Evre I ve evre II akciğer epidermoid kanserli olgularda plevral yıkama solüsyonunda sitoloji pozitifliği sıklığının karşılaştırılması
Comprasion of cytology positivty in epidermoid lung cancers: A clinical study
  1. Tez No: 157874
  2. Yazar: ARİF HABERAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİ OĞUZKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Epidermoid kanser, plevral sitoloji, plevral effüzyon, klinik çalışma, Clinically study, lung cancer, pleural effusions, cytology
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Amaç: Çalışmamızda malign plevral effüzyonu olmayan Evre I ve Evre II akciğer epidermoid kanserli hastalarda evreye ve yerleşim yerine göre sitoloji pozitifliğini karşılaştırmayı amaçladık. Hastalar ve Yöntem: Bu klinik çalışma Eylül 2001- Eylül 2003 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalında yapıldı. Çalışmaya beşi kadın, 30'u erkek toplam 35 hasta alındı. Yaşlan 45-75 arasında olup ortalaması 60 dır. Grup I'de 19, Grup Il'de 16 hasta mevcut idi. Hastaların cerrahi öncesi hazırlıkları yapılıp torakotomi işleminden hemen sonra akciğeri manüple etmeden plevral boşluğa 300cc serum fizyolojik verildi. Torakal bölge bir dakika sallandıktan sonra lOOcc serum fizyolojik aspire edilip sitolojik inceleme için patoloji ünitesine gönderildi. Bulgular: Grup I'deki hastaların plevra yıkama sıvısında bir vakada malign hücre görülürken, Grup İT deki hastaların ikisinde malign hücre tespit edildi. Evre ve yerleşim yerine göre gruplar arasında istatistik! fark yoktu. (p>0.001) (T=0.817P>0.05) Sonuç:Bizim seride malign hücre görülme sıklığı evre ile ve tümörün lokalizasyonuyla değişmiyordu. Bu durumda prognozu evreden bağımsız olarak bozan bu parametrenin yeni yapılacak evreleme sisteminde dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of our study was to compare the cytology positivity of Stage I and Stage II epidermoid lung cancer and localization in patients who did not have malignant pleural effusion Materials and methods: This clinical study was performed between September 2001 and September 2003 in the Departmant of Thoracic Surgery, Erciyes University Medical Faculty. A total of 35 patients (5 female and 30 male were included in this study. The age of the patients were between 45-75 years and the mean age was 60 years. 19 patients were present in Group I and 16 patients in Group EL All patients were prepared preoperatively and 300 cc serum physiologic was instilled to pleural space immediatly after thoracotomy without any manipulation to the lung before the operation. After intra pleural cavity was shaked gently by hand for 1 minute, 100 cc serum physiologic aspirated and sent to the Departmant of Pathology for cytological examination. Results: In this study, while one patient had positive lavage cytology in Group I, two patients and possitive lavage cytology in Group II. Conclusion: In our series, frequency of malign cell appearence did not change with the stage and localization of tumor. In this case, we suggest that this parameter which worsens the prognosis independently from staging should be taken into consideration in the new staging system.