Hastane yöneticilerinin hastanelerde kullanılan yönetim sistemlerinin yönetim fonksiyonlarına katkısı konusundaki görüşleri
The wiews of hospital managers about contribution of management information systems used in hospitals on management functions
  1. Tez No: 158059
  2. Yazar: TUNCAY KÖSE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERSEN ALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim Bilgi Sistemleri, Yönetim Fonksiyonları, Sağlık, Management Information Systems, Management Functions, Health
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Köse, T., Hastane Yöneticilerinin Hastanelerde Kullanılan Yönetim Bilgi Sistemlerinin Yönetim Fonksiyonlarına Katkısı Konusundaki Görüşleri, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Kurumları Yönetimi Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Günümüzde bilginin bir işletmenin oluşumu için gereken teşebbüs, sermaye, toprak ve işgücüne ilaveten beşinci temel öğe olduğu inkar edilemez bir gerçektir. Günümüzün dinamik koşullan içinde, varlığım önceden belirlediği amaçlar doğrultusunda sürdürmek isteyen her işletmede, gerek işletme içinden ve gerekse işletme dışından gelen çeşitli bilgilerin; temel yönetim fonksiyonlarının (planlama, örgütleme, yöneltme, koordinasyon, denetleme) başarıyla yerine getirilmesinde en önemli kaynakdır. Yönetim bilgi sistemi, kurumun iç ve dış tüm işlerini daha etkin ve yeterü bir biçimde planlamak, yürütmek ve denetlemek için yöneticiye gerekli tüm rutin ya da özel bilgiyi zamanında, doğru ve tam olarak sağlayan ve insan, kaynaklar, bilgisayar donanımı ve programlardan oluşan sistemdir. Bu araştırmada, yönetim bilgi sistemlerinin, yönetim fonksiyonlarına ve karar verme sürecine olan etkileri ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Literatür taraması yapılarak daha önce bu alanda yapılan anketler incelenerek bir anket geliştirilmiş ve Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırlarındaki hastanelerin yöneticilerine uygulanmıştır. Herhangi bir örnekleme seçilmeye gidilmemiş ve evrenin tümüne ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırmada, hastane yöneticilerinin, çalıştıkları kurum, çalıştıkları konum, yaş, çalışma süresi, eğitim durumu, Sağlık Kurumları Yönetimi eğitim durumları, Bilgi Sistemi eğitim durumları ve çalıştıkları kurumlardaki bilgi sistemi yapısına göre bilgi sisteminin yönetim fonksiyonları ve karar verme sürecine etkileri konusundaki görüşleri karşılaştırlrmıştır. Hastane yöneticilerinin, çalıştıkları kurum, yaş ve kıdemlerine göre, bilgi sisteminin etkileri konusundaki değerlendirmeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Diğer bağımsız değişkenlere göre yapılan karşılaştırmada anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY Köse, T., The Views Of Hospital Managers About The Contribution Of Management Information Systems Used In Hospitals On Management Functions, Hacettepe University, Health Sciences Institute Health Institutions Management Master Thesis, Ankara 2004. In today's world, there is an inescapable fact that information is the fifth primary element in formation of an entity in addition to entrepreneurship, capital, land, and labor. In today's dynamic environment, it is self-evident that a variety of information acquired from both the internal and external environment is the most important resource for every organization to successfully carry out their primary management functions (planning, organizing, directing, coordinating, and controlling) to achieve preset goals. Management information system is a system that provides managers with all the necessary routine or special information correctly and fully in time and that is composed of human resource, resources, computer hardware and software in order to plan, implement, and control internal and external activites effectively. The purpose of this research was to examine the effects of management information systems on management functions and decision making. Questionnaires previously developed in other areas were modified for health care and the modified questionnaire was administered to all hospital administrators within the area of Ankara metropolitan. No sample was drawn from the target population and thus the entire population was included in the study. In this study, hospital administrators' views on the effects of management information systems on management functions and decision making were compared according to their work place, position, age, duration of employment, educational background, status of education in Health Institutions Management, status of education in Information System, and the structure of information system in the organization they are working. There was a statistically significant difference in administrators' views on the effects of information systems by work place, age, and seniority. No statistically significant difference in administrator' views on the issue were found by other independent variables.