Üropatojenik Escherichia coli kökenlerinin menopoza bağlı epitel adezyonu üzerine değişik antibiyotiklerin subminimal inhibisyon konsantrasyonlarının etkisi
Effects of subminimal inhibitory concentrations of various antibiotics on menopaus related epithel,ial adherence of uropathogenic Esherichia coli strains
  1. Tez No: 157965
  2. Yazar: SEVİNÇ ÖZDEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HAKKI BAHAR, Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN BASKIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Üropatojenik Escherichia coli, subminimal inhibisyon konsantrasyonu, adezyon, idrar yolu infeksiyonları, Uropathogenic Escherichia Coli, subminimal inhibitory concentration, adherence, urinary tract infections
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
1. ÖZET Üropatojenik Escherichia coli kökenlerinin menopoza bağlı epitel adezyonu üzerine değişik antibiyotiklerin subminimal inhibisyon konsantrasyonlarının etkisi. idrar yolu infeksiyonları ( İYİ ) sık görülen bakteriyel infeksiyonlardan biridir. idrar yolu infeksiyonlarının en sık etkeni olan üropatojenik Escherichia coli ( ÜPEC: uropathogenic Escherichia coli, ÜPEC: üropatojenik Escherichia coli ) toplum kökenli İYİ' larında %70-90, nozokomiyal İYİ' larında ise %50 oranında soyutlanmaktadır. İdrar yolu infeksiyonlarının patogenezini konağa ait biyolojik, davranışsal ve bakterilere ait pek çok özellik belirlemektedir. Doz aralıklarının geniş olduğu antibiyotik uygulamalarında, doz alım aralıklarındaki antibiyotik yoğunluklarında dalgalanmalar olmaktadır ve infeksiyon bölgesinde bakteriler sıklıkla antibiyotiklerin subminimal inhibisyon konsantrasyonları ( sub-MİK ) ile karşılaşmaktadır, özellikle dokularda ve kan akımının azaldığı bölgelerdeki infeksiyonlarda, antibiyotiklerin sub-MİK' larda bakterilerin virulans özelliklerini nasıl ve ne kadar baskılayabildikleri önemli sorular oluşturmaktadır. Bu çalışmada sekiz farklı antibiyotiğin 1/2 - 1/32 x MİK' larda ÜPEC suşlarında oluşturduğu morfolojik değişiklikleri, ayrıca genç ve menopoz sonrası kadınlardan alınmış vajinal ve idrar yolu epiteline tutunması üzerine etkilerini inceledik. Sonuç olarak, çalışmada kullanılan florokinolonların ve sefalosporinlerin ÜPEC nin tutunması ve morfolojisi üzerine daha etkili olduğu gözlemlendi. Ayrıca adezyon testi sonuçlarına göre ÜPEC nin, menopoz sonrası hormon replasman tedavisi ( HRT ) almayan kadınlarda idrar yolu ve vajinal epitele, menopoz sonrası HRT alan ve genç kadınlara göre daha fazla tutunduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARY Effects of subminimal inhibitory concentrations of various antibiotics on menopaus related epithelial adherence of uropathogenic Eschenchia co// strains. Urinary tract infections ( UTIs ) are among the most common bacterial infections. Uropathogenic Escherichia coli ( UPEC ) is the causative agent in 70- 90% of community-acquired UTIs and about 50 % of all cases of nosocomial UTIs. UPEC strains have a number of virulance factors that enable them to colonize the urinary tract and persist in the face of highly effective host defenses. The pathogenesis of UTIs is complex and influenced by many host biological and behavioural factors and by properties of infecting uropathogens. Intermittent antibiotics doses generally cause oscillations in drug concentrations and antibiotics are often present in subinhibitory concentrations ( sub-MIC ) at an infection site. Especially in infections of tissues and of the areas where blood circulation is low, guestions of“how and how much inhibitions can be realized”are drawed attention in the name of virulance factors of pathogens. In this study, we investigated the activity of sub-MICs of eight antibiotics on morphology and adherence of UPEC strains to vaginal and uroepithelial cells from young and postmenopausal women. In conclusion, we observed that fluoroquinolones and cephalosporins were more effective on the adherence and morphology of UPEC. In addition to this, adherence test results showed that UPEC adhered more effectively vaginal and uroepithelial cells of women, who did not have hormon replacement treatment (HRT) in comparison with the young women and women who had the HRT after menopaus.