Geriyatrik yaş grubunda asemptomatik bakteriüri sıklığının araştırılması ve üriner sistem infeksiyonları ile ilişkisinin belirlenmesi
Researching the frequency of asymptomatic bacteriuria at geriatrics and determining the relation between urinary tract infection
  1. Tez No: 157903
  2. Yazar: ALPER ŞENER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEDİM ÇAKIR, Y.DOÇ.DR. NUR YAPAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Microbiology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: UTI, urinary tract infections (üriner sistem infeksiyonları) ASB, asymptomatic bacteriuria (asemptomatik bakteriüri) instutalize, huzurevinde kalmak nursery home resident, bakımevi 48
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET GERİYATRİK YAŞ GRUBUNDA ASEMPTOMATİK BAKTERÎÜRİ SIKLIĞININ ARAŞTIRILMASI VE ÜRÎNER SİSTEM ÎNFEKSİYONLARî ÎLE İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ ÜSÎ'lan özellikle 65 yaş üstündeki populasyonda mortalitesi ve morbiditesi yüksek infeksiyon hastalıkları arasında yer alır.Bu yaş grubunda ÜSİ'larını kolaylaştıran etkenler arasında yer alan ABÜ'inin görülme sıklığı ülkemizde henüz bilinmemektedir. Özellikle son yıllardaki araştırmalarda ABÜ'li yaşlı hastaların antibakteriyel tedavi alıp almamaları ve ABÜ'nin ÜSÎ'na dönüşme hızı arasında çelişkili sonuçlar olması ülkemizdeki durumun tesbitini gerektirmektedir. Huzurevi sakinlerinde ABÜ görülme sıklığının evinde kalan yaşlılara göre daha yüksek olduğu bilinmektedir. Ayrıca ABÜ'yi kolaylaştırıcı etkenlerin başta yaş ve cinsiyet gibi pek çok değişkenden etküindiği de daha önceki çalışmalarda tesbit edilmiştir. Buradaki esas amaç ABÜ'inin ÜSİ'na dönüşme ihtimalini ve hızını tesbit etmek ve ABÜ'inin kolaylaştırıcı etkenlerinin araştırılmasıdır. İzmir'deki üç büyük huzurevindeki 65 yaş üstü üriner sistem semptomu olmayan, son on beş gün içerisinde üriner kateterizasyon uygulanmamış ve herhangi bir nedenle son bir haftadır antibakteriyel tedavi almayanlar çalışmaya alındı. Hastalarda sabah ilk orta akım idrar örnekleri alındı ve 24-48 saat sonra ikinci idrar örnekleri alınarak ABÜ tesbit edildi. ABÜ tesbit edilenler ve ABÜ olmayanlar alü ay klinik takibe alındı ve aralıklarla üriner sistem enfeksiyonu gelişip gelişmediği kayıt edildi. Üçüncü ayda ise hastalarda ABÜ'nin devam edip etmediği araştırıldı. Hastalar aynı zamanda ABÜ'yi kolaylaştırıcı etkenler açısından da incelendi. Sonuçları değerlendirmeye alman 606 hastadan 146'smda ABÜ tesbit edildi (%24.1). Kadınlarda ABÜ daha sık tesbit edildi. Yaş arttıkça, huzurevindeki kalış süresi arttıkça, kalabalık odada kalmakla,ÜSÎ öyküsü varlığında, üriner sistemde mevcut taşla, DM varlığında, HT varlığında, malignite varlığında, romatolojik hastalık varlığında, düşük kreatinin klerens varlığında, pelvik relaksasyon varlığında, benign prostat hiperplazisi varlığında ABÜ görülme oranının arttığı sonucuna varıldı. Ortak havlu ve sabun kullanımı oranı tesbit edilen prevelansa yakın olduğundan ilişkili bulunmadı. Kronik böbrek yetmezlikli hasta sayısı toplam dört olduğundan istatistiksel anlam ifade etmedi. Takipte hastaların hiçbirisinde ÜSÎ gelişmedi. Üçüncü aydaki kontrollerde Protem spp. dışındaki ABÜ etkenlerinin aynen devam ettiği görüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARY RESEARCHING THE FREQUENCY OF ASYMPTOMATIC BACTERIURIA AT GERIATRICS AND DETERMINING THE RELATION BETWEEN URINARY TRACT INFECTIONS UTIs have a great mortality and morbidity rate at geriatric patients. ASB is a prediposing factor at UTI and the prevelance of ASB is unkown in our country. In recent years the most asked quetion was; the patients who are over 65 years old with concomittant ASB would have antibacterial thearpy or not. Generaly it was known that ASB were seen more at instutalized patients. Age and gender were the most predisposing factors for ASB. At this stiuation the aim of this study was to obtain the correlance between ASB and UTI in our country. The patients; over 65 years old who had not urinary sympthoms, who had not urinary catheterisation at least for fifteen days and not had given any antibacterial thearpy in one week, were taken in this study. Patients were staying at three big nursery home residents in İzmir. Two urine samples were taken with interval of 24-48 hours by clean catch technique from patients. The patients who has ASB, were observed for UTI for six months. New urinary cultures were made for asympthomatic bacteriuric patients at thirth month and patients were investigated for prediposing situations for ASB. Prevelance of ASB found out 24.1% ; 146 patients were have ASB at 606 patients. The number of females were too much in ASB'ic patiens. Age, year of instutalisation, prior UTI, urolithiazis, diabetes mellitus, hypertension, malignencies, romatologic diseases, pelvic relaxation, bening prostatic hyperplazia were predisposing factors for ASB. Common usage of towel and soap were influenced bacteriuria. Number of chronic renal sufficiencied patients were too low for statistical analysis. UTIs were not obtained belong six months. At the thirth month out of Proteus spp. all of bacteria were persist.