Plazmit DNA içeren oral partiküler gen terapötik sistem hazırlanması üzerinde çalışmalar
Studies on preparation of microparticles containing plasmid DNA as oral gene therapeutic system
  1. Tez No: 158215
  2. Yazar: ÜLKER GULİYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Gen Tedavisi, pDNA, Kitosan, Viral Olmayan Taşıyıcı, Mikropartiküller, Oral Uygulama, Gene Therapy, pDNA, Chitosan, Non-Viral delivery System, Microparticles, Oral Administration. VI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
ÖZET Guliyeva, Ü., Plazmit DNA içeren oral partiküler gen terapötik sistem hazırlanması üzerinde çalışmalar, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmasötik Biyoteknoloji Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2004. Gen tedavisi doğru çalışmayan veya hasarlı genler nedeniyle ortaya çıkan hastalıkları tedavi etmek amacıyla bu hastalığa özel genlerin hastaya uygulanması için geliştirilen yeni bir yaklaşımdır. Gen tedavisinde hedef dayanıklı ve etkin DNA taşıyıcı sistemler kullanarak DNA'nın hücrelere ulaşmasını ve orada istenen gen ürününün geliştirilmesini sağlamaktır. Genleri hücrelere ulaştırmak amacıyla viral veya viral olmayan taşıyıcı sistemler kullanılabilir. Viral taşıyıcı sistemlerde viral bileşenler immünolojik veya toksik etkiler oluşturabilir. Bu nedenle DNA transferi için viral olmayan sistemler üzerinde araştırmalar artmaktadır. Bu çalışmada DNA taşıyıcı sistem olarak katyonik ve doğal bir polimer olan kitosan ile mikropartiküller hazırlanmıştır. Kitosan-pDNA mikropartikülleri kompleks koaservasyon yöntemi ile hazırlanmıştır. pDNA'mn kitosan ile kompleks oluşumu jel retardasyon yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Sistemin dayanıklılığı, pDNA'nın DNAz I endonükleaz tarafından parçalanmaya karşı ne kadar korunduğuna bakılarak belirlenmiştir. Ayrıca, pDNA'mn kitosan mikropartiküllerindeki dayanıklılığı bu sistemlerin liyofilize formlarının +4°C, +25°C, +37°C'de 1 ay süre içinde bekletilmesi ve analiz edilmesi ile araştırılmıştır. İn vitro salım çalışmaları yapay mide, yapay bağırsak ve asidik PBS ortamlarında 37 °C'de yapılmış ve salman plazmit UV- spektrofotometresi ve jel elektroforez yöntemleriyle değerlendirilmiştir. pDNA- kitosan mikropartikülleri oral yoldan uygulandıktan sonra mide ve ince bağırsak dokularmda makroskobik ve histolojik olarak gen ekspresyonu araştırılmıştır. X-Gal ile boyanma sonucunda gen ekspresoyununun gerçekleştiğini gösteren mavi boyanma tespit edilmiştir. Çalışmamızda elde edilen sonuçlar ümit vericidir ve pDNA-kitosan mikropartikülleri oral yoldan gen tedavisi amacıyla kullanabilecek yararlı formülasyonlar olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Guliyeva, U., Studies on preparation of microparticles containing plasmid DNA as oral gene therapeutic system, Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Pharmaceutical Biotechnology Programme Msci. Thesis, Ankara 2004. Gene therapy is a new approach which is developed for the administration of specific genes to the patient with the aim of treating diseases. The goal of gene therapy is transferrring therapeutic DNA into the cells by using stable and efficient DNA carrier systems. Viral and non-viral delivery systems can be used for introducing genes into the cells. The viral components of the viral carrier systems can provoke immunological or toxic side effects, for this reason investigations on non viral systems for gene delivery are increasing. In this study, as DNA delivery system micropaticles were prepared from chitosan which is a natural cationic polimer. Chitosan-pDNA microparticles were prepared by using a complex coacervation method. The complex formation between pDNA and chitosan was determined by using gel retardation technique. Stability of the system was analysed by determing protection of pDNA from the digestion with DNAse I endonuclease. Also stability of pDNA in chitosan microparticles was determined by analysing lyophilised forms which were kept at +4SC, +25aC, +37 9C for 1 month. In vitro release studies were done in artificial gastric and intestinal medium and in acidic PBS medium at 37 SC and released plasmid DNA was determined by using UV- spectrophotometer and gel electrophoresis methods. Gene expression is investigated with macroscobic and histological observations in the stomach and intestinal tissues after oral administration of pDNA-chitosan microparticles. As an indicator of gene expression blue color was observed with X-Gal staining. The results obtained in this study were found promising and pDNA-chitosan microparticles may be useful formulations for the purpose of gene therapy by oral administration.