Koroner kalp hastalarının yaşam kalitesini etkileyen faktörler
Factors affecting quality of life in patients with coronary heart disease
  1. Tez No: 160240
  2. Yazar: BURCU AKYUNAK ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ DUYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner kalp hastalığı, Yaşam kalitesi, Sosyal destek, Tıbbi sosyal hizmet, Coronary heart disease, Quality of life, Social support, Medical social work
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
ii ÖZET Bu çalışma, koroner kalp hastalarının yaşam kalitelerini etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, iki ana başlık altında toplanmıştır. Bunlar; koroner kalp hastalarının özellikleri ve koroner kalp hastalarının özellikleri ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkidir. Araştırma, tarama modelinde tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma evreni, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda koroner kalp hastalığı tanısı konulan ve klinikte yatan 85 hastadan oluşmaktadır. Araştırmanın verileri, Aralık 2003-Şubat 2004 tarihleri arasında, Ferrans ve Powers'in Yaşam Kalitesi Ölçeği ve araştırmacı tarafından geliştirilen görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Ferrans ve Powers'in Yaşam Kalitesi Ölçeği, dört alan (sağlık ve fonksiyonel durumu, sosyal ve ekonomik durumu, fizyolojik ve manevi durumu ve aile durumu) ve global yaşam kalitesini içermektedir. Araştırmanın verilerinin çözümlenmesi aşamasında; sürekli değişkenler aritmetik ortalama, kategorik değişkenler ise yüzde olarak betimlenmiştir. İstatistiksel analizlerde ise; T testi ve Varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Genel olarak, koroner kalp hastaları duygusal, ailesel, ekonomik ve tedavi ile ilgili sorunlar yaşadıklarını ifade etmişlerdir. Bu sorunların çözümünde profesyonel yardım alamadıklarını ve sorunları kendi imkanlarıyla çözümlediklerini belirtmişlerdir. Hastalar, sosyal destek sistemlerine (duygusal, bilgisel ve araçsal) sahip olduklarını ve sosyal desteği informal (aile ve yakın çevre) kaynaklardan sağladıklarını da ifade etmişlerdir. Hastaların genelde sosyal hizmet bölümünden yardım almadığı tespit edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, koroner kalp hastalarının yaşam kalitesini; koroner kalp hastalarının özelliklerinin, sahip oldukları sosyal destek sistemlerinin ve hastalık sürecinde yaşadıkları sorunların etkilediği belirlenmiştir.iii Araştırmaya katılan koroner kalp hastalarının yaşam kalitesi alanları ve global yaşam kalitesi ortalama puanlarına baktığımızda; en yüksek yaşam kalitesi puan ortalamasının aile durumuna, en düşük yaşam kalitesi puan ortalamasının sosyal ve ekonomik duruma ait olduğu saptanmıştır. Koroner kalp hastalarının yaşam kalitesini etkileyen faktörlerin tespitinin; bireyin yaşam kalitesinin, uygulanan tedavinin etkinliğinin, yaşam süresinin ve bireyin sosyal işlevselliğinin arttırılmasında önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY This study was performed to define factors affecting quality of life in patients with coronary heart disease. The study has two main topics. These are the characteristics of the patients with coronary heart disease and the relation between these characteristics and the quality of life. The study was designed as a descriptive model. The study population was composed of 85 patients who diagnosed to coronary heart disease and hospitalized in cardiology department of Gülhane Military Academy of Medicine. The data were collected by using Ferrans ve Powers' Quality of Life Index Cardiac Version- IV and the query designed by the investigator between December 2003-February 2004. Ferrans ve Powers' Quality of Life Index Cardiac Version- IV contained four seperate parts (social and economic status, health and functional status, physiologic and moral status, family status) and global quality of life. In the statistical analysis of data, the continous variables were expressed in mean and the categorical variables in percent. T test and Variance analysis (ANOVA) were used in statistical analysis of data. Generally, the patients with coronary heart disease stated that they have some emotional, familial, financial problems and some problems related to the treatment. It was found that they did not get any professional help for the solution of their problems and they solved these problems by themselves. It was shown that the patients had some social support systems (emotional, cognitive and tangible) and they supplied this support through informal (family and close relative) sources. It was found that the patients did not get sufficient help from social service. As a result of this study it is found that, the patients with coronnary heart disease, the social support systems that the patients had and the problems that the patients had experienced during the treatment affected the quality of life in the patients with coronary heart disease.Regarding the parts of the quality of life and the global quality of life in the patients with coronary heart disease who enrolled in this study, it was found that the family status had the highest mean life quality point and the lowest mean score was in social and economic status. It is suggested that to define the factors affecting the quality of life in the patients with coronary heart disease is important in increasing the quality of life, efficacy of treatment, survival and social functions of the individuals.