Risk gruplarında nokardiyoz etkenlerinin belirlenmesi ve antibakteriyellere duyarlılıklarının saptanması
Detection of nocardia species in risk groups and determination of their antibacterial susceptibilities
  1. Tez No: 157989
  2. Yazar: BAYRAM AYDOSLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MURAT TUĞRUL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Nokardiyoz, etkenlerin belirlenmesi, antibiyotik duyarlılığı 64, Nocardiosis, agents determination, antibacterial susceptibilties 66
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Bağışıklık yetersizliğinde hastalar sıklıkla fırsatçı infeksiyon etkenleri ile karşı karşıya kalırlar. Bu fırsatçı infeksiyon etkenlerinden biri de Nocardia cinsi bakterilerdir. Nocardia doğada yaygın olarak bulunur. En sık akciğer, beyin ve daha az sıklıkla deri etkilenir. Nadiren de yaygın infeksiyonlara neden olabilir. Düşük düzeyde endemik olmasına rağmen nozokomial epidemiler oluşturabilmesi Nocardia'larm gittikçe önemini artırmaktadır. Bu çalışmada Mart 2003-Şubat 2004 tarihleri arasında TÜTF Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Laboratuvarmda bağışık sistemi baskılanmış veya altta yatan hastalığı olan 234 hastanın örneklerinde Nocardia bakterilerinin ayrımları yapıldı. Kökenlerin ayırımında biyokimyasal yöntemler ve antibiyotik duyarlılıkları kullanıldı. Yaymalar Gram boya ve MKB ile boyanarak incelendi. Örnekler kanlı, SDA, PA'a ekildi. PA besiyerinde maya ve flora bakterilerin de ürediği görüldü. 4 (%1,7) hastada Nocardia üredi bunlardan ikisi N.farcinica, biri İV. astreoides ve biri Ntransvalensis' di. İzole edilen kökenlerin antibiyotik duyarlılıkları Kirby-Bauer disk diffuzyon, E-test ve mikrodilüsyon yöntemi ile belirlendi. Ayrılan Nocardia' ların amikasin ve imipeneme duyarlı eritromisin, ampisiline dirençli oldukları görüldü. N.otidiscaviarum'un daha dirençli olduğu saptandı. Nokardiyoz kuşkulu hastalarda laboratuvar sonucu beklenmeden gerekli kültür örnekleri alındıktan sonra hemen tedaviye başlanmalıdır. Tedavi hastanın klinik durumuna göre hafif bulguları olanlarda TMP-SMX ile, ciddi olgularda TMP-SMX ile birlikte amikasin, imipenem veya seftriakson ile kombine olarak yapılmalıdır. 63Sonuç olarak nokardiyoz da klinik ve laboratuar tanı zor olduğundan sıklıkla gözden kaçmaktadır. Böyle hastalarda etken olarak klinisyenin Nocardia infeksiyonunuda düşünmeli gerekli kültür örnekleri aldıktan sonra ampirik tedavi olarak TMP-SMX başlamalı ve ilgili laboratuvar uyarılmalıdır.
Özet (Çeviri)
DETECTION OF NOCARDIA SPECIES IN RISK GROUPS AND DETERMINATION OF THEIR ANTIBACTERIAL SUSCEPTIBILITIES SUMMARY In general; patients with underlying immunsupression have higher risk of getting opportunistic infections like Nocardia infection. These microorganisms are ubiquitous saprophytes found in soil. Mostly infections occur in lung, brain, and rarely on the skin. It can also cause a disseminated infection. It is seldom endemic, but can cause nosocomial epidemies. This increases the importance of Nocardia species. In this study, we searched for Nocardia spp. in Trakya Univercity Medical Faculty Department of Microbiology and Clinical Microbiology Laboratory between March 2003 - Februrary 2004, in the materials of 234 patients who had immundeficiency or underlying diseases. In differentiating the strains, biochemical methods and antibiotic susceptibility tests have been used. Direct smears from the clinical materials were stained with Gram and modified kinyon's method. The specimens were inoculated directly on blood agar, Sabouroud dextrose agar, parafin agar. In parafin agar, yeast and flora bacteria were cultured as well as Nocardia spp. We isolated totaly four Nocardia spp (%1,7) one of them was N. aster oides, the other was JV. otitidiscaviarum and two were N.farcinica. In isolated species different antimicrobial susceptibility methods have been used for determining Nocardia spp. such as Kirby-Bauer disc diffusion method, E-test, and broth microdilution method. Isolated species were resistant to erythromicine and ampiciline, but were susceptible to amicasine and imipenem. N. otitidiscaviarum was more resistant. 65In suspected Nocardia infections antimicrobial therapy have to be started just after specimens have cultured. Trimethoprim- sulfamethoxazole is a standart antimicrobial agent used for the therapy of patients with modarete Nocardia infections; but in serious infections TMP-SMX with amicasin, imipenem or ceftriaxone have to be chosen. As a result; clinical and laboratory diagnosis of infections caused by Nocardia spp. are very difficult. Also they can be easily owerlooked. Furthermore, like in these clinical presentations, clinicians have to begin empiric TMP-SMX therapy after culturing all specimens and inform microbiology laboratory.