Hastane infeksiyonu etkeni olarak saptanan pseudomonas ve acinetobacter suşlarına antimikrobiyal kombinasyonların in vitro etkinlikleri
In vitro activities of antimicrobial combinations ageinst to pseudomonas and acinetobacter strains that are determined as cause of the hospital infections
- Tez No: 157972
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RABİN SABA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Pseudomonas, Acinetobacter, Sinerji Testleri, Antimikrobiyal kombinasyonlar iv, Pseudomonas, Acinetobacter, Synergy Tests, Antimicrobial Combinations
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Hastanemizde Pseudomonas ve Acinetobacter suşları hastane infeksiyonu etkenleri arasında ön sıralan almaktadır. Bu iki mikroorganizma ile meydana gelen infeksiyonlar ciddi ve ağır seyretmeleri, çoklu ilaç direncine sahip olmaları ve tek olarak verilen antibiyotiğe kısa sürede direnç geliştirme potansiyelleri nedenleriyle özel öneme sahiptirler.. Yukarıda sayılan nedenlerden dolayı bu etkenlerle meydana gelen infeksiyonlarda birçok uzman kombine antibiyotik kullanılmasını önermektedir. Kombine olarak kullanılan antibiyotiklerin in vitro etkileşimleri sinerji testleri ile araştırılır. Bu çalışmada Pseudomonas ve Acinetobacter suşları ile meydana gelen infeksiyonlarda kullanılan antibiyotik kombinasyonlarının in vitro etkinliklerini saptamak için disk difüzyon, E test ve dama tahtası sulandırım yöntemi (checkerboard) kullanıldı. Meropenem-amikasin, meropenem- siprofloksasin, sefepim-amikasin, sefepim-siprofloksasin, piperasilin/tazobaktam-amikasin, piperasilin-tazobaktam-siprofloksasin kombinasyonlarının in vitro etkinlikleri 27 Acinetobacter ve 23 Pseudomonas susunda araştırılmıştır. Buna göre asinetobakterlerde E test yöntemi ile en yüksek sinerji oranları piperasilin-tazobaktam+siprofloksasin (%48), çift disk yöntemi ile meropenem+amikasin (%26), dama tahtası sulandırım yöntemi ile sefepim+amikasin (%70), meropenem-siprofloksasin (%66) kombinasyonlarında saptandı. Psödomonaslarda ise en yüksek sinerji oranları E-test yöntemi ile sefepim-amikasin (%26), dama tahtası sulandırım yöntemi ile meropenem+amikasin (%60), çift disk yöntemi ile piperasilin/tazobaktam+amikasin, pierasilin/tazobaktam+siprofloksasin (%39) kombinasyonlarında saptandı. Meropenem, sefepim ve piperasilin/tazobaktamın amikasin ve siprofloksasin ile kombinasyonunun çoklu ilaç direncine sahip Psödomonaslarda ve Asinetobakterlerde bu ilaçlara dirençli olsalar bile sinerji araştırılarak kullanılması uygundur. Ancak bu şuşlarda artan direnç oranı nedeniyle başka antimikrobiyal kombinasyonların in vitro etkinlikleri ile ilgili testler yapılmalıdır. Kullandığımız farklı testlerden bazı kombinasyonlarda farklı sonuçlar elde edilmiştir. Bu beklenen bir sonuçtur. E-test yapılmasının kolay olması, sinerjik, indiferant, aditif, antagonist etkinin hesaplanabilmesi İçin en elverişli yöntem olmasına rağmen maliyeti yüksek bir testtir. Disk diffüzyon yönteminde ise indiferant etki sinerjizmden ayırt edilemeyebilmektedir. Checkerboard yöntemi MİK ve sinerji tespitinde yaygın kullanılan yöntemlerden biridir. Ancak zaman alıcı ve labarotuvar yükünü fazlalaştıran bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Pseudomonas and Acinetobacter strains are the most prevalent agent of nosocomial infections in the Akdeniz University Hospital;particularly within the intensive care units. Pseudomonas spp. and Acinetobacter spp. cause severe invasive infections, particularly in critically ill and immuncompromised patients. They have special importance because their resistance changes easily and they have multiple drug resistance. Antimicrobial combinations are used as treatment against these multiple resistance microorganisms. Synegy tests are used to determine the interactions of antimicrobial combinations. When antibiotic are used together they can show antagonistic, synergic, additif or indiferance activity. In this study we used checkerboard tests, double disc diffusion tests and E-tests to determine activity of most common used antimicrobial combinations in such infections. We focused our study on the comparison of synergy tests.We used 27 Acinetobacter and 23 Pseudomonas strains isolated from intensive care patients in our hospital. We investigated the synergic activity of meropenem- ciprofloksacin, meropenem-amicasin, piperacillin/tazobactam-amicasin, piperacillin/tazobactam-ciprofloksacin, cefepim-amikacin, cefepim- ciprofloksacin combinations in vitro activity. The highest synergy rates of this antimicrobial combinations with E test, double disc and checkerboard dilution methods are respectively as follows; piperacillin/tazobactam-ciprofloksacin (%48), meropenem-amicasin (%26), cefepim-amicasin (%70) and meropenem-ciprofloksacin (%66) in Acinetobacter strains and cefepim- amicasin (%26), piperacillin/tazobactam-amicasin and piperacillin/tazobactam-ciprofloksacin (%39), meropenem-amicasin (%60) in Pseudomonas strains. We found different results different test with some antimicrobial combinations. E-test is the new agar diffusion method and easy to perform but very costly method. Disc diffussion method is easy to perform but indiferance activitiy may not be distinguished from synergic activity. Checkerboard tests are the most common method for determining of MIC but require the long time and intensive working.