Türkiye'de yapılmış hasta memnuniyeti araştırmalarının değerlendirilmesi
Evaluation of studies on the patient satisfaction in Turkey
- Tez No: 158079
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMER RIFKI ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Hasta Memnuniyeti, Toplam Kalite Yönetimi, Turkey, Patient Satisfaction, Total Quality Menagement
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
114 ÖZET Türkiye'de Yapılmış Hasta Memnuniyeti Araştırmalarının Değerlendirilmesi. Bu araştırmada, Türkiye'de hasta memnuniyeti konusunda yapılmış olan çalışmaların; yöntem, kullanılan ölçme aracı, kuramsal dayanağı gibi temel özellikleri ve sonuçlan açısından değerlendirilmesi, bu değerlendirme sonucunda hasta memnuniyeti konusundaki bilgi havuzunun nicelik ve nitelik yönünden incelenmesi amaçlanmıştır. T.C. Yükseköğretim Kurulu Yayın ve Dokümantasyon Dairesi tez tarama veri tabam, Milli Kütüphane bibliyografyaları, Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi Türkçe veri tabanları, Bilkent Üniversitesi kütüphanesi (BİLLS) veri tabanı yoluyla online üniversite kütüphaneleri 1 Haziran 2003 - 1 Nisan 2004 tarihleri arasında bir aylık periyotlarla taranmıştır. 92 adet araştırmaya ulaşılmış ve 82 adedi değerlendirmeye alınmıştır. Araştırmanın amacı doğrultusunda, hasta memnuniyeti çalışmalarında, kimin, neyi (hangi hizmet çıktısını), nasıl (hangi ölçme araçlarını kullanarak), ne zaman, nerede (hangi sağlık kuruluşunda) ölçtüğü bilgisi ve çalışmalarda ulaşılan sonuçlar sistematik olarak derlenmiştir. Değerlendirmeye alman 82 araştırmanın %46'smm tez, %6'sımn bilimsel bir dergide yayınlanmış makale, %48'inin ise kongre/sempozyumlarda sunulmuş poster bildiri/sözlü bildiri olduğu tespit edilmiştir. Araştırma raporlarında yöntem hakkında yer verilmesi gereken bilgiler konusunda eksiklikler bulunduğu, araştırmaların 43 'ünün sadece hastaların görüşlerini sınıfladığı, yaş ve öğrenim durumuna göre hasta memnuniyeti arasındaki farklılığın literatürle uyumlu olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
115 SUMMARY Evaluation of Studies on the Patient Satisfaction in Turkey In this study it is aimed to evaluate the studies on patient satisfaction in Turkey with the basic properties and results as method, measure means, theoretical base and as a result of this evaluation to examine the information in quantity and quality about patient satisfaction. The Council of Higher Education of Republic of Turkey Publication and Documentation database, Turkish National Academic Network and Information Center National databases, online university libraries databases in BLISS (Bilkent Libary Information Services System) were scanned every month during the period from June 1, 2003 to April 1, 2004. 92 research articles have been reached and 82 of them were found to be worth examining. In the direction of the aim of the study in patient satisfaction studies, the information of, who, what, which (service quality), how (by which measures), when, where (which health instition) measured and the results in study are systematically compiled. 46% of the 82 study which were examined in the survey is thesis, 6% is article for scientific journals and 48% is poster notice/notice in congress/symposiums. It is concluded that the studies included in this survey do not provide satisfactory information on methodological issues, 43% of studies simply classify the opinions of patients and, findings regarding the differences among different age and/or education level are parallel with the literature.