Üç ildeki Sağlık Bakanlığı hastane yöneticilerinin toplam kalite yönetimi konusundaki algıları
Managers' perceptions of total quality management (TQM) at the Ministry of Healty hospitals in three provinces
- Tez No: 158082
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SIDIKA KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Hastaneler, Kalite, Toplam Kalite Yönetimi, Lider, Hospitals, Quality, Total Quality Management, Leader
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZET Doğan, S., Üç ildeki Sağlık Bakanlığı Hastane Yöneticilerinin Toplam Kalite Yönetimi (TKY) Konusundaki Algıları, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Kurumları Yönetimi Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Bu çalışmanın amacı, Erzincan, İzmir ve Aksaray illerindeki Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastane yöneticilerinin TKY'ye ilişkin algılarını değerlendirmektir. Araştırmada veri toplama aracı olarak kullanılan anket, A.F. Al-Assaf ve Steven J. Gentling tarafından Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) bazı sağlık kuruluşlarında (Veterans Affairs Medical Centers) çalışan üst düzey yöneticilerin TKY konusundaki algılarının araştırıldığı çalışmada kullanılan anket örnek alınarak hazırlanmıştır. Araştırmanın birinci bölümünde yöneticilerin tanımlayıcı bilgileri, ikinci bölümünde TKY'nin planlanması, uygulanması ve başarıya ulaşması ile ilgili 28 ifadenin (unvana göre) değerlendirilmesi ve üçüncü bölümde yöneticilerin TKY'nin uygulanmasına yönelik görüşleri yer almaktadır. Araştırmanın evrenini, Erzincan, İzmir ve Aksaray illerinde bulunan Sağlık Bakanlığı'na bağlı 37 hastanede çalışan yöneticiler oluşturmaktadır. Bu hastanelerde çalışan 287 yöneticiye (başhekim, başhekim yardımcısı, müdür, müdür yardımcısı, başhemşire ve başhemşire yardımcısı) posta yolu ile anket uygulanmıştır. Bu çalışma sonucunda; hastanelerdeki yöneticilerin TKY'ye yönelik algıları genelde olumlu bulunmuştur. Yöneticilerin kalitenin herkesin sorumluluğunda olduğuna, bir kişi veya bölüme devredilemeyeceğine ve hastanelerinde TKY uygulamalarının uzun dönemde sağlık hizmetinin kalitesini artıracağına inandıkları tespit edilmiştir. Ayrıca yöneticilerin TKY'nin, gelecekte sağlık bakım endüstrisinde popülaritesi ve kullanımı azalacak geçici bir heves olduğunu düşünmedikleri bulunmuştur. Yöneticilerin TKY felsefe ve teknikleri ile ilgili bilgi düzeylerinin Erzincan'da“zayıf ile ”orta“ arasında, İzmir ve Aksaray'da ”orta"nın altında olduğu tespit edilmiştir. Bir kalite temsilcisi veya kalite konseyi üyesi için en önemli görülen eğitim ve deneyim alanlarının: yönetim eğitimi/deneyimi, TKY konusunda eğitim ve insan kaynaklarıVI eğitim/deneyimi olduğu bulunmuştur. Yöneticilere göre yönetim pozisyonu olmayan hastane çalışanlarının TKY'nin uygulanmasına yönelik heves ve istek düzeyleri düşüktür. Araştırmanın sonuçlarından hareketle, hastanelerdeki TKY sürecinin dizaynı, uygulanması ve yapılması gereken değişikliklere ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT Doğan, S., Managers' Perceptions of Total Quality Management (TQM) at the Ministry of Health Hospitals in Three Provinces. Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Master of Science Thesis in Health Institutions Administration Program, Ankara, 2004. The objective of this study is to evaluate the managers' perceptions toward Total Quality Management at the Ministry of Health (MoH) hospitals in Erzincan, İzmir and Ankara. The questionnaire used in this study as a data gathering tool was based on the questionnaire used in the national surveys of the executives at Veterans Affairs Medical Centers in the United States of America, which was conducted to evaluate attitudes and perceptions toward TQM in their facilities, by A.F. Al-Assaf and Steven J. Gentling. In the first part of the survey there is descriptive information of managers, in the second part there is an evaluation of 28 statements regarding planning, implementation, and success of TQM (according to title) and in the third part there are managers' opinions regarding implementation of TQM. The population of this study was composed of managers working at all 37 MoH hospitals in Erzincan, Izmir and Aksaray. The questionnaire has been conducted by mail to 287 managers (chief doctors, chief doctor's assistants, managers, manager's assistants, chief nurses and chief nurse's assistants) working in these hospitals. In general this study found that managers' perceptions toward TQM at the MoH hospitals in Erzincan, İzmir, and Ankara are positive. Managers agreed with the statements that“quality is everyone's responsibility and this can not be delegated to a person or department”and“A TQM program working in my hospital would lead to an increase in the quality of care provided in the long run.”Moreover managers do not think that TQM is a temporary fad in the health care industry which will decline in popularity and use in the future. The managers' level of knowledge regarding the TQM philosophies and techniques is between“poor”and“moderate”in Erzincan and below“moderate”in Izmir and Aksaray. Backgrounds seen as most important for a quality representative or a member of quality council are management, TQM, and human resources. According to the managers, theVIII level of enthusiasm of the employees towards the implementation of TQM is low. Suggestions related to design, implementation, and changes need to be done were made based on the results of the survey.