Afyon yöresinde klinik öneklerden soyutlanan Candida türlernin identifikasyonu ve antimikotik duyarlılıkları
Identification and antifungal susceptibility of Candida species isolated from clinical specimens in Afyon region
  1. Tez No: 157902
  2. Yazar: MELTEM PİYADE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA ALTINDİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Amfoterisin B, Antifungal Duyarlılık Testleri, Candida albicans, Flukonazol, Ketokonazol, Amphotericine B, Antifungal Sensitivitiy tests, Candida albicans, Fluconazole, Ketoconazole
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Afyon Yöresinde Klinik Örneklerden Soyutlanan Candida Türlerinin İdentifikasyonu Ve Antimikotik Duyarlılıkları Sağlıklı kişilerin normal florasında bulunan Candida,\zx fırsatçı funguslardır. Bu mikroorganizmalar, immun sistemi birtakım nedenlerle baskılanmış kişilerde hayatı tehdit eden patolojilere yol açabilirler. Son 10 yılda Candida'larla. oluşan enfeksiyon insidansı artmıştır. Enfeksiyonlardan en sık izole edilen tür C. albicans olmakla beraber non-albicans Candida türleri ile oluşan enfeksiyon insidansında da artış görülmektedir. Ayrıca bu türlere karşı kullanılan antifungal ajanlara direnç görülmesi de önemli bir problem oluşturmaktadır. Bu çalışmada, klinik örneklerden izole ettiğimiz maya türü mantarlardan Candida' ların tür düzeyinde tanımlanması, varsa dirençli türlerin görülme sıklığı ve antifungal duyarlılık paternlerinin belirlenmesini amaçladık. Çalışmada, hastanemiz Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji laboratuvanna gönderilen çeşitli örneklerden izole edilmiş toplam 100 Candida susunun biyokimyasal tiplendirilmesi yapılmıştır. Bu şuşların 50'si C. albicans (%50), 15'i C. glabrata (%15), 13'ü C. tropicalis, 10'u C. krusei (%10), 7'si C. kefyr (%7), 3'ü C. parapisilosis (%3) ve 2'si C. guilliermondii (%2) olarak tanımlandı. Tanımlanan bu türlerin Amfoterisin B, Ketokonazol ve Flukonazole karşı duyarlılıkları mikrobuyyon dilüsyon yöntemi ile araştırılarak incelenmiştir. Yapılan antifungal duyarlılık sonuçlarına göre izolatlarımızm MIK değerleri Flukonazol için 0,125-64 ug/ml, Amfoterisin B ve Ketokonazol için 0,03-16 ug/ml arasında saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Identification And Antifungal Susceptibility Of Candida Species Isolated From Clinical Specimens In Afyon Region Candidas are opporunistic fungi found in the normal flora of healthy persons. These microorganisms can cause life-threatening pathology in patients whose immune system has been repressed by ilness. The incidence of Candida infections has increased in the last 10 years. Although C. albicans is the most frequently isolated species, there also been an increase in the incidence of infection with non-albicans Candida species. The development of resistance to the antifungal agents used againts these species is also becoming an important problem. We aimed to identify the Candida species isolated from clinical specimens and determine the percentage of resistant species and the antifungal sensitivity pattern. We carried out biochemical typing of the 100 Candida strains isolated from various specimens that had been sent to the Microbiology and Clinical Microbiology Laboratory of our hospital. Of these strains, 50 (50%) were identified as C. albicans, 15 (15%) as C. glabrata, 13 (13%) as C. tropicalis, 10 (10%) as C. krusei, 7 (7%) as C kefyr, 3 (3%) as C. parapisilosis and 2 (2%) as C. guilliermondii. Susceptibility of these strains to Amphotericine B, Ketoconazole and Fluconazole were carried out by using microbroth susceptibility testing method. Susceptibility testing results revealed that the susceptibility range of our isolates to Fluconazole was 0,125-64,0 ug/ml and was 0,03-16 ug/ml to Amphotericine B and Ketoconazole.