Mesane değişici epitel hücreli karsinomlarında farklı gradeleme sistemlerinin karşılaştırılması, Ki-67 ve p53 ekspresyonu ile grade arasındaki ilişki
- Tez No: 158058
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İLYAS ÖZARDALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Bladder, grade, immunohistochemistry, p53, Ki-67. VII
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Bu çalışmada amaç, mesane değişici epitel hücreli karsinomlarında kullanılan çeşitli gradeleme sistemlerini karşılaştırmak ve bu hastalarda immünohistokimyasal yöntemle p53 ve Ki-67 markerlerinin ekspresyonu ile tümör grade'i arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Araştırma kapsamına 1996-2004 yıllan arasında Harran Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalı'nda mesane değişici epitel hücreli karsinom tanısı almış 45 olgu alındı. Olguların 36'sı (%80) erkek, 9'u (%20) kadındı. Tüm olgular, Ash ve 1998 WHO/ISUP gradeleme sistemlerine göre ayrı ayrı değerlendirildi. Ash gradeleme sistemine göre olgularımızın 2'sinin (% 4.4) grade 1, 32'sinin (%71) grade n, 7'sinin (% 15) grade HI, 4'ünün (% 8.8) grade IV değişici epitel hücreli karsinom olduğu görüldü. 1998 WHO/ISUP gradeleme sistemine göre olgularımızın 6'sı (% 13,3) Düşük malignite potansiyeli olan papiller neoplazm (LMP), 28 'i (% 60,2) low grade değişici epitel hücreli karsinom, 11 'i (% 24,4) high grade değişici epitel hücreli karsinom olarak değerlendirildi. Tüm olgular p53 ve Ki-67 markerlan ile immünohistokimyasal değerlendirmeye alındı. p53 ile yapılan immünohistokimyasal çalışmada 45 olgudan 30'unda pozitiflik saptanmış olup, genel pozitiflik oram %66'dır. Ash gradeleme sistemine göre grade II tümörlerde 22 (%68) olguda, grade İÜ tümörlerde 5 (%71) olguda ve grade IV tümörlerde ise 3 (%75) olguda pozitiflik saptandı. 1998 WHO/ISUP gradeleme sistemine göre olgularımız değerlendirildiğinde ise LMP lezyonlarda 2 (%33) olguda, low grade değişici epitel hücreli karsinomda 19 (%67) olguda, high grade değişici epitel hücreli karsinomda 9(%81) olguda pozitiflik saptandı. Ki-67 ile yapılan immünohistokimyasal çalışmada 45 olgudan 27' sinde pozitiflik tespit edilmiş olup, genel pozitiflik oram %60'dır. Ash gradeleme sistemine göre grade II tümörlerde 19 (%59) olguda, grade HI tümörlerde 5 (% 71) olguda, grade IV tümörlerde 3 (%75) olguda pozitiflik saptandı. 1998 WHO/ISUP gradeleme sistemine göre LMP'de 2 (%33) olguda, low grade' de 16 (%57) olguda, high grade'de ise 9(%81)olguda pozitiflik saptandı. Bu sonuçlar SPSS paket programında chi-square ve korelasyon testleri ile değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the aim was to compare various grading systems in bladder transitional cell carcinomas and to investigate the relationship between tumor grade and p53 and Ki-67 expression. The material was collected from 45 cases who were diagnosed as bladder transitional cell carcinoma in Harran University, Deparment of Pathology between 1996-2004. 36 cases (80 %) were men and 9 cases (20 %) were women. Male to female ratio was found 4 to 1. All cases were graded according to Ash and 1998 WHO/ISUP grading systems. Two cases (4.4 %) were grade I. 32 cases (7 %) grade II, 7 cases (15 %) grade IE and 4 cases (8.8 %) were grade IV according to Ash grading system. According to 1998 WHO/ISUP grading system, 6 cases (13.3 %) were regarded as Low malignant potential papillary neoplasm, 28 cases (60.2 %) as low grade transitional cell carcinoma, 1 1 cases (24.4 %) as high grade transitional cell carcinoma. All cases were evaluated according to p53 and Ki-67 expression. 30 of 45 cases were positively stained with p53 and the general posivity rate was 66 %. According to Ash grading system, 22 (68 %) grade II tumors, 5 (71 %) grade HI tumors and 3 (75 %) grade IV tumors were stained with p53. According to 1998 WHO/ISUP grading system, 2 (33 %) of low malignant potential papillary neoplasm lesions, 19 (67 %) of low grade transitional cell carcinomas and 9 (81 %) of high grade transitional cell carcinomas were positively stained with p53. In immunoMstochemical analysis with Ki-67 positivity was determined in 27 of 45 cases, the general posivity rate was 60 %. According to Ash grading system, 19 (59 %) of grade H tumors, 5 (71 %) of grade IÜ tumors and 3 (75%) of grade IV tumors were stained positively with Ki-67. According to 1998 WHO/ISUP grading system, the posivity was determined in 2 (33 %) low malignant potential papillary neoplasm lesions, in 16 (57 %) low grade transitional cell carcinomas and in 9 (81 %) high grade transitional cell carcinomas. These results were evaluated with chi- square and correlation tests by SPSS package programme. A relationship was determined between Ki-67 and p53 posivity staining intensity and increasing grade (pO.0001).