Klinik örneklerden izole edilen haemophilus influenzae suşlarının serotiplendirilmesi ve bazı antimikrobiyallere duyarlılık durumunun araştırılması
Serotyping and antimicrobial susceptibilities of haemophilus influenzae strains isolated from clinical specimens
  1. Tez No: 157898
  2. Yazar: DEMET AYANGİL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT SÜMERKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal duyarlılık, H. influenzae, serotiplendirme, Antibiotic susceptibility, H. influenzae, serotyping. rx
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
2.6. ÖZET Amaç Haemophilus influenzae (H. influenzae) solunum yolu infeksiyonu, akut orta kulak iltihabı, pnömoni ve pürülan menenjitin en önemli nedenlerinden biridir. H. influenzae tip b en invaziv olanıdır ve özellikle 5 yaş altı çocuklardaki H. influenzae infeksiyonlarının % 90'nından sorumludur. Antimikrobiyallere dirençli suşların oram gittikçe artmaktadır. Bu çalışma ile çeşitli klinik örneklerden izole edilen ve hastalık etkeni olduğu anlaşılan H. influenzae suşlarının serotiplendirilmesi, yaş grupları ve hastalıklara göre serotip dağılımının belirlenmesi, beta laktarhaz üretimi ve antimikrobiyallere duyarlılık durumunun araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem 1 Ocak-31 Aralık 2003 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerine başvuran hastalardan izole edilen 100 H. influenzae kökeni çalışmaya alındı, örneklerin 59'u balgam, 23'ü nazotrakeal aspirat, 7'si orta kulak sıvısı, 3'ü bronkoalveoler lavaj, 3'ü beyin omurilik sıvısı, 2'si göz, 2'si plevra sıvısı ve l'i kan idi. X ve V faktörü gereksinmeleri veya API NH ile H. influenzae olarak tanımlanan suşların beta laktamaz üretimi, nitrosefin diskleri kullanılarak araştırıldı. Serotiplendirme için, spesifik antiserumlarla lam aglütinasyonla yapıldı. Ampisilin, trimetoprim-sülfametoksazol (TMP-SMX), amoksisilin/klavulanat, sefuroksim,siprofloksasin, azitromisin, tetrasiklin, kloramfenikol ve sefotaksime duyarlılıkları HTM'da, E test yöntemiyle belirlendi. Bulgular: Suşların %38'i H. influenzae serotip a (Hia), % 25'i H. influenzae serotip b (Hib), % 7'si H. influenzae serotip c (Hic), % 16'sı H. influenzae serotip d (Hid), % V\H. influenzae serotip e (Hie) ve % 13'ü tiplendirilemeyen suşlardı. Suşlar arasında serotip f bulunamadı. Steril vücut boşluğu sıvılarının hepsinden tip b izole edildi. Yüz sustan ikisi beta laktamaz üretiyordu ve ampisilin MİK'i yüksekti Beta laktamaz üreten suşlardan birisinin azitromisin, kloramfenikol ve tetrasMine de dirençli olduğu, diğerinin sadece ampisiline dirençli olduğu belirlendi. Beta laktamaz üretmeyen suşlardan 4'ünün ampisiline orta duyarlı olduğu, bunlardan ikisinin amoksisilin/klavulanata dirençli (BLNAR) olduğu saptanmıştır. BLNAR suşlardan birinin sefuroksime orta duyarlı, diğerinin duyarlı olduğu bulunmuştur. Suşların hepsinin sefotaksime, siprofloksasine duyarlı, 7'sinin trimetoprim-sülfametoksazole dirençli olduğu bulunmuştur. Sonuç : Sadece beta laktamaz varlığını araştırmanın ampisilin duyarlılığını belirlemede yeterli olmadığı görülmektedir. Bölgemizde H. influenzae tip b'nin önemini koruması nedeniyle altı yaşından küçük çocukların aşılanması yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
SEROTYPING AND ANTIMICROBIAL SUSCEPTIBILITIES OF HAEMOPHILUS INFLUENZAE STRAINS ISOLATED FROM CLINICAL SPECIMENS 2.7.ABSTRACT Aim: H. influenzae is one of the most important causes of respiratuar tract infection, acute otitis media, pneumonia and purulent meningitis. H. influenzae type b is the most invazive sertype and is responsible for 90 % of H. influenzae infections under five years old children. Antibiotic resistant strains are increasing worlwide. v The aims of the study are to serotype H. influenzae strains, to analyse serotype distribution according to age group and disease and to evaluate beta-lactamase production and antibiotic resistance in the strains. Materials and methods: A hundred H. influenzae strains isolated from different patients between 1 January-31 December 2003 in Erciyes University Medical Faculty were studied. Of the specimens 59 were sputum, 23 nasotrachealaspirate, 7 middle ear fluid, 3 serebrospinal fluid, 2 conjunctival swab, 2 plevral fluid and 1 blood. Strains were idetified according to their X and V factor requirement or using API NH and their beta-lactamase production were studied by using nitrocefin disc. Serotyping were done by slide agglutination using spesific antisera. In vitro activity of ampicillin, amoxicillin/clavulanate, tmnemoprim/sulfamethoxazole, cefuroxime, ciprofloxacin, azithromycin, tetracycline, chloramphenicol and cefotaxime against the strains were evaluated by E-test method in HTM agar. vmResults: Of the strains 38 % was Hia, 25 % Hib, 7 % Hie, 16 % Hid and 1 % Hie. Ther were no serotype f among the strains and of the strains 13 % could not be serotyped. Type b strains were isolated from all of the sterile body fluids. Two of the strains were producing beta-lactamase and their MICs were high. One of the beta-lactamase producing strains was to resistant to azithromycin, chloramphenicol and tetracycline and the other strain was resistant only to ampicillin. Of beta-lactamase negative strains four were intermediately resistant to ampicillin and two of them were resistant to amoxicillin/clavulanate (BLNAR). Of BLNAR strains one was intermediately resistant to cefuroxime and the other one was susceptible. All of the strains were susceptible to cefotaxime and ciprofloxacin and seven were resistant to trimethoprim/sulfamethoxazole. Conclusion: This study shows that evaluating beta-lactamase production is not enough for ampicillin susceptibility. H. influenzae type b is still important in our region, so the children under six years old should be vaccinated.