Eswl (Extracorporeal shock wave lithotripsy) uygulamasında remifentanil infüzyonu ile birlikte 1 gr intravenöz parasetamol kullanımının etkileri
  1. Tez No: 160466
  2. Yazar: SEDAT ERGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELVAN ERHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: İslam Felsefesi, filozof, din, nassçı akılcılık, islamic Philosophy, Philosopher, Religion, Dogmatic Thinking
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
Özet Yüksek Lisans Tezi İbn Teymiyye'nin Filozoflara Yönelttiği Eleştiriler Safinur ECER T.C. FIRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ FELSEFE ve DİN BİLİMLERİ ANABİLİM DALI İSLAM FELSEFESİ BİLİM DALI Özgün ve eleştirel yaklaşımlarıyla İbn Teymiyye'nin İslam düşüncesinde önemli bir yeri vardır. Eleştirilerini yaparken göz önüne aldığı temel ölçü Kur'an ve Sünnet olan İbn Teymiyye, bu kaynakların dışına çıkan her hareketi sapkın bidatler olarak nitelemektedir.İbn Teymiyye Vahdet-i Vücud, Kelam, Felsefe ve tüm batıl itikadlarla İslam'ın aslından uzaklaştırıldığı kanaatindedir. İbn Teymiyye'ye göre felsefeyi toptan kabul etmek de reddetmek de doğru değildir.İbn Teymiyye filozoflara yönelttiği eleştirilerin temelinde daima şu hususlara dikkat çeker: Filozoflar,tarih boyunca hiçbir konu üzerinde ittifak etmediler, sürekli ihtilaf ettiler. İlahi dinlerin bozulmasında önemli roller oynadılar. İslam'ın özünde meydana gelen sapmalarda onlar sorumludurlar. Filozofların kullandığı zihni ve felsefi delillere itibar etmeyen İbn Teymiyye Kur-an'ın sadece itikadi hükümlere değil, bu hükümlerin akli delillerine de yer verdiğini belirtir. Tevhid, sıfatlar, peygamberlik, bilgi gibi konularda vahiy yol gösterir ve ipuçları verir. Biz bu çalışmamızda İbn Teymiyye'nin filozoflara, özellikle Aristo ve onun takipçileri Meşşai filozoflara yönelttiği eleştirileri, ele alarak, yaptığı eleştirilerinin altında yer alan sebepleri belirtmeye çalışacağız.
Özet (Çeviri)
Abstract Masters Thesis İbn Taymiyyah His Criticism To The Philosophers Safinur ECER T.C. UNTVERSTY OF FIRAT INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCES MAIN SCIENCE BRANCH OF SCIENCES OF PHILOSOPHY AND RELIGION SCIENCE BRANCH OF ISLAMIC PHILOSOPHY İbn Taymiyyah has an important place in islamic thought with his original and cricital approaches. İbn Taymiyyah, whose essential reference is Quran and Sünnet when critisizing, evaluates the movements which are out of these sources as aberrant bidats. In his opinion, Vahdet-i vücud, kalam, philosopy and all superstitious beliefs take away Islam from its fundementals. He thinks that accepting or refusing the philosopy completely is not true. Our scholar always takes care about these issues in his reviews to philosophers. They never agreed on any topic throughout history, they continously had conflicts. They played important roles for dteorating the divine religions.They lead the deviations took place on the fundementals of Islam. İbn Taymiyyah, who doesn't regard the mental and philosophic proofs used by the philosophers, indicates that Quran not only contains belief judgements but also has these judgements mental proofs. Vahiy guides the way and gives the hints about the subjects like tevhid, attributes, prophecy, knowledge. In this study, we will evaluate his reviews to the philosophers, specially Aristo and his followers Meşşai philosophers and try to indicate the reasons beneath his reviews.