Koyumlardan izole edilen campylobacter türlerinin poliakrilamid Jel'de protein bantlarının analizi ile ayırımı
Differentitation of campylobacter species isolated from sheep by analysis of protein bandings profiles on polyacrylamide gels
  1. Tez No: 157932
  2. Yazar: AHMET ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL GÜRTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kampilobakter, Ekstrakt, Koyun, Protein, SDS-PAGE, Campylobacter, Extract, Sheep, Protein, SDS-PAGE. 52
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Arslan A, Koyunlardan İzole Edilen Campylobacter Türlerinin Poliakrilamid Jel'de Protein Bantlarının Analizi ile Ayırımı, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2004. Bu çalışmada, koyunlardan izole edilen, 15'i C. jejuni subsp. jejuni, 4'ü C. coli, 9'u C. fetus subsp. fetus ile C. jejuni subsp. jejuni DSM 4688 ve C. coli DSM 4689 referans suşları olmak üzere toplam 30 kampilobakter suşunun biyokimyasal özellikleri ve SDS-PAGE'de protein bant profilleri incelendi. Çalışmada termofilik kampilobakter suşlarının (C. jejuni subsp. jejuni ve C. coli) tamamı indoxyl asetat hidrolizi testinde pozitif, nalidiksik asit'e duyarlı ve cephalotin'e dirençli bulunurken, sadece C. jejuni subsp. jejuni suşlarının tamamı sodium hippuratı hidrolize etti. C. fetus subsp. fetus suşlarının tamamı indoxyl asetat ve sodyum hippurat'm hidrolizi testlerinde negatif, nalidiksik asit'e dirençli ve cephalotin'e duyarlı bulundu. İncelenen 21 adet termofilik kampilobakter suşunun 17'si % 0.04 TTC'li ortamda ürerken, C. fetus subsp. fetus suşlarının tamamı bu testte negatif bulundu. Termofilik kampilobakter suşlarının tamamı 25°C'de üremezken, 42°C'de üredi. Buna karşın C. fetus subsp. fetus suşlarının tamamı 25°C'de ürerken, suşların 4'ü aynca 42°Cde de üredi. İncelenen kampilobakter suşlarından hazırlanan tam hücre ekstraktlarının kullanıldığı SDS-PAGE'de moleküler ağırlığı 20.5-99.8 kDa arasında değişen 30 protein bandı sayıldı. İncelenen tüm kampilobakter suşlarına ait protein bantlarından elde edilen dendogramda, incelenen suşların C. fetus subps. fetus, C. jejuni subsp. jejuni ve C. coli olmak üzere şüpheli benzerlik gösteren (%65.29) üç farklı grup oluşturduğu belirlendi. Ancak biyokimyasal özelliklerine göre C. fetus subps. fetus suşu olarak identifıye edilen bir suş'un C. coli ve C. jejuni subsp. jejuni suşlarının grubunda yer aldığı görüldü. Aynı türe ait suşlar kendi içinde karşılaştırıdığında, C. jejuni subsp. jejuni suşlan ile C. coli suşlarının tamamı birbirine benzer (% 83-100; %93-100) bulunurken, C. fetus subsp. fetus suşlarından birisi (%63-70) hariç diğerlerinin birbirine benzer (%83-100) olduğu tespit edildi. İncelenen tüm C. jejuni subsp. jejuni ve C. coli suşları ile biyokimyasal özelliklerine göre C. fetus subsp. fetus olarak identifıye edilen bir suş'tan hazırlanan tam hücre ekstraktlarda 42.2-45.3 kDa arasında değişen moleküler ağırlıkta, yoğun tek bir protein bandı görülürken, aynı moleküler ağırlıklar arasında diğer C. fetus subsp. fetus suşlarında üç ayrı banttan oluşan farklı bir protein bant profili tespit edildi. Ayrıca incelenen C. jejuni subsp. jejuni suşlarının üç'ünde 56.6 kDa'luk yoğun tek bir protein bandı diğerlerinden farklı olarak bulundu. C. jejuni subsp. jejuni ve C. coli suşlarının tamamı ile üç adet C. fetus subsp. fetus suşunda tespit edilen 87.9-91.4 kDa'luk protein bantları arasında benzerlik görülürken, diğer C. fetus subsp. fetus suşları arasında 81.7 kDa ve 87.9-91.4 kDa'luk protein bantlan suşlar arasında farklılık gösterdi. Benzer şekilde sonuçlar, hazırlanan AGE'larda da elde edildi. SDS-PAGE'de hem tam hücre ve hem de AGE'lar ile belirlenen protein profillerinde C. jejuni subsp. jejuni suşları ile C. coli suşlan birbirinden aynlamadı. Sonuç olarak bazı termofilik kampilobakter türlerinin (C jejuni subsp. jejuni ve C. coli) C. fetus subsp. fetus suşlanndan ve biyokimyasal özellikleri ile C. fetus subsp. fetus olarak identifiye edilen bazı suşlann da aynı türe ait diğer suşlardan SDS-PAGE ile ayırt edilebileceği kanısına vanldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Arslan A, Differentiation of Campylobacter species Isolated From Sheep by Analysis of Protein Banding Profiles on Polyacrylamide Gels. University of Yuzuncu Yii, Institute of Health sciences, Department of Microbiology, Mssc. Tesis, Van, 2004. In this study, a total of 30 Campylobacter strains, which were 15 C. jejuni subsp. jejuni, 4 C. coli, 9 C. fetus subsp. fetus strains isolated from sheep and C. jejuni subsp. jejuni DSM 4688 and C. coli DSM 4689 strains were examined for biochemical properties and protein banding profiles by SDS-PAGE. All thermophylic Campylobacter strains (C. jejuni subsp. jejuni, C. coli) hydrolized indoxyl acetate and they were sensitive to nalidixic acid and resistant to cephalothine whereas sodium hippurate was hydrolized only by all C jejuni subsp. jejuni strains. C. fetus subsp. fetus strains did not hydrolized both indoxyl acetate and sodium hippurate and they were resistant to nalidixic acid and sensitive to cephalothine. Out of 21 examined thermophylic Campylobacter strains, 17 grew in 0.04% TTC medium but all C. fetus subsp. fetus strains did not grow in the same medium. All thermophylic Campylobacter strains grew well at 42°C but not at 25°C, whereas all C. fetus subsp. fetus strains grew well at 25°C. However four C. fetus subsp. fetus strains grew at 42°C also. By using whole cell extracts prepared from Campylobacter strains, 30 protein bands between 20.5-99.8 kDa molecular weight on SDS-polyacryiamide gel could be counted. Analysis of the protein banding pattern of all examined Campylobacter strains resulted in three suspected groups of C. fetus subsp. fetus, C. jejuni subsp. jejuni and C. coli and showed similarity at 65.29 % on dendogram. However one Campylobacter strain identified as C. fetus subsp. fetus by biochemical properties was observed in the group including C. jejuni subsp. jejuni and C. coli strains. Comparing of each strain in the same Campylobacter species, all C. jejuni subsp. jejuni (83-100%) and C. coli (93-100%) strains were similar. Except to one strain (63-70%), ail C. fetus subsp. fetus strain (83-100%) were found to be similar also. Whole cell extracts of all examined C. jejuni subsp. jejuni ve C. coli strains and one Campylobacter strain identified as C. fetus subsp. fetus by biochemical properties yielded a single protein band with a molecular weight between 42.2-45.2 kDa. But, except to one strain above mentioned, all C. fetus subsp. fetus strains formed a protein banding profile with three different protein bands on the same molecular weight space. On the other hand, three C. jejuni subsp. jejuni strains showed a single protein band in 56.6 kDa molecular mass which failed for other strains. All C. jejuni subsp. jejuni and C. coli strains and three C. fetus subsp. fetus strains formed also similar protein bands in 87.9-91.4 kDa, whereas other C. fetus subsp. fetus strains had protein bands in 81.7 kDa and between 87.9-91.4 kDa which changed for each strain. Similar results were also obtained by using acid glycine extracts. By using of both extracts, C. jejuni subsp. jejuni could not be distinguished from C. coli strains. From these findings, it is concluded that termophylic Campylobacter strains could be distinguished from C. fetus subsp. fetus strains and some Campylobacter strain identified biochemically as C. fetus subsp. fetus could only be differed from other C. fetus subsp. fetus strains by using SDS-PAGE.