Plastik imgelerle yol ve yolculuk
The road and voyage with plastic images
- Tez No: 160242
- Danışmanlar: PROF. ZAFER GENÇAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Yol, yolcu, seyahat, bilinç, zaman, boşluk ve belirsizlik, Road, traveller, voyage, time, consciousness, emptiness and indefinite
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Yola koyulan tüm güzelliği, tüm zayıflıklarıyla birlikte“kendi”siyle karşılaşmayı ve anlamayı isteyen kişidir. Bunun için alışkanlıkların ve toplumsal bencilliklerin sınırlamalarından uzaklaşır. Çünkü yol sezgi, özgürlük ve farkındalıktır. Başkaca bir işareti izlemeden, yalnızca kendi aklının ve kalbinin sesini dinleyerek vadedilen yere ulaşılabilir. Yol kilometreler kat etmek değildir. Hiç yer değiştirmeden de, bilincin ve anlayışın çeperleri genişletilebilir. Anı derin bir farkındalıkla yaşamak ve açılan zaman aralıklarından geçerek sonsuza varmak gibi... Yine de, belirsiz ve anlamsız olanla yüzleşerek, boşluk içinde denge kurabilmek bilgeliğini kazanmanın en elverişli yöntemi yollara düşmektir. Resimlerde de, belirsizliğin içinden geçen, sonu kestirilemez yolculuklara çıkılır. Bu bazen kentte dolaşan bir aylağın, kimi zaman da düş kuran oyuncak bir bebeğin serüvenidir. Soğuk bir gece vakti benzinlik kahvesinde tekbaşına oturan tedirgin yolcunun garipliğinden, sıcak güneşe doğru yol alan otobüsün penceresinden dışarıya bakarak toprakta kayan gölgeleri izleyen yaşlı adamın keyfine dek uzanır yolun renkleri. Yolculuk içe dönüşlerle yoğurulur, anımsayışlarla düşlerin zamanını birleştirerek anlamın peşinden götürür. Hüzünlü yol şarkıları, çocukluk imgeleri saçılır. Dünyanın parçalanmışlığında meleklerin sessizliği, tek başınalıkta ise gezgin dervişin aydınlık sevinci vardır. Bitmeyen yolculuğun ereği küçük bir kırılma noktasıdır. Tüm değerlerin ötesine geçebilen bir aydınlanma deneyimidir. Varılan nokta bir an sürer, ancak gezginin tüm gelecek ve geçmiş yaşamına yayılarak, bilincini biraz daha engin, çeperlerini biraz daha saydam kılar. Bu saf sevgi anında gezgin de, sanatçı da evrenle birleşir ve bu deneyimden bir üst anlam doğururlar. Kendinden yeniden doğmak, evrendeki anlamını kavramak, derinleştirmek ve genişletmek budur.
Özet (Çeviri)
A traveller is someone who wishes to meet and comprehend himself or herself together with all his beauty and weaknesses. For this reason he departs from the restrictions of habits and social egoism. Because“being on road”means intuition, freedom and awareness. Only when he/she traces no other sign than the voice of his or her own mind and heart, one can reach the promised destination. Making a journey is not travelling for many kilometers. One can enlarge the outershell of his conciousness and understanding without even moving a bit. Just by experiencing the moment with deep awareness and penetrating through a gap in time to reach infinity. Nevertheless, the most eligible way of gaining wisdom, by facing the indefinite and meaningless to establish an equlibrium in emptiness is hitting the road. Paintings turned in to journeys with unpredictible destinations, crossing through uncertainties. Sometimes this is a journey of a vagabond or an adventure of a dreaming doll. Colors of the road are rich. The hues start from the restless strangeness of a lonely traveller, sitting at a station cafe, at night and end in a jolly, sunny day, in the easy delight of an old man travelling on a bus, watching the shadows sweeping the ground and slipping away. These are kneaded by intuitions and by weaving the time of memories and dreams together, they drag us to meaning. Sad travelling songs and childhood images scatter around. There is the silence of angels in the broken world and in loneliness exists the enlightened joy of a wanderer. The goal of the endless travel is just a small break point, an experinece of enlightment, beyond all values. The point that is reached only lasts for a moment, but by diffusing in to the past and the future of the traveller, broadens his consiousness and makes his outer shell thinner and transparent. In this moment of pure love, both the traveller and the artist unite with the universe and give birth to a new understanding. This is much like being reborn from oneself, retranslating the meaning of the universe, widening and deepening ones understanding of everything.