Türkiye'deki seramik sanatının varlık sorunun üzerine yorumlar ve uygulamalar
Comments and applications over the existence problem of Turkish artistic ceramics
- Tez No: 160239
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANDAN TERWİEL
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Seramik sanatı tanımı, Seramik sanatı anlayışı, Seramik sanatı kriterleri, Seramik disiplini, Seramik zanaatı, Seramik sanatı tarihi, Çağdaş Seramik, Modern Seramik, Art of Ceramics description, Art of Ceramics conception, Art of Ceramics criterion, Art of Ceramics, Crafts of Ceramics, History of Artistic Ceramics, Contemporary Ceramics, Modern Ceramics
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET ISITMAN, Ödül.“Türkiye'de Seramik Sanatının Varlık Sorunu Üzerine Yorumlar ve Uygulamalar”, Sanatta Yeterlik eseri çalışması raporu, Ankara 2005. Seramik sanatı başlangıcı olan ilkel dönemin ardından seramik zanaatı olarak gelişmiştir. Gelişimi teknik üstünlük ve estetiğin birleşimi olarak sürerken 1850-1950'lerde yaşanan çağın gerektirdiği anlayışla avandgarde'lar tarafından yeniden ele alınmış ve seramik sanatı sanat alanına girmiştir. 1950'den sonra resim, heykel ve mimarinin yanında seramik disiplini olarak varlığını ortaya koyarken kendi öğrencisini de yetiştirmeye başlamıştır. Ancak bugün hala; tanımı, anlamı ve değeri belirginleştirilmediğinden seramik sanatının sanat mı, zanaat mi olduğu tartışılmakta, Sanat tarihi kitaplarında yer verilmemektedir. Bu disiplinin ne olmadığının anlaşılması ne olduğunun açıklık kazanmasına yardımcı olacağından öncelikle seramik disiplininin teknik üstünlük göstergesi olmadığı, belleklerdeki geleneksel anlayışın ürünü olmadığı ve gelişen teknolojinin tarihi olmadığı açıklanmaya çalışılmıştır. Bu duruma neden olan değerlerin kırılması için öneriler getirilmiştir. Bu tartışmanın ardından seramik disiplininin ne olduğu açıklanmaya çalışılarak var olan tanımlar üzerinden bazı yorumlara ulaşılmış; tanımı, kapsamı, değerlendirme kriterleri, anlayışı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT ISITMAN, Ödül.“Comments and Applications Over The Existence Problem of Turkish Artistic Ceramics”, Proficiency of Art, Ankara, 2005 The artistic ceramics emerged during the prehistorical era or in the paleolitic times, and later it turned into being the craft of ceramics. We are claim that the development of ceramics continued as the unity of technical superiority and aestetics. In 1 850-1 950's in comfornity with the requirements of the times it was reintroduced to the world of arts as an autonomous artistic field. After 1950's, it was accepted as a dicipline of art just like painting, sculpture and architecture and new ceramic artists started to be trained. However, today since the definition, conception and value of ceramics is not clear, the art of ceramics is still being discussed whether it is an art or craft. Moreover it does not take its place in the history of art books. In this Phd thesis primarily we tried to explain that the art of ceramics is not just a technical superiority, is not just a production of traditional approaches of what we have memories and is not just the result of the history of technical improvements because of being undestand what this dicipline is not helps us to understand what it is. This thesis has some proposals to prevent this situation with respect to the state of ceramics. After we have discussed these, we tried to explain what the art of ceramics is and we tried to propose a definition, content, criteria of evaluatin and understanding of ceramics.