Galium verum ssp. verum üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacognostical investigations on Galium verum ssp. verum
  1. Tez No: 158326
  2. Yazar: FİLİZ GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR DEMİREZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Galium verum ssp. verum, Rubiaceae, iridoitler, flavonoitler, monoterpenler, antioksidan aktivite, Galium verum ssp. verum, Rubiaceae, iridoids, flavonoids, monoterpenes, antioxidant activity
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
ÖZET Galium (Rubiaceae) cinsinin Türkiye bitki örtüsünde 101 türü bulunmaktadır. Yoğurt otu olarak adlandırılan Galium türleri halk arasında idrar ve safra artırıcı, kabız, yatıştırıcı ve antiromatizmal etkilerinden dolayı kullanılmaktadır. Bu çalışmada Galium verum ssp. verum bitkisinin toprak üstü kısımları üzerinde fitokimyasal ve in vitro antioksidan aktivite çalışmaları yapılmıştır. Bileşiklerin izolasyonu, Galium verum ssp. verum bitkisinin gölgede kurutulmuş toprak üstü kısımlarının sulu ve metanollü ekstrelerinden, çeşitli kromatografik yöntemlerle [açık kolon kromatografisi (silika jel, Sephadex LH-20) ve OBSK] gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda 7 iridoit; asperulozit (GW-1), asperulozidik asit (GW-2), deasetil asperulozidik asit (GW-3), monotropein (GW-4), 6-0-ep/-asetil-skandozit (GW-5), dafllozit (GW-6) ve deasetil dafillozit (GW-7), 2 asiklik monoterpen; betulalbuzit A (GW-8), (2£)-2,6-dimetil-2,7-oktadien-1,6-diol-6-0-p - glukopiranozit (GW- 9), 2 flavonoit; astragalin (GW-10) ve rutin (GW-11) izole edilmiştir. Elde edilen bileşiklerin yapıları spektral yöntemler (UV, İR, 1D-2D-NMR, Kütle Spektroskopisi) kullanılarak aydınlatılmıştır. Bu çalışmada izole edilen bileşiklerden sadece flavonoitlerin antioksidan etkisi gözlenmiştir. Iridoitler ve asiklik monoterpenler antioksidan etki göstermemişlerdir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT The genus Galium (Rubiaceae) is represented by 101 species in the flora of Turkey. Galium species known as“Yogurt otu”are used in folk medicine for constipate, diuretic, cholagogue, sedative, antirheumatic properties. In this study phytochemical and in vitro antioxidant activity studies were carried out on the aerial parts of Galium verum ssp. verum. The compounds were isolated from the aqueous and methanolic extracts of aerial parts of Galium verum ssp. verum by different chromatographical methods [open column chromatography (silica gel, Sephadex LH 20) and MPLC]. As a result of these studies, seven iridoids; asperuloside (GW-1), asperulosidic acid (GW-2), deacetyl asperulosidic acid (GW-3), monotropein (GW-4), 6-0-ep/-acetylscandoside (GW-5), daphyloside (GW-6) deacetyl daphyloside (GW-7), two acyclic monoterpenes; betulalbuside A (GW-8), (2E)-2,6-dimethy -2,7-octadien-1,6-diol-6-0-p- glucopyranoside (GW-9), 2 flavonoids; astragalin (GW-10) ve rutin (GVV- 11) were isolated. Structure elucidation of the isolated compounds were performed by spectral [UV, İR, 1D-and 2D-NMR, MS] evidence. In this study, only the flavonoids, showed antioxidant effect; while iridoids and acyclic monoterpenes were inactive.