Geri Dön

Çalı formunda ve kesme çiçek olarak yetiştirilen bazı süs bitkilerinin büyüme engelleyici kimyasal maddeler uygulanması ve kontrollü ışıklandırma yöntemleriyle bodurlaştırılarak saksıda yetiştirilmesi

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 15961
  2. Yazar: TANAY BİRİŞÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ADNAN HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 120

Özet

XII ABSTRACT Saksılı bitki yetiştirmek amacı ile Abutilon x hybridum, Bougainvillea glabra, Chaenomeles japonic*. Chrysanthemum indicum, Euphorbia pulcherrima, Hibiscus rosa -sinensis, Lantana camara, Neriurn oleander ve Punica granatum' da; 2000-5000 ppm Alar-85, 66-250 ppm A-Rest, 50-250 ppm Bonzi ve 2000-5000 ppm -JİÎSfiL^ ©ibi büyüme engelleyici kimyasal maddeler (B.E.K.M.) kullanılmıştır. Abutilon x hybridum' da 9.51 cm ile 4000 ppm sulama suyu ile CCC uygulanmasında Bougainvillea glabra' da 21.72 cm ile 5000 ppm CCC püskürtüldüğünde, Chrysanthemum indicum' da 8.79 cm ile 50 ppm Bonzi püskürtüldüğünde, Euphorbia pulcherrima' da 11.82 cm ile 2500/1500 ppm dozunda Alar-85/CCC karışımı püskürtüldüğünde, Punica grana turn' da 13.67 cm ile 2500 ppm CCC sulama suyu ile verildiğinde, en fazla boy kısalması elde edilmiştir. Chaenomeles japonica' da 4000 ppm Alar-85 ve 200 ppm Bonzi uygulamaları bitki boyu üzerine aynı etkiyi yaparken, Hibiscus rosa-sinensis' de farklı uygulama tarihlerinde CCC'nin 5000 ppm verilmesi ve Neriurn oleander' de 5000 ppm CCC ve 200 ppm Bonzi uygulamaları arasında fark bulunmamıştır. Tüm bitkilerde bitki boyu kontrole göre ki salmış tır. Uygulanan B.E.K.M. Abutilon x hybridum, ", Chaenomeles japonica, Lantana camara ve Neriurn oleander' de çiçeklenme süresini etkilemezken, üretim zamanlarının etkisi önemli bulunmuştur. Bougainvillea glabra ve Punica granatum' da B.E.K.M. etkisi ile erken çiçeklenme görülürken Chrysanthemum indicum' da Bonzi uygulaması çiçeklenmeyi geciktirmiştir Euphorbia pulcherrima ve Hibiscus rosa-sinensis' de B.E.K.M. uygulamaları çiçeklenme süresini etkilememiştir.

Özet (Çeviri)

XIII ABSTRACT In order to grow some pot plants such as Abutilon x hybridum, Bougainvillea glabra, Chaenomeles japonica. Chrysanthemum indicum, Euphorbia pulcherrima, Hibiscus rosa-sinensis. Lan tana camara, Nerium oleander, and Punica granatum were applied growth inhibitors Alar-85, A-rest, Bonzi, and CCC at the rates of 2000-5000 ppm, 66-250 ppm 50-250 ppm, and 2000-5000 ppm, respectively. A 9.51 cm decrease in the height of Abutilon x hybridum with the application of 4000 ppm CCC together with soil drench, a decrease of 21.72 cm in Bougainvillea glabra; with the application of 5000 ppm CCC sprays, a decrease of 8.79 cm in Chrysanthemum indicum', with the application of 50 ppm Bonzi sprays, a decrease of 11.82 cm in Euphorbia pulcherrima with the application mixture of Alar-85/CCC at the rates of 2500/1500 ppm, and a decrease of 13.67 cm in Punica granatum with the application of 2500 ppm CCC together with soil drench was reported. Application of 4000 ppm Alar-85 and 200 ppm Bonzi showed similar effects on the plant lenghts of Chaenomeles japonica. Application of 5000 ppm CCC did not cause significant difference on Hibiscus rosa-sinensis. Treament of Nerium oleander with 5000 ppm CCC or 200 ppm Bonzi also gave to have similar effects. In all treated plants, plant height was significantly decreased in comparison with the control, ones. In Abutilon x hybridum, Chaenomeles japonica, Lantana camara and Nerium oleander application of plant growth inhibitors has not had any effects on flowering period, however,XIV the effect of various propagation dates were found out to be significant. In Bougainvillea glabra and Punica granattım as the effect of growth inhibitors earlier flowering has been observed. While Chrysanthemum indicum Bonzi treatment had delayed flowering. No significant effects had been reported on the flowering period of Euphorbia pulcherrima and Hibiscus rosa -sinensis.

Benzer Tezler

  1. Molecular dynamics study of the thermal conductivity in nanofluids

    Nanoakışkanlarda termal iletkenliğin moleküler dinamik hesaplamaları

    İREM TOPAL

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2017

    Fizik ve Fizik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. CEM ÖZGÜR SERVANTİE

  2. Farklı ekstraksiyon şartlarının karamuk meyvesinin (Berberis Crataegina DC.) biyokimyasal karakterizasyonu üzerine etkilerinin araştırılması

    Investigation of the effects of different extraction conditions on the biochemical characterization of barberry fruit (Berberis Crataegina DC.)

    RABİA SAY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    ZiraatErciyes Üniversitesi

    Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MAHMUT KAPLAN

    DOÇ. DR. KEVSER KARAMAN

  3. Bazı bal yemişi çeşitlerinin (lonicera ceaerulea) mikroçoğaltım performanslarının belirlenmesi

    Determination of micropropagation performance of some honeyberry (lonicera ceaerulea) variety

    TUĞBA NUR BEYAZTAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    ZiraatBursa Uludağ Üniversitesi

    Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. NURAY AKBUDAK

  4. Samsun il merkezindeki bazı doğal ve egzotik bitkilerde ağır metal birikimi

    Heavy metal accumulation in some natural and exotic plants in Samsun city center

    ALİ DEMİRAYAK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    BiyolojiOndokuz Mayıs Üniversitesi

    Biyoloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HAMDİ GÜRAY KUTBAY