Yatarak tedavi gören tüberküloz hastalarının hastane hizmetlerinin kalitesine ilişkin beklentileri ve algıları üzerine bir araştırma
A research on the expectations and perceptions of patients with tuberculosis concerning quality of hospital services
  1. Tez No: 160329
  2. Yazar: DEMET ÖZER KULKUL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT ONAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Tüberküloz, Hizmet Kalitesi, Tıbbi Sosyal Hizmet, Tuberculosis, Service Quality, Medical Social Work
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
ü ÖZET ÖZER KULKUL, Demet. Yatarak Tedavi Gören Tüberküloz Hastalarının Hastane Hizmetlerinin Kalitesine İlişkin Beklentileri ve Algılan Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, 2005. Bu araştırmada, tüberküloz hastalarının genel hastane hizmetlerine ilişkin beklentileri ile Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi 'nin vermiş olduğu hizmetlere yönelik algılan doğrultusunda hastanenin hizmet kalite düzeyi belirlenmiştir. Araştırmanın modeli, değerlendirme araştırması olup değerlendirme araştırmasında süreç değerlendirmesi olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın nüfusu, AGHH'si tüberküloz kliniklerinde akciğer tüberkülozu teşhisi ile yatan ve en az iki hafta süreyle yatarak tedavi gören 100 hastadan oluşmaktadır. Araştırmada hizmet kalitesini belirlemek amacıyla“SERVQUAL”hizmet kalitesi boyutlan kullanılmış ve hasta bakış açısıyla algılanan hizmet kalitesi ölçülmeye çalışılmıştır. Araştırma verilerinin çözümlenmesinde“t testi”ve“varyans analizi”kullanılmıştır. Araştırma sonucunda tüberküloz hastalarını tanıtıcı bulgular, hizmet kalitesine ilişkin bulgular ve hastaların sosyo-demografik özellikleri ile hizmet kalitesi boyutlan arasındaki ilişkiye yönelik çeşitli bulgular elde edilmiştir. Tüberküloz hastalanın tanıtıcı bulgulara göre, hastaların büyük çoğunluğu erkek, 15-35 yaş grubunda, ilkokul mezunu, asgari ücretin altında gelir düzeyine sahip, yeşil kartlı ve yeni vaka oldukları saptanmıştır. Aynı zamanda hastaların büyük çoğunluğunun hastanede sosyal hizmet uzmanından yardım aldığı ve aldığı yardımdan memnun kaldığı saptanmıştır. Hizmet kalitesi boyutlarına ilişkin bulgulara göre, hastaların hastane hizmetlerine yönelik beklentilerinin tam anlamıyla karşılanmadığı saptanmıştır. Hastaların büyük çoğunluğu tarafından“somut özellikler”ve“güvenilirlik”en önemli hizmet kalitesim boyutu olarak değerlendirilirken“güven”ve“empati”boyutları en az önemli hizmet kalitesi boyutları olarak değerlendirilmiştir. Hastaların sosyo-demografik özellikleri ile hizmet kalitesi boyutları arasındaki ilişkiye yönelik bulgulara göre,“güvenilirlik”boyutu açısından erkek hastaların kadın hastalara göre sunulan hizmeti daha kaliteli algıladığı,“somut özellikler ve güvenilirlik”boyutları açısından yaşlı hastaların genç hastalara göre sunulan hizmeti daha kaliteli algıladığı, hizmet kalitesinin tüm boyutları açısından hastaların eğitim düzeyi düştükçe sunulan hizmeti daha kaliteli algıladığı saptanmıştır. Sonuç olarak, hastaların hastane hizmetlerine yönelik beklentilerinin tam anlamıyla karşılanmadığı, hastaların sosyo-demografik özelliklerinin hizmet kalite algısını etkilediği ve hizmet kalitesini arttırmada tıbbi sosyal hizmetin önemli bir yeri olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT ÖZER KULKUL, Demet. A Research on The Expectations and Perceptions of Inpatient Tuberculosis Concerning Quality of Hospital Services, Master's Thesis, Ankara, 2005. In this survey expectation of the tuberculosis patients about the general hospital services and the quality level of the hospital on the basis of services which Ankara Atatürk Thorax Diseases and Thorax Surgery Traning and Research Hospital gave were detected. The model of the research is evaluation research and it has been desing as process evaluation in evaluation research. The population of the survey consists of 100 patients who are hospitalized and undergoing treatment at least two weeks with diagnosis of pulmonary tuberculosis ATDH. In the survey, services quality dimensions“SERVQUAL”was used to determine the quality of the service and the quality of the service perceived by the patient perspectives was tired to measure. T-test and variance analysis were used in the analiysis of the data survey. At the end of the research, finding about the releation between signs describing the tuberculosis patients, signs about the quality of service and socio-demographic characteristics of the patients and dimensions of the quality of service were supplied. According to signs describing the tuberculosis patients it was establised that majority of the patients were male, in the range of 15-35 years of age, graduates of primary school, had level of income lower than the minimum wage, had green cards and were new cases. Moreover, it was found that most of the patients received asistance from social worker in the hospital and were statisfied with asitance which they received. According to the findings about service quality dimensions, it was established that expectations of the patients about the hospital service weren't met completely.“Assurance”and“empathy”dimensions were assessed as the least important servicequality dimensions while“tangibles”and“reliability”were assessed as the most important service quality dimensioms by the majority of the patients. According to the findings about the relation between socio-demographic characteristics of the patients and service quality dimensions, it was established that male patients perceived service presented of beter quality compovied to female patients perceived service presented of beter quality compered to young patients with regard to“tangibles”and“reliability”dimensions, patients percevied service presented of better quality as the level of education decreased. As a conclusion, it was established that expectations of the patients about hospital services weren't met completely and socio-demographic characteristics of the patients affected perception of service quality and medical social work had an important role in enhancing service quality.