Ditranol içeren topikal proniozomların formülasyonu üzerine çalışmalar
Studies on the formulation of topical proniosomes containing dithranol
  1. Tez No: 158214
  2. Yazar: EVRİM DENİZ SEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜEDA HEKİMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Proniozomlar, ditranol, in vitro salım, deriden geçiş, psoriazis, Proniosomes, dithranol, in vitro release, skin permeation, psoriasis
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kozmetoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
ÖZET Sezer, E. D., Ditranol içeren topikal proniozomlarm formülasyonu üzerine çalışmalar, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Teknoloji, Kozmetoloji Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2004. Ditranol (1,8 dihidroksi 9,10 antrakinon) bilinen en eski ve en etkin antipsoriatik ajanlardan biridir. Genellikle Y/S tipte krem ya da merhem gibi klasik dozaj formları halinde deriye uygulanan bu maddenin, lezyon çevresindeki sağlıklı deri üzerinde oluşturduğu iritasyon, eritem, kaşıntı, boyama gibi yüksek dermal yan etki potansiyelinin yaygın kullanımını kısıtladığı bilinmektedir. Ayrıca temas ettiği giysilerde ve eşyalarda kalıcı renklenmeye neden olması hastaların yaşam kalitesini ve tedaviye uyuncunu düşürmektedir. Bu durum, bu maddeyi içeren preparatların farmasötik ve kozmetik açıdan deri ile daha uyumlu formülasyonlar haline getirilmesini gerekli kılmaktadır. Bu çalışmada % 0.3 ve % 0.5 konsantrasyonlardaki ditranolün veziküler ilaç taşıyıcı sistemlerden proniozomlar içine hapsedilerek dermal penetrasyonunun artırılması, dolayısıyla daha yüksek antipsoriatik etki göstermesi ve deride daha kısa süre tutularak yan etkilerinin azaltılması amaçlanmıştır. Farklı yardımcı maddeler kullanılarak hazırlanan proniozom jel formülasyonlarından en yüksek ditranol salimim gösteren soya lesitini, Span 40 ve % 0.5 ditranol içeren 40 SL (0.5) formülasyonundan ditranolün izole insan derisinden geçiş hızı ve miktarı klasik Y/S tipi krem formülasyonu ile karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar ditranolün proniozom jellere hapsedilmesi ile deriden geçişinin önemli derecede arttığını göstermiştir. 25°C ve 4°C olmak üzere iki farklı sıcaklıkta gerçekleştirilen stabilite çalışmaları, +4°C'de hem proniozom jellerinin lameller sıvı kristal yapılarının bütünlüğü, partikül boyutu ve viskozite açısından stabil olduğunu; hem de ditranolün proniozom jel formülasyonlan içinde klasik krem formülasyonlarından daha stabil olarak korunduğunu, proniozomlara antioksidan olarak vitamin E asetat ve vitamin C'nin ilavesi ile her iki sıcaklıktaki ditranol stabilitesinin belirgin ölçüde arttığım ortaya koymuştur. Lesitin, Span 40 ve kolesterol içeren proniozom j ellerinin ditranol için uygun taşıyıcı sistemler olabileceği anlaşılmışta.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Sezer, E. D., Studies on the formulation of topical proniosomes containing dithranol, Hacettepe University Health Sciences Institute M. Sc. Thesis in Pharmaceutical Technology-Cosmetology Program, Ankara 2004. Dithranol (1,8-dihydroxy 9.10-antraquinone) is the oldest and most effective active ingredient that is known to have antipsoriatic effects. This active ingredient, which is generally administered in dosage forms such as o/w type cream or classic ointment, has some limitations in application such as irritation, erythema, itching and staining the healthy skin around the lesions. The staining of the clothes and other wearing of the patients that it is in contact, also limits the life quality of the patients. These limitations and problems make it more desirable to prepare a new dosage form that is more compatible. The aim of this work is to formulate dithranol at concentrations of 0.3 % and 0.5 % in vesicular drug carrier systems such as proniosomes, and to achieve a higher skin penetration rate, higher antipsoriatic effect and minimizing the side effects by decreasing the skin contact time. Of the proniosomal gel formulations prepared by using different excipients, the one that has the highest dithranol release rate prepared by using soybean lecithin, Span 40 and 0.5 % dithranol 40 SL (0.5) was chosen for the comparative study of skin permeation of dithranol from isolated human skin with respect to classical o/w type cream formulations. The data shows that, the skin permeation of dithranol is extensively increased by the entrapment of dithranol in proniosomal gel formulations. As a result of stability experiments performed at two different temperatures as 4°C and 25°C, from the uniformity of lamellar liquid crystalline structure, particle size and change in viscosity perspectives, it was found as a clear fact that proniosomal gel formulations were stable at 4°C as well as dithranol entrapped into the proniosomal gel formulations with respect to the classical cream formulations. The addition of vitamin E acetate and vitamin C as antioxidants significantly increased the stability of dithranol at both temperatures; 4°C and 25°C. As a result, it was concluded that proniosomal gel formulations containing lecithin, Span 40 and cholesterol might be proposed as promising dosage forms for dithranol.