Erzurum yöresinde klinik ve subklinik mastitisli inek sütlerinden izole edilen stafilokok türlerinin tanımlanması, patojenite testleri, beta-laktamaz aktiviteleri ve antibiyotik duyarlılıkları
Identification of staphylococcus species and determination of their pathogenic properties, β-lactamase activities and antibiotic susceptibilities, isolated from the milk samples of cows with acute and chronic mastitis in the district of Erzurum
  1. Tez No: 157971
  2. Yazar: EKREM KİREÇCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET AYYILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: İnek mastitisi, stafilokok, B-laktamaz, antibiyotik duyarlılığı, Bovine mastitis, staphylococcus, B-lactamase, antibiotic susceptibility
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
IV ÖZET Bu çalışma Erzurum ilindeki sütçü ineklerde mastitise neden olan stafilokok suşlarını izole ederek, suşların koagulaz, hemolizin, protein A, slime faktör ve beta-laktamaz aktivitesi gibi patojenite özelliklerini, ve antibiyotiklere karşı duyarlılıklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, laktasyonda olan 2000 inek rasgele örnekleme metoduyla seçildi. Hayvanlar mastitis yönünden klinik muayeneye tabi tutuldu ve alınan süt örnekleri fiziksel olarak değerlendirildi. Klinik bulgular kaydedilirken, memedeki yangısal değişikliler de California mastitis testi (CMT) ile belirlendi. Sonuçta, 2000 ineğin 422'sinde (%21.1) mastitis bulguları saptandı. Infekte olduğu anlaşılan 422 inekten bakteriyolojik inceleme için 853 süt örneği alındı. Yapılan kültür sonucunda bu örneklerin 557'sinde (%65.3) en az bir mikroorganizma izole edildi. Staphylococcus aureus, %37.3 oranı ile en sık saptanan bakteri olurken, bunu %31.7 oranı ile koagulaz negatif stafilokoklar (KNS) izledi. Bu iki grup mikroorganizma dışında örneklerin %10 unda Streptococcus spp. %9.3 ünde Escherichia coli, %4.6 sında Corynebacterium pyogenes, %3.6 sında Pseudomonas aeruginosa, %1.4 ünde Bacillus spp., %1.2 sinde Candida spp. ve %0.9 unda da Klebsiella spp. izole edildi. KNS'lar arasında en sık izole edilen türün %13.5 oranı ile S.epidermidis olduğu görüldü. Diğer KNS'ların oranları ise; S.saprophyticus %9, S.intermedius %7, S.xylosus %5.5, S.warneri %4.2, S.hyicus ve S.haemolyticus %3.4 şeklinde bulundu. İzole edilen stafilokok suşlarının tür düzeyinde tanımlanması Api STAPH identifikasyon kitleri ve klasik biyokimyasal testlerle yapıldı. Ayrıca, 208 S.aureus susu; katalaz reaksiyonu, plazma tüp koagulaz, glukoz ve mannitol fermantasyonu, beta-hemoliz, deoxyribonuclease (DNase), protein-A ve slime bulundurma gibi özellikler yönünden de incelenerek karakterize edildi. Ayrıca tüm stafilokok suşlan nitrocefin içeren ticari test kitleri (Difco.Nitrocefin-DrySlide) kullanarak B-laktamaz aktiviteleri yönünden de araştırıldı. Sonuçta 121 (%58.2) S.aureus ve 42 (%23.7) KNS susunda 6- laktamaz pozitif bulundu. Çalışmada stafilokok suşlarının antibiyotik duyarlılıkları da araştırıldı. Bu iş için Kirby- Bauer disk diffüzyon yöntemi kullanıldı ve sonuçlar NCCLS kriterlerine göre değerlendirildi. Sonuçta tüm suşlar vankomisine ve teikoplanine duyarlı, suşların %80'den fazlası sefuroksim, sefaperazon, seftriakson ve sefaperazon-sülbaktama ve %90'dan fazlası da karbenisilin, tikarsilin, oksasilin (metisilin), aminoglikozidler ve kinolonlara duyarlı bulundu. Penisilin, ampisilin, amoksisilin, trimethoprim-sülfametaksazpl ve eritromisine ise yüksek oranda direnç saptandı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The aim of this study was to determine the prevelance of bovine mastitis and the isolation rate of staphylococcus as an etiologic agent in the district of Erzurum. Meanwhile the pathogenicity characteristics such as ability to produce coagulase, haemolysin, protein A and slime factor, beta-lactamase activities, and the sensitivities to antimicrobials were also aimed to investigate. Two thousand cows in lactation period which were selected randomly were included in the study. The diagnosis of mastitis was assessed by the results of physical examination of the mammary gland by palpation, and by evaluation of milk secretion. Clinical symptoms of the animals were recorded, and the inflammatory status of their udders was evaluated using the California Mastitis Test (CMT). In conclusion, mastitis was determined in 422 of the 2000 cows (21.1%) according to the findings of clinical examinations and CMT. From these infected animals totally 853 milk samples were collected for bacteriological examination. In bacteriological examination of milk samples, 557 (65.3%) were found positive. Staphylococcus aureus (37.3%) was the most frequently isolated bacteria, followed by coagulase negative staphylococci (CNS) (31.7%). Other bacteria isolated from mastitic cows milk were Streptococcus spp. (10%); Escherichia coli (9.3%); Corynebacterium pyogenes (4.6%); Pseudomonas aeruginosa (3.6%); Bacillus spp. (1.4%); Klebsiella spp.(0.9%) and Candida spp. (1.2%). Among the CNS isolates the most frequently encountered species were S.epidermidis (13.5%), S.saprophyticus (9%), SJntermedius (7%), S.xylosus (5.5%), S.warneri (4.2%), S.hyicus (3.4%) and S.haemolyticus (3.4%). Identifying of the staphylococal isolates to the species level were achieved by using the API Staph identification system and by conventional biochemical methods. B-Lactamase production of the strains was detected using nitrocefin disks (Difco, Nitrocefin-DrySlide). This test yielded positive result in 121 S.aureus (58.2%) and 42 CNS (23.7%) strains. In the study antibiotic susceptibilities of the staphylococci strains were also tested by Kirby Bauer disk diffusion method, and the results were evaluated according to the criteria by NCCLS. All strains were susceptible to vancomicin and teicoplanin, and more than 80% to cefuroxime, cefaperazone, ceftriaxone, cefaperazone-sulbactam, and more than 90% to carbenicillin, ticarcillin, oxacillin, aminoglycosides and quinolones. In the tested strains, resistance to penicilin, ampicillin, amoxicillin, trimethoprim-sulfametaxazole and erythromycin were rather high.