Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı'nın sağlık birimine ilişkin hasta memnuniyeti
Satisfactory of a patient about elath unit of Turkish Ministry of finance
  1. Tez No: 158083
  2. Yazar: ÖNDER GÜNER
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMER RIFKI ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta Memnuniyeti, Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı, Sağlık Birimi, Satisfactory of Patient, Turkish Ministry of Finance, Health Unit
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
95 7. ÖZET Bir Bakanlığın Kurum Sağlık Birimine İlişkin Hasta Memnuniyeti. Bu çalışmanın amacı; Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı sağlık biriminden hizmet alan personelin, kurumda sunulan sağlık hizmetleri açısından edindiği memnuniyetin değişik boyutlarını saptamaktır. Araştırma, Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı sağlık biriminde, 10-14 Mart 2003 tarihleri arasında muayene ve tedavi olan 270 bakanlık personeline yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak bir yüksek lisans tezinde kullanılan anket formu kullanılmıştır. Anket beşli Likert tipi ölçek biçiminde düzenlenmiştir. Ankette memnuniyeti ölçmeyi amaçlayan ve 36 maddeden oluşan bölüm yer almaktadır. Memnuniyet altı boyutta değerlendirilmiştir. Verilerin analizlerinde, araştırmaya katılanların sosyo demografik ve çalışma yaşamı özelliklerini incelemek amacıyla bu değişkenlerin yüzde dağılımları incelenmiştir. Araştırmada memnuniyeti etkileyen değişkenler için Tek Yönlü Varyans Analizi (One Way Anova) ve t testi (Independent-Samples T Testi) yapılmıştır. Tek Yönlü Varyans Analizi testinde istatistiksel olarak anlamlı veriler için, Asgari Önemli Fark (LSD) analizi uygulanmıştır. Araştırmada,“yaş”,“cinsiyet”,“öğrenim durumu”,“unvan”,“aylık toplam gelir”,“oturulan ev”,“bakmakla yükümlü oldukları kişi sayısı”ve“başvuru işlemlerinin süresi”değişkenlerinin hasta memnuniyetini etkilemediği;“medeni durum”,“çalışılan birim”,“çalışdan süre”,“muayene olmayı bekleme süresi”,“muayene olma süresi”,“laboratuvara tahlil verme süresi”,“laboratuar sonuçlarını doktora gösterme süresi”ve“kendilerine konulan tanıyı bilme”değişkenlerinin hasta memnuniyetini etkilediği saptanmıştır.96 Araştırma sonuçlan ile bu bakanlık kurum doktorluğunda, Toplam Kalite Yönetimine önem verilerek, kalitenin artırılması ve sürekli hasta memnuniyetinin sağlanması için çalışmalara başlanması önerilmektedir..
Özet (Çeviri)
y/ 8. SUMMARY Satisfactory of a patient about health unit of Turkish Ministry of Finance. The target of this study is to determine various dimensions of satisfactory of the personnel benefiting from the health unit of Turkish Ministry of Finance, with the health service at the institution. The study was carried out among 270 ministry personnel who underwent check-up and deceived medical treatment at the health unit of Turkish Ministry of Finance between March 10 and 14, 2003. A survey form was used as the tool of collecting data. The survey was arranged in the shape of a fivefold Likert-type scale. It includes a 36-article part aiming at evaluating satisfaction of the patients. The satisfaction was evaluated in six different dimensions. Percentage distribution of these variables were scrutinized in order to examine socio-demographical and working life characteristics of participants of the survey. During the survey, the 'One Way Anova' and 'Independent-Samples T Test' tests were carried out for variables affecting the satisfactions. In the 'One Way Anova' test, Less Significance Difference (LSD) analysis was carried out for the statistically rneaningfiil data. The survey revealed that the variables of“age”,“gender”,“education”,“title”,“monthly salary”,“place of residence”,“number of people to be taken care by the participant”, and“duration of application proceedings”did not affect the satisfaction of the patients while the variables of“marital status”,“unit of work”,“period of work”,“duration for waiting for medical examination”,“duration for medical examination”,“duration for giving analysis samples at laboratory”,“duration for showing the laboratory results to doctor”, and“getting information about diagnosis”affected the satisfaction.98 By taking into consideration the total quality management and provision of lasting satisfaction of the patients, efforts should be started.