Toplam kalite yönetimi uygulamalarına halkla ilişkiler faaliyetlerinin katkısı konusunda hastane çalışanlarının görüşlerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 158078
- Danışmanlar: PROF.DR. NİLGÜN SARP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Halkla ilişkiler, hastaneler, örgüt, toplam kalite yönetimi, yönetim, Public relations, hospitals, organisation, total quality management, management
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
ÖZET Toplam Kalite Yönetimi Uygulamalarına Halkla İlişkiler Faaliyetlerinin Katkısı Konusunda Hastane Çalışanlarının Görüşlerinin Değerlendirilmesi (Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Örneği) TKY, bir örgütte iç ve dış müşteri memnuniyetini, tüm süreçlerin sürekli gelişimini, takım çalışmasını, etkili bir iletişimi esas alan katılımcı bir yönetim yaklaşımıdır. Endüstri ve hizmet sektöründeki başarılı uygulamalardan sonra sağlık sektöründe de kullanılmaya başlanmıştır. Yapılan araştırmalar, başarılı bir TKY uygulamasının açık ve etkili bir iletişimi, çalışanların motivasyonunu, katılımcı karar mekanizmalarının varlığını ve örgüt kültüründe değişimi gerektirdiğini göstermiştir. TKY uyguladıklarını söyleyen pek çok örgüt incelendiğinde, bu örgütlerin klasik yönetim anlayışından kurtulamadıkları, TKY' nin getirdiği, yatay örgüt yapısı, çalışanların yetkilendirilmesi, önerilerinin alınması, kararlara katılımlarının sağlanması, açık bir iletişim sisteminin olması gibi örgüt kültüründe değişiklik gerektiren konularda yeterli adımların atılmadığı gözlenmektedir. Halkla ilişkiler, örgütün hedef kitleleriyle dürüst ve sağlam bağlar kurup geliştirerek, onları olumlu inanç ve eylemlere yöneltmesi, tepkileri değerlendirerek tutumuna yön vermesi, böylelikle karşılıklı yarar sağlayan ilişkiler sürdürmeye yönelik planlı faaliyetlerdir. Günümüzde örgüt içi halkla ilişkiler faaliyetlerinin en önemli uygulama alanlarından birisini çalışanların yönetsel kararlara katılımının sağlanması oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, TKY uygulamalarında başarı sağlanmasında örgüt içi halkla ilişkilerin iletişim ve katılım boyutlarında nasıl bir katkı sağlayabileceğini saptamaktır. Araştırma, Ankara'da bulunan Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini tüm hastane çalışanları oluşturmaktadır. Araştırmada tabakalı rasgele örnekleme yöntemi kullanılarak, çalışanlar meslek gruplarına göre tabakalara ayrılmış ve 256 çalışan, 64 yönetici olmak üzere toplam 320 kişi örnekleme alınmıştır. Yönetici ve çalışanlara yönelik farklı anket formları kullanılmıştır. Yöneticilerin sayı olarak az olmaları nedeniyle tümüne ulaşılmaya çalışılmış ve örneklem oluşturulmamıştır. Verilerin değerlendirilmesinde frekans analizi, ki-kare ve korrelasyon testleri kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda TKY uygulamalarının gerektirdiği kültürel değişimin örgütte yeterince sağlanamadığı, örgüt içi iletişim sisteminde aksaklıklar olduğu, çalışanların katılımının yaygın ve aktif olarak sağlanamadığı, çağdaş halkla ilişkiler faaliyetlerinin yeterince kullanılmadığı belirlenmiştir. TKY uygulamalarında çalışanların katılımı ve memnuniyetini artırmaya, iç iletişimi etkili hale getirmeye ve hastanede modern halkla ilişkiler yönetiminin kullanılmasına ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
131 SUMMARY Evaluation of Opinions of Hospital Personal About Contribution of Public Relations to Application of Total Quality Management Total Quality Management is a managerial approach based on external and internal customer pleasure, continuous development of production processes, team works and effective communication in an organisation. This approach has also started to be implemented in health sector after successful practices in industrial and labour intensive sector. Previous researches have shown that a successful TQM implementation needs wide and effective communiation, motivation of employees, existence of participant decision mechanisms and change in organisational structure. When many organizations stating that they implement TQM are examined, it is observed that they haven't abandoned the classical management understanding and that progress registered in issues that necessitate modifications/ amendment in organizational structure; such as implementation of the horizontal organization structure, delegation of authority to the employees, involvement of them in decision process, and presence of free communication system between management and employees, is not adequate. Public relations are planned actions that build up and develop reliable and strong relations between the organisation and it target population, direct them towards positive beliefs and actions, orient the organisation's attitude by evaluating reactions and thus sustain mutual beneficial relations. Today, one of the most important practice areas of the organizational public relations activities is to ensure participation of employees in managerial decisions. Objective of this study is to determine how the public relations within the organization can contribute in achieving TQM practices in terms of communication and participation. Research has been done in Dr. Zekai Tahir Burak Female Health Education and Research Hospital in Ankara. Random sampling method was performed. All employees of the hospital were involved in this research. Different survey forms were given to employees and managers. People were separated into groups according to their occupations, totally 320 people were included in the sampling, 64 of whom were managers and 256 of whom were employees. As the number of managers was less, all of them were tried to be reached and sample couldn't be created. In evaluation of the data, frequency analysis, chi-square and correlation tests were used. In the light of this research, it was observed that the change in the organisational structure which was a requirement of the TQM couldn't be provided and that there were malfunctions in the organisational communication, total and active involvement. In addition it was understood that modern public relations activities couldn't be used adequately. Suggestions have been made on total involvement and the satisfaction of the employees, and modern management of public relations in TQM implementations.