Hastanelerde ISO 9000 uygulamaları ve hastanelerin finansal göstergelerine etkisi üzerine bir araştırma
A study on the ISO 9000 practices in hospital sector and the effects on the fiscal indicators of the hospitals
  1. Tez No: 158081
  2. Yazar: HACI MURAT ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇETİN AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: ISO 9000 Kalite Güvence Sistemi, Hastane Performansı, Hastanelerde Finansal Analiz, Oran Analizi, Eğilim Yüzdeleri Analizi, ISO 9000, Hospital Performance, Fiscal Analysis in Hospitals, Ratio Analysis, Trend Analysis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Şahin, H. M., Hastanelerde ISO 9000 Uygulamaları ve Hastanelerin Finansal Göstergelerine Etkisi Üzerine Bir Araştırma, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Kurumları Yönetimi Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2004. Bu çalışmada hastanelerde ISO 9000 uygulamalarının mevcut durumunun ortaya konulması ve ISO 9000 uygulamalarının hastanelerin finansal göstergeleri üzerinde değişikliğe yol açıp açmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma belgelendirme öncesi ve sonrası dönemlere ilişkin yeterli veriye sahip tek hastane olan ve Türkiye'de ISO belgesine sahip olan ilk kamu hastanesi olan Sağlık Bakanlığı Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılmıştır. Belgelendirme öncesi ve sonrası dönemde hastanenin finansal yapısı finansal bilgi, belge ve istatistiksel veriler çerçevesinde ele alınmıştır. Elde edilen verilerin yorumlanmasında Oran Analizi ve Eğilim Yüzdeleri Analizi yöntemleri kullanılmıştır. Genel sonuç olarak; belgelendirme çalışmasının hastane vizyonunu kısa vadeli finansal politikalardan uzun vadeli politikalara yönlendirdiği, kalitenin maliyet faktörünün ve hizmet üretiminde büyük ameliyat ve müdahaleli doğum gibi maliyeti yüksek ürünlere yönelme eğiliminin satış maliyetlerini artırdığı, ancak belgelendirme çalışmalarının genel yönetim giderlerinde de göreli olarak düşüş sağladığı kanaatine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Şahin, H. M., A Study on the ISO 9000 Practices in Hospital Sector and the Effects on The Fiscal Indicators of the Hospitals, Hacettepe University Institute of Health Sciences, Master Thesis of Health Institutions Administration Program Ankara, 2004. In this study, it is aimed to put forward the ISO 9000 applications in hospital sector and to determine whether the ISO 9000 applications have resulted any changes on the fiscal indicators. The study is practiced in Zekai Tahir Burak Women Health Education and Research Hospital. This place is the only hospital who has ISO 9000 Certificate and enough data before and after the certification. The fiscal structure of the hospital is examined according to the fiscal data, documents and statistics in the periods of before and after certification. Obtained information and data have been evaluated by using Ratio Analysis and Trend Analysis methods. As a general result, it is observed that the certification program has oriented the hospital vision to long term policies from the current term projects, cost of quality and costs of sales have increased due to the trends like big surgical operations and intervened births in service production. But it is also observed that the certification program has caused a relative decrease in the general administrative expenses.