olarak tanımlandı. Hormon tedavisi (HT) ve RT'ye bağlı yan etkilerden dolayı tedavinin yarım bırakıldığı hastamız olmadı. Hastalarımızın tümü halen takip protokolünde izlenmekte (hastalığa bağlı sağkahm ve genel sağkalım %100). Tedavinin ö.ayında hastalarımızın %100'ünün PSA(total) ölçümleri 1.5 ng\ml'nin altında, %95.7' sinin testosteron (total) düzeyleri kastre seviyelerde idi. Takip süresinde 1 hastamıza biyokimyasal nüks nedeniyle ek tedavi verildi, diğer hastalarımızda nüks gelişmedi. Sonuç olarak, prostat kanserinde hormonal tedavi sürelerinde tam bir fikir birliğinin sağlanamadığı günümüzde, uyguladığımız kısa süreli hormonal tedavi şeması erken dönemde başarılı sonuçlar vermiştir. Lokal invaziv prostat kanserli hastalarda hormon tedavisi ile kombine kullanılan radyoterapinin, ortalama 18.1 aydaki biyokimyasal başarısı yüz güldürücüdür.
Özet (Çeviri)
In this study we evaluated the efficacy of hormonal therapy (HT) before and during radiotherapy(RT) in patients with locally advanced prostate cancer or with localized prostate cancer who are not suitable for radical prostatectomy. 47 patients with locally advanced prostate cancer or localized prostate cancer but not suitable for radical prostatectomy who have referred to Urology Clinic in Ankara University Medical Faculty between November 1999 and January 2004 are included in this study. The median follow up was 18.1 (9-57) months. 50 mg bicalutamide was administered for 10 days and at the end of this time depot LH-RH analogue [leuprolide asetate (11.25 mg), goserelin (10.8 mg)] was injected. LH-RH analouges were injected totally 3 times every 3 months. At the 8. month of the therapy totally 7000 cGy radiotherapy (RT) was administered. From that time patients were followed up every 3 month. Total/free PSA, total/free testosterone were calculated. Fox Chase Cancer Center (FCCC) definition was accepted as biochemical failure. According to this definition, failure was characterized by two rises in PSA level to a level exceeding 1.5 ng/ml. There was no need for any patient to quit therapy because of side effects of HT or RT. All patients are still under follow up and no death occured (disease free survival and overall survival are 100%). At the 6. month of the therapy PSA(total) levels were less than 1.5 ng/ml in 100% of the patients and testosterone (total) levels were at castrate levels in 97% of the patients. Additional therapy was administered for only 1 patient because of biochemical failure in the total follow up time. There were no other recurrences. In conclusion, the short duration hormone therapy that we administered had succesful results in short term where there is still no agreement in the duration of hormone therapy in prostate cancer. The biochemical results of combined hormone therapy and radiotherapy in locally advanced prostate cancer are satisfying.