Büro iç mekanlarının amaca uygun esnek ve değiştirilebilir düzenlenmesi
The usage oriented flexible and changeable organization of interior office space
- Tez No: 160349
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN AZZEM AYDINÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Traditional Office Space Design, Öpen Office Order, Flexibility, Changeability
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu çalışma kapsamında, büro iç mekanlarının amaca uygun, esnek ve değiştirilebilir düzenlenmesi incelenmektedir. Birinci bölümde, geleneksel büro mekanı anlayışı ve günümüze kadar geçirmiş olduğu değişim incelenmektedir. İkinci bölümde, çağdaş büro iç mekanının oluşumu, bu oluşumu etkileyen teknik, estetik, ekonomik ve psikolojik gereksinimler ele alınmakta, açık büro sistemleri ve bu sistemi oluşturan donatı elemanları incelenmektedir. Üçüncü bölümde, büro iç mekanının amaca uygun esnek ve değiştirilebilir kullanımı incelenmekte, bugünden saptanamayan gereksinimlere cevap verebilecek mekan organizasyonları ele alınmaktadır. Sonuç bölümünde, büro iç mekanının geçmişten günümüze ne şekilde değişiklik gösterdiği, günümüzde ve gelecekte esnek tasarım anlayışının iç mekanı nasıl yönlendirdiği anlatılmaktadır. Anahtar Sözcükler Geleneksel Büro Düzeni, Açık Büro Düzeni, Esneklik, Değişebilirlik
Özet (Çeviri)
This study deals with the usage oriented, flexible and changeable organization of interior office space. The first section analyzes the traditional office space understanding and the change it has göne through until today. The second section includes a study of the formation of the modern office interior and the technical, esthetical, economical and psychological requirements that caused this foraıation along with öpen office systems and the equipment that forms these systems. The third section analyzes the usage-oriented, flexible and changeable usage of office interior and the office space organization that can fulfill füture needs that cannot be foreseen today. The final section explains in which ways the office interior space has shown change from the past until today and how the flexible design concept in the past and today has directed interiors.