Laparoskopik kolesistektomi operasyonu geçiren hastalarda solunum eğitiminin solunum fonksiyon testlerine etkisi
Effect of breathing teaching to pulmonary function tests on patients who had upper abdominal laparoscopy surgery
  1. Tez No: 157864
  2. Yazar: SERPİL SUBAŞI ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALPER CİHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Laparoskopik Cerrahi, Solunum Fonksiyon Testi, Solunum Egzersizi m, Laparoscopic Surgery, Breathing Training, And Pulmonary Function Test
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
LAPAROSKOPİK KOLESİSTEKTOMİ OPERASYONU GEÇİREN HASTALARDA SOLUNUM EĞİTİMİNİN SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİNE ETKİSİ Serpil SUBAŞI ÇAĞLAR Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr.Alper CİHAN Mart 2004, 55 sayfa. Laparoskopik kolesistektomi operasyonu yapılan hastalarda; ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası dönemde, solunum fonksiyonları ve solunum egzersizlerinin bu değerlere katkısının araştırılması amacıyla deneysel olarak planlanmıştır. Araştırmanın örnekle mini Z.K.Ü. Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğine başvuran hastalar randomize edilerek 20 hasta deney, 20 hasta kontrol grubu olarak alınmıştır. Deney grubunda yer alan hastalara solunum egzersizlerin öğretilerek, ameliyat öncesi dönemde uygulatılmıştır ve ameliyat sonrası dönemde de uygulamaya devam edilmiştir. Çalışma kapsamına alınan tüm hastaların ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası dönemde, Solunum fonksiyonları değerlendirilmiştir. Ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası dönemde, hasta grupları arasında ameliyat sonrası Solunum Fonksiyon Testi' de Zorunlu vital kapasite, Peak Ekspiratuar Akış Hızı, Zorunlu eksprasyonun birinci saniyesinde atılan volüm, Saniyedeki zorunlu ekspiratuar volumün,zorlu vital kapasiteye oranı.değerleri arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Sonuç olarak laparoskopik kolesistektomi geçiren hastalarda, planlı solunum egzersiz eğitimin, hastaların solunum fonksiyonlarını olumlu yönde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Pulmonary Physiotherapy Master Of Science Thesis EFFECT OF BREATHING TRAINNING ON PULMONARY FUNCTION TEST RESULTS OF THE PATIENTS WHO HAD UPPER ABDOMINAL LAPAROSCOPIC SURGERY Serpil SUBAŞI ÇA?LAR Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Health Sciences Department of Thorax Surgery Pulmonary Physiotherapy Program Thesis Advisor: Yrd. Doç. Dr. Alper CİHAN March 2004, 55 pages. The Purpose of this experimental study was to evaluate the patients' breathing, and contribution of breathing exercises on the values of function tests of the patients who had laparoscopic cholecystectomy in preoperative and postoperative period. In this study 40 patients were randomly selected amongst the patients who were admitted to the General Surgery Department of Zonguldak Karaelmas University, Faculty of Medicine, Application And Research Hospital. Of 40 patients 20 were study group while remaining 20 were control group. The study group was thought breathing exercises during both preoperative and postoperative period. Breathing functions test results were evaluated in both study and control groups afterwards. It was found that there were meaningful difference between the values of function tests (FVC,PEV, FEV1/FVC,FEV1) results of the two groups. The conclusion of the study is; on patients who had laparoscopic cholecystectomy, planned breathing training had positive effect on pulmonary functions test results.