Sayısallaşan devlet: E-bürokrasi ve Türkiye örneği
State digitalized: E-bureaucracy and Turkish case
  1. Tez No: 160224
  2. Yazar: RECEP ERDEM ERKUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞAN NADİ LEBLEBİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: E-bürokrasi, e-devlet, Sayısallaşan devlet, Bürokrasi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET ERKUL, R. Erdem. Sayısallaşan Devlet: E-bürokrasi Ve Türkiye Örneği. Yüksek Lisans, Ankara 2005 Bu çalışmada“sayısallaşan devlet”kavramıyla iki şey ifade edilmek istenmiştir. Birincisi devlet idaresinin giderek daha karmaşık ve sistemli hale geldiği, her şeyin sayılarla ifade edilmeye başlandığıdır, ikincisi, devletin bu verileri üretebilmek ve toplumda ve dolaylı olarak da idari aygıtı olan bürokraside giderek artan bilgi akışım kontrol altına almak üzere“0-1”mantığına dayanan bilgi teknolojilerini yönetim uygulamalarına yansıtmasıdır. Bu çalışmada, daha çok bahsedilen ikinci anlamda, devletteki sayısallaşmanın yansıdığı yer olan bürokrasi ve onun bürokratik süreçleri göz önüne alınarak“e-bürokrasi”kavramı kullanılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, devlet ve bürokrasi kavramları tanıtılmış, devlet ve bürokrasi anlayışında geçmişten günümüze farklılaşan anlayışlar irdelenmiş ve e-bürokrasi tanıtılmıştır, ikinci bölümde, e-bürokrasi mimarisinin temelleri ve unsurları üzerinde durulmuştur. Üçüncü Türkiye'de kamu kurumlarının e-bürokrasi uygulamalarına dönük olarak geliştirdikleri projelerden bazıları ayrıntısıyla tanıtılmış ve Türk kamu yönetiminin e-bürokrasiye ne kadar hazırlıklı olduğu incelenmiştir. Dördüncü bölümde, yine Türk kamu yönetiminin e-bürokrasiye ne ölçüde hazırlıklı olduğuna ilişkin özgün bir araştırmanın bulgularına yer verilmiştir. Bu çalışmanın bulguları, genel olarak Türk kamu yönetiminin yakın gelecekte topyekün bir e-bürokrasi dönüşümü yaşamasının zor olduğuna işaret etmektedir. Bununla beraber, son bir iki yıllık süreçte atılan adımların cesaret verici olduğu söylenebilir. Ancak bürokratik kanallardan elde edilen verilerin özgün araştırmayla tamamen desteklenmediğini de söylemek gerekir. Yine de e-bürokrasi uygulamaları konusunda Türkiye'nin, eğer bir ölçek geliştirilir ve değerlendirme yapılırsa, sıfır noktasının çok ilerisinde yer aldığı da görülebilir. Türkiye henüz topyekün bir e-dönüşüme hazır değildir. Ancak, bu dönüşümü birçok ülkeden daha hızlı gerçekleştirme potansiyeli oldukça yüksektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ERKUL, R. Erdem. STATE DIGITALIZED: E-BUREAUCRACY AND TURKISH CASE, Master's Thesis, Ankara 2005 In this study, two things are reffered to be with the concept of“state digitalized.”The first one is to explain the situation that everything is expressed in numerical terms in a complicated and systematized sovereign, namely the state. The second one is the situation that the sovereign utilized the information technologies based on“0-1”logic to produce necssary data and to control increasing volume of data in its administrative tool, namely bureaucracy. This study prefer to use the concept,“state digitalized”in terms of second understanding. Therefore, it also prefer to use e-bureaucracy instead of e-government (This was also stempt from a linguistic problem-translation from English to Turkish). In the first section of the study, the concepts of state and bureaucracy was introduced, and different understandings of these concepts are submitted. Then, the concept of e-bureaucracy was introduced. In the second section, construction process of e-bureaucracy was introduced with its elements. Third sections aimed at presenting some of e-bureaucracy project of Turkish public organizations as to provide supplemental data for research in the fourth section. Fourth section presents the finding of a original research in digging out the position of Turkish bureaucracy for being ready to total transformation in e-bureaucracy. Findings of this study points out that it is difficult for Turkey to transform totaly into e-bureaucracy in a near future. However, the development in last few years are encouraging. Nevertheless, data handled from formal channel of governments does not support the findings of original reasearch. After all, it can be said that Turkey is not near to the point of zero in any scale of developed. Turkey seems to be proceed in its way to e-bureaucracy. Turkey is not totaly ready for an e-transformation. However, it has a higher potential of realization than many other countries. Keyword: e-bureaucracy, state digitalized, bureaucracy