Kayseri yöresi sütleri ile pastörize sütlerin Aflatoksin M1 düzeylerinin belirlenmesi
The detection of Aflatoxin M1 levels in pasteurized and Kayseri area milks
  1. Tez No: 157899
  2. Yazar: FATMA FİLİZ KASAP
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEDRET KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Mikotoksin, süt, aflatoksin Mı, ELISA, Mycotoxin, milk, aflatoxin Mi, ELISA
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
IV kayseri yöresi sütleri ile pastörize sütlerin aflatoksin mı düzeylerinin belirlenmesi ÖZET Mikotoksinler çeşitli gıda ürünlerinde oluşturulan küf metabolitleri olup, bunların alınması hayvanlarda ve insanlarda zararlı etkilere neden olabilmektedir. Sağlık açısından önemli sorunlar oluşturan ve bu nedenle en fazla araştırma yapılan mikotoksinler aflatoksinlerdir. Hayvanlar aflatoksin Bı şeklinde yemleri ile aldıkları aflatoksini, kas ve karaciğer dokularında metabolize ederek aflatoksin Mı şekline çevirmekte ve sütleri aracılığıyla dışarı atmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı pastörize market sütlerindeki ve Kayseri yöresinde satışa sunulan paketlenmemiş sütlerdeki aflatoksin Mı miktarım belirlemektir. Market sütleri ve Kayseri'deki Ağırnas, Mimarsinan, Gömeç, Germir, Salur köylerinden, Develi ilçesinden ve Safîye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksek Okulundan 180 süt örneği toplanmıştır. Bütün süt örneklerindeki aflatoksin Mı miktarı ELISA ile belirlendi. Paketlenmemiş sütlerin %10.4'ünde ve pastörize market sütlerinin %17.2'sinde uluslararası yasal limitlerin (50 ppt) üzerinde aflatoksin kontaminasyonu belirlendi. Sonuç olarak; Kayseri yöresindeki paketlenmemiş sütlerde ve pastörize market sütlerinde aflatoksin Mı kontaminasyonun bulunması, farklı bölgelerde ve zamanlarda daha fazla oranda araştırma yapılmasının gereğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
THE DETECTION OF AFLATOXIN Mi LEVELS IN PASTEURIZED AND KAYSERİ AREA MILKS ABSTRACT Mycotoxins are the mould metabolites which are formed varied food product and it cause hazardous effect in humans and animals. The most investigates type of mycotoxins are aflatoxins that make important problems for health. The aflatoxin Bi in the food taken by the animals is metabolized in the liver and muscle tissue of animals and it is formed as aflatoxin Mi in the milk of the animals. The aim of this study is the detection of aflatoxin Mi stage in pasteurized market milk and non-pocked milk stolen in Kayseri area. Total 180 milk samples collected from Agirnas, Mimarsinan, Gömec, Germir, Salur villages, Develi district, Safiye Cıkrıkcıoglu high school and markets in Kayseri. Aflatoxin Mi quantitiy of all milk samples had been detected with ELISA. The aflatoxin Mi contamination which is higher from International limites detected as 10.4 % in non-pocked milks and 17.2 % in pasteurized market milks. As a result, the detection of aflatoxin Mi contamination in pasteurized market and Kayseri area non-pocked milks indicates more research should be done in different areas and times.