Fiziksel ve kimyasal dış faktörlerin maya hücresinin (Saccharomyces cerevisiae) canlılığı ve fonksiyonları üzerine etkisi
Affects of physical and chemical external factors on viability and functions of the yeast cell (Saccharomyces cerevisiae)
  1. Tez No: 158004
  2. Yazar: GÖKHAN KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DEMET KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Maya, Saccharomyces cerevisiae, Stres, Canlılık, Fonksiyon, Yeast, Saccharomyces cerevisiae, Stress, Viability, Function IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET FİZİKSEL VE KİMYASAL DIŞ FAKTÖRLERİN MAYA HÜCRESİNİN (Saccharomyces cerevisiae) CANLILIĞI VE FONKSİYONLARI ÜZERİNE ETKİSİ KAHRAMAN, Gökhan Yüksek Lisans, Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. A. Demet KAYA Ocak 2004, 61 sayfa Bilimsel çalışmalarda model organizma olarak da kullanılan Saccharomyces cerevisiae' nin; gıda sanayiinden ilaç ve kimya sanayiine, çevre teknolojilerinden fermantasyon teknolojilerine kadar bir çok alanda kullanım yeri vardır. Bu çalışmanın amacı; S.cerev/s/ae'nin farklı fiziksel ve kimyasal dış faktörlere karşı verdiği tepkilerin araştırılmasıdır. Bu amaçla fiziksel etken olarak“sıcaklık”, kimyasal etken olarak da“NaCI”konsantrasyonu seçilmiştir. Fiziksel olarak stres yaratan bir ajan olan sıcaklık için üç farklı ısı tespit edilmiştir. Bunlar 37°C, 22°C ve +4°C dir. Kimyasal stres ajanı olarak kullanılan Naci'den ise %10, %2,5 ve %0 olmak üzere üç farklı konsantrasyon belirlenmiştir. Bu fiziksel ve kimyasal etkenler çaprazlanarak dokuz farklı grup oluşturulmuştur. Dokuz grubun her birindeki maya hücrelerinin ortama uyum sağlamalarının veya canlılıkların, fonksiyonlarının test edilmesi amacı ile üç farklı test yöntemi belirlenmiştir. Bu test yöntemleri; Sabouraud Dextrose Agarbesiyerinde canlı hücre sayısının tespiti, metilen mavisi çözeltisi ile ölü hücre miktarı tayini ve dehidrogenaz aktivitesinin belirlenmesidir. Çalışmamızda, 8.5x 108 yoğunluktaki S.cerevisiae' nın dokuz farklı test ortamında strese maruz bırakıldığında, maya aktivitesinin korunduğu en uygun koşullar %0 tuz konsantrasyonu ile +4 °C olarak belirlenmiştir. Bu koşullar altında saklama süresi ise iki haftalık süreden daha kısa bulunmuştur. Çalışmamızda elde edilen sonuçların çeşitli alanlarda ve özellikle endüstriyel mikrobiyoloji alanında sıklıkla kullanılan S.cerevisiae' nin saklama koşullarının belirlenmesi açısından önemli olduğu ve pratikte önemli katkılar sağlayabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AFFECTS OF PHYSICAL AND CHEMICAL EXTERNAL FACTORS ON VIABILITY AND FUNCTIONS OF THE YEAST CELL (Saccharomyces cerevisiae) KAHRAMAN, Gökhan M.Sc, Department of Microbiology Supervisor: Prof. Dr. A. Demet KAYA January 2004, 61 pages The yeast Saccharomyces cerevisiae which is used as a model organism in scientific experiments has a broad range of employment area such as food industry, chemical and pharmaceutical industry, enviromental technologies, fermentation technology, etc. The purpose of this study is to examine the reactions of S.cerevisiae against physical and chemical external factors. In this study we have chosen“temperature”as the physical factor and“NaCI”concentration as the chemical factor. We have suggested three levels of physical stress agent“temperature”. These are 37°C, 22°C and +4°C. Also we have suggested three different concentration levels of chemical stress agent“NaCI”too; 10%, 2.5% and 0%. With the combination of these different levels of stress agents, there became nine different groups. In all of nine groups adaptation to environment and viability of yeast cells are tested. The test methods are; counting living cells with mSabouraud Dextrose Agar medium, counting dead cells with methylene blue and measuring dehydrogenase activity. In our experiments, when S.cerevisiae (8.5 x 108 cfu / ml) faced stress in nine different test conditions, 0% salt concentration and + 4 °C is the environment in which yeast protected its activity longer. Under these conditions shelf life is found shorter than two weeks. As a conclusion we have suggested that the results of our experiments will highlight the determination of storage conditions of S.cerevisiae, the yeast which is employed in a broad range of area and especially industrial microbiology.