Geri Dön

İbn Teymiyye'nin peygamberlik anlayışı

Ibn Taymiyya's understanding of the prophecy

  1. Tez No: 159689
  2. Yazar: BÜNYAMİN OKUMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET AKBULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267

Özet

Okumuş, Bünyamin, İbn Teymiyye'nin Peygamberlik Anlayışı, Doktora Tezi, Danışman: Prof. Dr. Ahmet Akbulut, 264 sayfa. TEZ ÖZETİ Peygamberlik ilahî vahye dayanır. İbn Teymiyye, bu bağlamda, Allah 'tan peygambere vahyedilen“nebevi vahye”özel bir önem atfeder. Her ne kadar pey gamberlik kişisel kazanıma değil, Allah 'in seçmesine bağlı metafizik bir olgu olsa da doğası gereği mesele, felsefe, teoloji, psikoloji, sosyoloji, siyaset, antropoloji, tarih ve tarih felsefesiyle ilgili sosyal ve tarihî bir olgudur. Peygamberliğin bu bilimlerle olan ilişkisinin tahlil ve tenkiti, her bir bilim açısından müstakil bir çalışmayı gerektirir. Bunun farkında olarak usûl-i dinin temel konusu olan peygamberlik bu çalışmada, peygamberlik ve din ilişkisi açısından ele alınmıştır. İbn Teymiyye, bu konuda Sien-Nübuvvât“ adı altında müstakil bir eser yaz mıştır. Bununla beraber diğer eserlerinde de usûl-i dinîn inşâî ve ihbarî eylemcileri olarak peygamberlere ve peygamberliğe yer vermiştir. Bu çalışmanın ilk bölümde, vahyin imkânı ve mahiyeti, peygamberliğin im kânı ve gerekliliği üzerinde durulmuştur. Ayrıca peygamberlik açısından akıl ve na kil ilişkisi ve çelişmezliği sorununa değinilmiştir. İkinci bölümde, peygamberliğin ispatı ele alınmış, bu bağlamda, peygam berliğin kurumsallığı vurgulanmıştır. Diğer taraftan uismet nazariyesi”tartışılarak, ismetin bir yönüyle vahiyle, bir yönüyle de peygamberin iffet ve ahlakıyla ilgili olduğu belirtilmiştir. Mucizelerin niteliği açıklanarak, genel bir olgu olan mucize nin, peygamberliğin ispatı sadedindeki mucizelerden farklı olduğuna dikkat çekilmiştir. Nebi ve resul ayrımının doğru olmadığı ve buna bağlı olarak ortaya atı an "efdaliyet nazariyesP'nin izafi olduğu görüşü benimsenmiştir. Üçüncü bölümde, peygamberlerin gönderilişindeki temel maksat olan tev- hîd ve usûl-i dînin açıklamasına yer verilmiştir.Ttevhîd ve usûl-i dînle bağlantılı olarak insanın kişisel olgunluğa erişimi ele alınmıştır. Peygamberliğin sona ermesi, dinde tecdîd olgusuyla birlikte mütalaa edilerek, dinî tecdidin İbn Teymiyye açısın dan ne ifade ettiği açıklanmıştır.

Özet (Çeviri)

Okumuş, Bünyamin, Ibn Taymiyya's Understanding of the Prophecy, PhD thesis, Supervisee Prof. Dr. Ahmet Akbulut, 264 pp. ABSTRACT Prophecy is based on revelation, which can come in a variety of forms: inspiration, vision and communication from heavenly beings through direct speech or divine voices. Ibn Taymiyya pays a great deal of attention to“the prophetic revelation”in the context of divine revelation. On the other hand prophecy is a phenomenon related to philosophy, theology, psychology, sociology, anthropology, history and politics. However, this study deals primarily prophecy as an essential subject of religion, via the Islamic faith. Ibn Taymiyya wrote a book by the name of“an-Nubuvvât”dealing with this matter. Nevertheless, as a constructive and corresponding fulfillment of the divine revelation he further emphasized the prophets and prophecy in his other writings. The first chapter of this study is about the potential essence of divine revelation and the necessity of prophecy from a religious point of view. On the other hand it is seen that there is no contrast between the intellect and prophetic scriptures from Ibn Taymiyya 's point of view. In the second chapter evidence for prophecy is explained, and prophecy as an institution is emphasized. It is also examined how theory of“Isma”by means 'prophetic infallibility' is free from error when it comes to the matter of divine revelation. On the other hand if 'prophetic infallibility' is a matter outside the sphere of divine revelation, then it has bearing on the trustworthiness and honesty of the prophets. By explaining the nature of miracles it is held that these miracles evidences for prophethood which should be discriminated from the others. It is emphasized that any discrimination between an apostle (nabu) and a messenger (resul) is not appropriate. By examining Ibn Taymiyya it is also recognized tfiat to make any difference between one or another of Allah 's messenger is not appropriate. In the last chapter, the mission of the prophets has been examined in relation to the unity of God and, with a focus on the education and purification of man. The culmination of prophecy is examined in the light of religious reform.

Benzer Tezler

  1. Hıristiyanlığa yönelik Kur'an merkezli eleştiriler: İbn Teymiyye'nin el-Cevâbü's-Sahîh örneği

    Quran-centered critiques to Christianity the book of İbn Reymiya, al Cevabus-Sahiyh

    MEHMET KANTEMİZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2011

    DinNecmettin Erbakan Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. YUSUF IŞICIK

  2. İslam adına gerçekleştirildiği ifade edilen terör ve Türkiye'ye yansımaları

    Terror argued to be realized in the name of Islam and its reflections on Turkey

    ATASAY ÖZDEMİR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2005

    Uluslararası İlişkilerHarp Akademileri Komutanlığı

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. DENİZ ÜLKE ARIBOĞAN

  3. Cumhuriyet dönemi Türkçe eserlerde Kur'an kıssalarına yaklaşımlar

    Approaches to the Qur'anic stories in Turkish works of the Republican period

    FİRDEVS SELÇUK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    DinHitit Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HİKMET AKDEMİR

  4. İbn Teymiyye'nin filozoflara yönelttiği eleştiriler

    Ibn Taymiyyah his criticism to the philosophers

    SAFİNUR ECER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2005

    DinFırat Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    Y.DOÇ.DR. İSMAİL ERDOĞAN

  5. Eswl (Extracorporeal shock wave lithotripsy) uygulamasında remifentanil infüzyonu ile birlikte 1 gr intravenöz parasetamol kullanımının etkileri

    Başlık çevirisi yok

    SEDAT ERGÜN

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    Anestezi ve ReanimasyonEge Üniversitesi

    Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ELVAN ERHAN