Mardin/Ceylanpınar örneğinde sınır aşan akiferler
Transboundary ground waters in the example of Mardin/Ceylanpınar
- Tez No: 160241
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LEVENT TEZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Transboundary aquifers, transboundary ground waters, Mardin/Ceylanpinar, Ras-El Ayn
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Ill ÖZET Dünyada içme sularının tamamına yakın bir bölümü yüzey ve yeraltı sularından karşılanmaktadır. Bu nedenle, özellikle birden fazla ülke tarafından paylaşılmakta olan yüzey sularının ve yeraltı sularını barındıran akiferlerin kullanım ve korunmaları büyük önem taşımaktadır. Söz konusu kaynakların etkin ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılması amacıyla çeşitli örgütsel yapıların oluşturulması, hukuki kuralların belirlenmesi ve uygulamaların denetlenmesi gerekmektedir. Türkiye'de de halen sınır aşan yeraltı suları konusunda yasal düzenlemelere ya da bu konuyla ilgili herhangi bir uluslararası anlaşmaya rastlanmamaktadır. Yapılmış olan çalışma, sınır aşan yeraltı suları konusunu, dünyanın en büyük yeraltı suyu rezervlerinden birine sahip olduğu bilinen ve GAP kapsamında yapılacak olan sulamalarda adı geçen Mardin/Ceylanpınar akiferi örneğinde inceleyerek, konuya çeşitli cephelerden bakarak (teknik, politik, çevresel v.b.) olası sorunları irdelemek ve elde edilen sonuçlar ışığında alınması gereken önlemler ve gerekse yapılması zorunlu görülen çalışmalar ve düzenlemeler konusunda değerlendirmelerde bulunmayı amaçlamaktadır. Anahtar Sözcükler Sınır aşan akiferler, sınır aşan yeraltı suları, Mardin/Ceylanpınar, Resul Ayn.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Almost the whole world's population today is dependent on ground and surface water for its' s basic needs. So that, the importance on utilization and protection of ground and surface water resources, especially shared with other states, are increasing. For effective and sustainable management of these resources, it is needed that veri able instituonal frameworks, determination of legal rules, monitoring and controlling mecanisms. There has not been any legal framework or international treaty about transboundary ground waters in Turkey yet. Mardin/Ceylanpinar aquifer is one of the biggest ground water reservoirs in the world and it is going to be used in SAP (South Anatolian Project). Tn this study, Mardin/Ceylanpinar aquifer has exemined in technical, political and environmental aspects. As a conclusion, this study is aimed at suggesting the studies about transboundary aquifers to find and solve the problems.